KAB-Huset

:
juni 2021
KAB-Huset - facade

KAB-huset ligger på kanten af Vesterbro ud mod baneterrænet. Byggeriet spejler med sine røde tegl og fem etager områdets oprindelige byggerier, men er i øvrigt helt sit eget.

KAB-Huset - tegl

Skalmuringen er opmuret i rulskifter med specielle tegl. De to nederste etager er glatte, mens hver anden kop stikker lidt ud på de tre øverste etager. Det giver et særligt spil i murværket, efterhånden som lyset skifter i løbet af dagen.

previous next

Et teglhus som trukket op af jorden

Henning Larsen Architects har skabt et gennemtænkt og fint nuanceret nyt hovedkvarter til det almene boligadministrationsselskab KAB på en meget speciel grund

Byggefakta

KAB-Huset
Enghavevej 81
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
KAB Bygge- og Boligadministration
Bygherrerådgiver:
Wissenberg A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
SLA arkitekter A/S
Areal:
8178 kvm.
Byggesum: 
257 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2019 - juni 2021

Lige på den anden side af T-krydset, hvor Vigerslev Allé støder til Enghavevej i den sydlige del af København ligger en smal trekantet grund, der indtil fornylig har tilhørt Banedanmark. Grunden følger på den sin ene langside Enghavevej ind mod Vesterbro, mens den på de to andre sider støder op til baneterrænet. Flere idéer til at udnytte den attraktive, men besværlige grund har lidt skibbrud, men nu har et nyt hovedkvarter for boligadministrationsselskabet KAB rejst sig med skæve vinkler og utraditionelle røde teglfacader.

KAB bygger, udlejer og administrerer almene og kommunale boliger. Med over 60.000 almene boliger i administration i hovedstadsområdet er organisationen Danmarks største boligadministrator. 32 almene boligorganisationer fordelt på 673 boligafdelinger er en del af KAB. Det nye hovedkvarter skal samle KABs mere end 400 medarbejdere, der nu sidder på Havneholmen og i utidssvarende lokaler i det indre København under samme tag.

Efter en længere proces mellem Københavns Kommune og KAB og deres arkitekt Henning Larsen Architects A/S nåede man frem til en lokalplan, hvor den sydligste, spidse del af grunden udlægges som lommepark med offentlig adgang, mens KAB-huset ligger i den nordlige del.

– Efter blandt andet at have lavet en egenartsanalyse nåede kommunen frem til, at selvom grunden ligger på kanten af Vesterbro, så ville man gerne have et byggeri, der frakobler sig fra byen og i højere grad hænger sammen med baneterrænet. Sammenholdt med de andre bindinger, der var omkring byggeriet, endte vi med en bygning med et fodaftryk med form som en uregelmæssig femkant, fortæller sagsarkitekt hos Henning Larsen, Troels Dam Madsen.

Hevet ud af lerjorden

Trods sit femkantede fodaftryk er KAB-huset ret enkelt i formen, og det rejser sig i fem etager med en stor tagterrasse med taghuse. Til gengæld er der arbejdet meget med murværket, der står flot nuanceret i røde Pedersen Tegl.

– Vi vil gerne referer til teglværksområderne som lå lidt sydligere ned ved teglholmen i gamle dage – hele området står jo på lerjord, så huset må gerne se ud som om det er ekstruderet eller hevet ud af lerjorden, siger Troels Dam Madsen.

Alle fem facader er nogenlunde ligeværdige i behandlingen, men der er lavet tre store indsnit i volumenet. Et i stueplan, der markerer hovedindgangen og to i henholdsvis den nordlige og sydlige ende, hvor der er skåret ud til høje balkoner.

– Balkonerne er en slags fortolkning af en loggia eller altan, det er et genkendeligt element fra boliger og giver desuden de forbipasserende mulighed for at se, hvad der foregår inde i KAB. Ellers er facaderne ret enkle med en vinduestakt med 60 cm brede piller, nærmest som bindingsværk. Det er også en reference til de typiske huse i brokvartererne, forklarer Troels Dam Madsen.

Der er mere end fuld kælder under byggeriet til bl.a. p-pladser. Taget er indrettet med store tagterrasser, et glashus, der kan fungere som mødelokale og teknikhuse, der er beklædt med frostede profilglas.

Specielt murværk

Ifølge projektleder Rasmus Isaksen fra totalentreprenøren 5E Byg A/S er der fra både bygherre og arkitekt lagt stor vægt på gode og bæredygtige materialer hele vejen igennem projektet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design