Bertram Knudsens Vej
6000
Kolding
Danmark
De nye almene boliger, som er grupperet omkring et lavtliggende søområde, tager udgangspunkt i det gode hverdagsliv, hvor man har rig mulighed for at vælge til og fra i dagligdagens privatliv og fællesskab. Den lave bebyggelse omfatter en blanding af to-plans boliger, etageboliger og rækkehuse/dobbelthuse, samt et stort fælleshus på 300 kvm. De smukke, enkle bygninger i rød tegl med sorte tage fremtræder som en sluttet kreds med åben og venlig karakter, forbundet af stiforløb til skov og lysning.
Trods den nuancerede sammensætning af boligtyper fremstår bebyggelsen både enkel og som en samlet enhed med stor samhørighed og harmoni. Grunden er attraktiv med grønne fællesarealer, nærhed til skoven, søområdet i midten, intime gaderum, og egne udendørs opholdsarealer til de enkelte beboere.
– Det er mere variationen i boligtyper og bygningernes indbyrdes placering, end det er selve arkitekturen, som gør byggeriet interessant, udtaler projektleder Simon Rosenmaj fra Spangenberg & Madsen. – For at skabe et lidt anderledes udtryk med spil i facaderne, har man valgt at vende nogle af murstenene 180 grader, hvorved de fremhæves med den riflede overflade.
– De forskudte placeringer i nedtonede bygningsstørrelser samt gaderummenes varierede forløb giver liv og forskellighed, samtidig med sammenhæng, fortsætter Simon Rosenmaj. – Man har bevidst gradueret det private med forarealer, som er afstandsgivende til det fælles og det offentlige i bebyggelsen. Med den gennemtænkte struktur i boligkomplekset opnås mange reelle valgmuligheder, hvor man er gået meget op i, at byggeriet skal fremme hverdagslivet og den måde, man agerer på – privat, semiprivat og i fælles samvær. I det store fælleshus er der mulighed for at lade gæster overnatte i to gæsteværelser, og huset giver mulighed for små og store fællesarrangementer, møder, fester og diverse aktiviteter.
Midtpunkt på grunden er en beskyttet/fredet sø, som faktisk er endt med at blive større, efter at man har oprettet en bro og et ekstra lille regnvandsbassin ved siden af. Grunden hælder naturligt ind mod søområdet. Et let slynget internt gadeforløb skaber blandt andet et uformelt mødested for beboerne. Fra nord til syd går en hovedsti med aktivitetsmuligheder.
Simon Rosenmaj fremhæver, at ingeniørfirmaet Spangenberg & Madsen er lokale med kontor i Kolding, og at dette projekt er det første rigtig store projekt, siden denne afdeling fik kontor i Kolding i 2016.
– Helt fra starten har vi haft et rigtig godt samarbejde med totalentreprenøren Hansson & Knudsen, som i projekteringsfasen har påtaget sig stort ansvar og været proaktive vedrørende afklaringer og beslutninger. Overordnet set er tidsplanen blevet overholdt, selv om der er sket justeringer lidt hen ad vejen. Vi har fra Spangenberg & Madsens side implementeret alle vores fag i projektet, og hvad angår konstruktioner har vi inddraget Drias som underrådgiver, da det er en bevidst fravalgt ingeniørydelse hos os, siger Simon Rosenmaj, som endvidere fremhæver det fine samarbejde med arkitekterne Friis & Moltke.
Spangenberg & Madsen har stået for el, brand, VVS, ventilation og indeklima, LAR og anlæg og har desuden stået for fagtilsyn på VVS, ventilation og eL under udførelsen.
– Vi har været totalrådgivere på projektet og har varetaget projekteringslederrollen, og vi har naturligvis 3D-projekteret i Revit, forklarer Simon Rosenmaj.
Find andre byggerier på oversigtskortet