RO's Torv

:
januar 2009

Indenfor i RO’s Torv – som en elegant boulevard, skærer den nye øst-vest-gående hovedgang ned gennem centret.

Det er lige før det er Statens Museum for Kunst værdigt. Som et andet kunstværk danner de store ovenlysvinduer og de rullende fortove, travolatorer, en elegant helhed.

Alle butikker har lagerrum i kælderen. Især skotøjsforretningerne, her Billings, har fordel af at have lageret lige under butikken, så personalet via en specialkonstrueret spindeltrappe, leveret af Sundby Trapper A/S, hurtigt kan hente varerne til kunderne.

Set indefra er forbindelseshusene, her det vestlige, næsten skulpturelle. Bemærk, hvordan der mellem de to rullefortove, også kaldet travolatorer, er indrettet en butik, der elegant indgår som en del af skulpturen.

Gæsterne vil opleve det som en enkelt restaurant, men ikke færre end syv restauranter er gået sammen om give gæsterne en oplevelse og samtidig have fordelene ved ’stordrift’ bag facaden. Inventaret er leveret af Scancold ApS.

Hvor dagslyset ikke når frem, sørger et utal af lamper for belysning. En del udgør nærmest en skulptur.

Når kunderne skal fra parkeringsdækkene til centret, bliver de diskret ledt på vej af farvesymboler. Mere diskret er centrets brandsikkerhedssystem, hvor virksomheden Aluflam A/S har leveret branddøre, der hurtigt kan afbøde en kritisk situation.

Vælger man at parkere sin bil på øverste parkeringsdæk, sker adgangen til RO’s Torv via dette imponerende tårn i glas, beton og stål. Stålkonstruktionerne, der omkranser parkeringsdækkene, er leveret af Steel Peak ApS.

previous next

Et hus fuld af oplevelser

RO’s Torv i Roskilde er ikke kun et indkøbscenter. Det er et hus, der er en stor oplevelse i sig selv for fremtidens kunder

Byggefakta

RO's Torv
Ros Torv 1
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Essex Development A/S, Dades A/S
Arkitekt:
AK83 Arkitektkontoret A/S
Totalentreprenør:
Keops Development A/S, RO’s Torv
Ingeniør:
Bagger-Hansen A/S
Areal:
12500 kvm.
Byggesum: 
400 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2006 - maj 2009

Knap 40.000 kvm oplevelse. Så kort kan RO’s Torv i Roskilde beskrives. I den sidste weekend af februar fejrede det store center afslutningen på en omfattende udvidelse af centret, der åbnede i år 2004.

Dengang et center på 28.000 kvm med plads til 50 butikker. Med den nu afsluttede udvidelse har centret et butiksareal på 38.000 kvm i to etager med plads til 90 butikker. Dertil kommer en udvidelse af parkeringsarealet med 25.000 kvm med plads til knapt 1.100 biler – fordelt over flere etager. Endelig er kælderarealet udvidet med 5.000 kvm.

Anderledes oplevelse

Alt i alt en ganske betragtelig udvidelse, der sikrer RO’s Torvs position som Danmarks tredjestørste butikscenter.

Men hvis man er af den opfattelse, at et butikscenter er et butikscenter, så har man gjort regning uden RO’s Torv. Lige fra idéfasen til første etape, der åbnede i 2004, har hensigten været, at et besøg i RO’s Torv skulle være en anderledes oplevelse.

En oplevelse, der ikke kun byder på gode tilbud og spændende specialbutikker. Men også en oplevelse, der appellerer til fantasien. Derfor har det hele tiden været tanken, at RO’s Torv skulle være ’anderledes’ end andre butikscentre.

Fra idé til virkelighed

Det var Keops Development, der fik idéen til RO’s Torv og som gennemførte byggeriet af første etape. Også den nu gennemførte udvidelse er udarbejdet af Keops Development. Undervejs i byggearbejdet er centret imidlertid blevet solgt til ejendomsselskabet Essex, der i februar 2008 igen solgte videre til ejendomsselskabet Dades. Imidlertid var projektet så langt fremskredent på dette tidspunkt, at Keops Development fortsat var med i projektet som totalentreprenør, mod tidligere som bygherre.

Når man ser det færdige center, forstår man udmærket, hvorfor det var i alles interesse at fastholde de oprindelige idémænd indtil sidste sten var lagt. RO’s Torv er en enestående velovervejet tanke, der er gennemført ned til næsten mindste detalje. En idé, som takket være udvidelsen må siges at være blevet levet helt ud.

Udfordring

Men også en idé, som uden tvivl har været en udfordring af de store for det tilknyttede arkitektfirma AK83 A/S fra Albertslund.

For hver eneste idé og forslag skulle omsættes i en – ny – tegning. Det har da også betydet, at den første tegning, der blev udarbejdet forud for byggearbejdet, undervejs blev ændret adskillige gange. Sådan må det nødvendigvis være, at der undervejs sker nogle ting, som gør det nødvendigt at tænke kreativt.

Som udgangspunkt var rammerne for udvidelsen lagt helt fast. Opgaven gik ud på at udfylde disse rammer til alle parters fulde tilfredshed. Blot for at understrege, hvor fast rammerne var lagt, så når RO’s Torv med udvidelsen på centimeteren til skellet til den nordlige nabo.

Denne nabo er jernbanen, der gennemskærer Roskilde. Det har krævet mange møder med både Banestyrelsen og en lang række af eksperter og rådgivere, både for at få dette tætte naboskab til at gå op i en højere enhed, og ikke mindst at få udtænkt den rette konstruktion af byggeriet, der i fremtiden vil blive udsat for ikke så få påvirkninger af de hyppigt passerende tog.

Udbygningens etaper

Tilbygningen er foregået i tre etaper af hensyn til driften af det eksisterende RO’s Torv. Selve butiksudvidelsen, udvidelsen af parkeringsområde, samt etablering af et tredje dæk, eller etage, på det eksisterende parkeringsanlæg.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse