Ship

:
juni 2021
Ship - altan

Ved at forankre altanerne ind i betondækkene, er det muligt at lave de store udkragninger, som er unik for arkitekturen.

Ship - facade

Trekantede altanformer i hvid fiberbeton der skyder sig ud fra facaden i etagebånd og leder tanken hen på et maritimt formsprog.

previous next

SHIP – porten til lystbådehavnen

På kanten af Aarhus Ø, med den unikke udsigt over Aarhus bugt, er der opført en fem etagers eksklusive bebyggelse

Byggefakta

Ship
Dagmar Petersens Gade 101
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Byggeselskab Olav de Linde
Arkitekt:
Arkitema K/S
Hovedentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
24800 kvm.
Byggesum: 
500 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2018 - maj 2021

Sammen med Aarhus Internationale Sejlsportscenter ligger SHIP som en port til lystbådehavnen. Bygningskroppen er formgivet, så den danner en lægivende ryg ud mod boulevarden og det åbne vand. Fire stænger skyder sig frem mod lystbådehavnen og åbner bebyggelsen, med tre grønne gårdhaver, mod livet på den gamle lystbådehavn.

Mod nord danner bebyggelsen facade ud til molen med den attraktive bugtpromenade og forbindelsen til Jette Tikjøbs Plads. Mod øst flankerer bygningskroppen boulevarden Dagmar Petersens Gade, som er den ene af de to langsgående hovedgader, som forbinder øen med midtbyen. I læ af Z-huset danner bebyggelsen her et gadeforløb med liberalt erhverv i bygningens stueetage. Her kan man forestille sig et attraktivt miljø med caféer, restauranter og små butikker, som kan supplere livet på lystbådehavnen og ved bugtpromenaden.

Byens skyline

Den langstrakte facade mod bugten udgør en væsentlig brik i byens skyline. Altaner støbt i hvid fiberbeton, bugter sig langs facaderne og danner markante etagebånd. Linjer som understøttes med glasværn på altanerne, glaspartier i fuld etagehøjde og facadeelementer beklædt med mørke natur sten i kontrast til de hvide altaner.

Maritimt formsprog

Med en forskydning af altanerne sikres det, at solen når ned på dele af alle altanerne, samtidig med at det giver et eksklusivt, levende og maritimt facadeudtryk. Trekantede altanformer, der skyder sig ud fra facaden, leder tanken hen på stævnen på et skib og understøttes i nærheden med lystbådehavnens mange glasfiberbåde, som ligger side om side og bølger med stævnen ind mod broerne.

Mangfoldighed

Bebyggelsen rummer en stor variation af typer- og boligstørrelse, så prislejet spænder vidt og henvender sig til mange. Der findes boliger fra 56-230 kvm med to, tre og fire værelser.

Lejlighederne i stueplan har udgang til terrasser – og lejlighederne på de øvrige etager har udgang til store altaner. De fleste lejligheder har enten to terrasser eller to altaner.

JFP og prestigeprojektet SHIP

Senior projektchef Lasse Lindkvist Hansen fra totalentreprenør JFP fortæller om projektet:

– Projektet er udarbejdet for den lokale udvikler Olav De Linde og vundet i konkurrence. Der er valgt en partneringsmodel med åbent regnskab, som har gjort det muligt at skærpe prisen og højne kvaliteten. Vi har været med allerede i projekteringsfasen, hvor vi med entreprenørens øjne, har haft fokus på effektivitet og bygbarhed. I udviklingen af projektet har vi, i samarbejde med bygherre, arkitekt og ingeniører, bidraget til at finde de bedste løsninger til den rigtige pris, samtidig med at vi har været med til at definere en effektiv og optimeret byggeproces.

– Under hele byggegruppen er der etableret en kælder med parkering, depotrum til boligerne og depot til erhvervslokalerne. Huset er båret af pæle og opført på et støbt terrændæk, som ligger oven på pælene. Fra kælderen er der adgang til hver enkelt opgang, fortæller Lasse Lindkvist Hansen fra totalentreprenør JFP.

Grønne gårdhaver og store altaner

– Da der er kælder under hele byggegruppen, er gårdhaverne bygget op som grønne taghaver i terrænniveau. Huset er opført af betonelementer der er kørt til pladsen og monteret. Altanerne er præfabrikerede moduler i fiberbeton, som er bygget sammen på stedet, hejst op og boltet på facaden. Ved at forankre altanerne ind i betondækkene, er det muligt at lave de store udkragninger, som er unik for arkitekturen, fortæller Lasse Lindkvist Hansen fra JFP.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design