Frekvensen

:
juni 2021
Frekvensen - trappetårn

Et vigtigt element i Frekvensen er placeringen af trappetårnene og de tilhørende altangange udvendigt i gårdrummet. Trappetårnene, alle altaner og værn samt guldbeklædningen på nogle af bygningerne er leveret og monteret af smedefirmaet Kærsgaard A/S.

Frekvensen - fælleshus

Det store væksthus midt i gård­rummet, kaldet Agora, er områdets fælleshus. Det er udstyret med bl.a. toiletter og tekøkken, og er tænkt som ramme for fællesaktiviteter fra cykelværksted til lektiecafé og yogatræning.

Frekvensen - facade

Ud mod hovedgaden Rabalder­stræde går Frekvensen op i seks etager og har et mere urbant udseende. Butikslejemål i stueplan henvender sig også mod gaden.

previous next

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

I Roskildes nye kreative bydel, Musicon, tillader man sig at tænke ud af boksen – det er det nye boligbyggeri Frekvensen et godt eksempel på

Byggefakta

Frekvensen
Rabalderstræde
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Svanen Development A/S, Core Property A/S
Arkitekt:
Ginneruparkitekter A/S
Totalentreprenør:
JCN A/S
Ingeniør:
Viggo Madsen A/S
Areal:
9420 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2019 - juni 2021

I den sydlige del af Roskilde vokser i disse år et helt nyt byområde frem på det tidligere Unicon-areal. Musicon er tænkt som en musisk og kreativ bydel, der blander boliger og erhverv med kultur- og uddannelsesaktiviteter. Byggerier som det guldbeklædte rockmuseum Ragnarock er med til at skabe en anderledes løssluppen stemning end i tilsvarende nye bydannelser i København. Når bydelen er fuldt udbygget, vil den give plads til i omegnen af 1.000 nye boliger og 1.000 arbejdspladser.

Et af de nyeste byggerier i området er ”Frekvensen”, der rummer 111 lejelejligheder, tre butikslejemål og et fælleshus.

– En af grundtankerne i Musicon er, at man ønsker at udfordre den almindelige måde at bygge på. Vi har derfor brugt en del tid på at finde frem til essensen af, hvad man egentlig ønskede fra Musicons side, da vi lavede vores konkurrenceforslag sammen med Svanen og Core. Vores projekt introducerer noget helt nyt til området, og det har mere karakter af boliger end nogle af de andre byggerier i området, hvor man har ønsket et mere industrielt look, fortæller partner i Ginneruparkitekter Martin Schack.

Fremstår som mindre enheder

Frekvensen er udformet som en rektangulær karré med store åbninger på de to langsider henholdsvis mod nord og syd. Byggeriet forskyder sig dog både i plan og opstalt som en række mindre volumener, der delvist opløser den traditionelle karréstruktur. Centralt i gårdrummet står fælleshuset Agora – et stort væksthus, der er tiltænk fællesaktiviteter for beboerne lige fra cykelværksted til yoga­klasser og lektiecafé.

– Ud mod Rabalderstræde, der er hovedgaden i området, bygger vi højt for at signalere det urbane. Det er også her, vi får butikker og café i stueplan ud mod gaden. Mod øst trapper vi så gradvist ned mod naboområderne. Karréen går således fra mere traditionelt etagebyggeri til en mere tæt/lav-agtigt typologi, siger Martin Schack.

Når man bevæger sig rundt i området, får man indtryk af, at bebyggelsen består af forskellige sammenbyggede, men uafhængige, bygninger. Her er facader med skærmtegl, med skiferbeklædning, med traditionel skalmuring og en bygning med guldfacader, der refererer til Ragnarock. Materialevalget er meget inspireret af musikinstrumenter – træværket af strengeinstrumenter, mens guldfacaderne refererer til messingblæsere.

– Vi har forsøgt at skabe et byggeri med stor diversitet med forskellige facader og volumener. Det skal være huse med personlighed, som beboerne kan føle et tilhørsforhold til, men samtidig er der lavet nogle grupperinger for at skabe sammenhæng i byggeriet, siger Martin Schack.

Selve navnet Frekvensen refererer til bevægelsen i de forskellige arkitektoniske lag, uderum og kantzoner og til den ønskede blandede beboersammensætning.

Altaner og uderum

Et vigtigt motiv i Frekvensen er placeringen af trappeopgangene udvendigt i gårdrummet, så facaderne aktiveres med altangange, der kan fungere som uformelt mødested for beboerne. Alle boliger har adgang til små, private uderum i form af enten terrasser i stueplan eller altaner samt til tagterrasser. Ligesom resten af byggeriet varierer altanerne i udformning og materialer.

Det er smedefirmaet Kærsgaard A/S i Viborg, der er leveringsdygtigt i alt fra skræddersyede stålkonstruktioner og facadeløsninger til altaner og trapper, der har stået for den komplette leverance af trappetårne, altangange og altaner, værn og glasværn samt indvendige værn til betontrapperne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design