Bertram Knudsens Vej

:
juni 2021
Bertram Knudsens Vej - gadeforløb

Et let slynget internt gadeforløb skaber blandt andet et uformelt mødested for beboerne.

Bertram Knudsens Vej - gangbro

I midten af bebyggelsen findes et søområde med gangbro.

Bertram Knudsens Vej - terrasser

Teglen er varieret ved at vende nogle af stenene, så der opstår et spil i facaden.

previous next

Boliger i rødt tegl med egen sø

På Bertram Knudsens Vej i Kolding er opført 120 boliger i en nuanceret bebyggelsesplan

Byggefakta


Bertram Knudsens Vej
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
Bovia, AAB Kolding
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
Hansson & Knudsen A/S
Ingeniør:
Spangenberg & Madsen A/S, Drias Rådgivende Ingeniører
Andre aktører:
Møller & Grønborg
Areal:
9300 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2019 - maj 2021

De nye almene boliger, som er grupperet omkring et lavtliggende søområde, tager udgangspunkt i det gode hverdagsliv, hvor man har rig mulighed for at vælge til og fra i dagligdagens privatliv og fællesskab. Den lave bebyggelse omfatter en blanding af to-plans boliger, etageboliger og rækkehuse/dobbelthuse, samt et stort fælleshus på 300 kvm. De smukke, enkle bygninger i rød tegl med sorte tage fremtræder som en sluttet kreds med åben og venlig karakter, forbundet af stiforløb til skov og lysning.

Variation og valgmuligheder

Trods den nuancerede sammensætning af boligtyper fremstår bebyggelsen både enkel og som en samlet enhed med stor samhørighed og harmoni. Grunden er attraktiv med grønne fællesarealer, nærhed til skoven, søområdet i midten, intime gaderum, og egne udendørs opholdsarealer til de enkelte beboere.

– Det er mere variationen i boligtyper og bygningernes indbyrdes placering, end det er selve arkitekturen, som gør byggeriet interessant, udtaler projektleder Simon Rosenmaj fra Spangenberg & Madsen. – For at skabe et lidt anderledes udtryk med spil i facaderne, har man valgt at vende nogle af murstenene 180 grader, hvorved de fremhæves med den riflede overflade.

– De forskudte placeringer i nedtonede bygningsstørrelser samt gaderummenes varierede forløb giver liv og forskellighed, samtidig med sammenhæng, fortsætter Simon Rosenmaj. – Man har bevidst gradueret det private med forarealer, som er afstandsgivende til det fælles og det offentlige i bebyggelsen. Med den gennemtænkte struktur i boligkomplekset opnås mange reelle valgmuligheder, hvor man er gået meget op i, at byggeriet skal fremme hverdagslivet og den måde, man agerer på – privat, semiprivat og i fælles samvær. I det store fælleshus er der mulighed for at lade gæster overnatte i to gæsteværelser, og huset giver mulighed for små og store fællesarrangementer, møder, fester og diverse aktiviteter.

Midtpunkt på grunden er en beskyttet/fredet sø, som faktisk er endt med at blive større, efter at man har oprettet en bro og et ekstra lille regnvandsbassin ved siden af. Grunden hælder naturligt ind mod søområdet. Et let slynget internt gadeforløb skaber blandt andet et uformelt mødested for beboerne. Fra nord til syd går en hovedsti med aktivitetsmuligheder.

Omfattende opgaver og 3D-projektering

Simon Rosenmaj fremhæver, at ingeniørfirmaet Spangenberg & Madsen er lokale med kontor i Kolding, og at dette projekt er det første rigtig store projekt, siden denne afdeling fik kontor i Kolding i 2016.

– Helt fra starten har vi haft et rigtig godt samarbejde med totalentreprenøren Hansson & Knudsen, som i projekteringsfasen har påtaget sig stort ansvar og været proaktive vedrørende afklaringer og beslutninger. Overordnet set er tidsplanen blevet overholdt, selv om der er sket justeringer lidt hen ad vejen. Vi har fra Spangenberg & Madsens side implementeret alle vores fag i projektet, og hvad angår konstruktioner har vi inddraget Drias som underrådgiver, da det er en bevidst fravalgt ingeniørydelse hos os, siger Simon Rosenmaj, som endvidere fremhæver det fine samarbejde med arkitekterne Friis & Moltke.

Spangenberg & Madsen har stået for el, brand, VVS, ventilation og indeklima, LAR og anlæg og har desuden stået for fagtilsyn på VVS, ventilation og eL under udførelsen.

– Vi har været totalrådgivere på projektet og har varetaget projekteringslederrollen, og vi har naturligvis 3D-projekteret i Revit, forklarer Simon Rosenmaj.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design