A/B AST + Solbjerg

:
juni 2009

Tagterrasserne har gulve og vægge af mahogni og galvaniseret rækværk. Herfra er der en fin udsigt over den kæmpe gård og Københavns centrum.
Foto: Kullegaard Arkitekter a/s

Den ekstra tagetage har tagterrasser og kviste af zink. Tagstenene er Gammel Tegl fra Dantegl. Alt er godkendt af Plan og Arkitektur.
Foto: Kullegaard Arkitekter a/s

Loftet er ført op til kip og der er fritliggende tagspær. Trægulvene har enten fået lak eller ludolie.
Foto: Kullegaard Arkitekter a/s

Terrassedørene åbnes ind i lejligheden, så de ikke stjæler plads på terrassen.
Foto: Kullegaard Arkitekter a/s

previous next

Trendy tagbolig på tørreloftet

Brønshøj ved København har man foretaget en af Danmarks mest omfattende ombygninger af tagetagerne i fire bygninger

Byggefakta

A/B AST + Solbjerg
Bellahøjvej 142
2700 Brønshøj
Danmark

Bygherre:
A/B A.S.T., A/B Solbjerg
Totalrådgiver:
Strunge Jensen A/S
Arkitekt:
Kullegaard A/S
Hovedentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Areal:
8600 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.

De to andelsboligforeninger AST og Solbjerg har i hele fire boligkarréer etableret en ekstra etage, hvor tørrelofterne er blevet inddraget til boliger på 3.sal.

Som udgangspunkt skulle beboerne på 2.sal have mulighed for at inddrage 3.sal i deres boliger, og 40 procent af ombygningen er sammenlægninger, mens de øvrige 60 procent er lavet om til selvstændige lejligheder, lige fra et studie på 32 kvm til en lejlighed på 200 kvm med to badeværelser.

Beboerne i de to andelsforeninger har fra starten været inddraget i projektet, og de har haft indflydelse på, hvor mange kvadratmeter, der skulle tilføres deres bolig. Desuden har de haft valgmuligheder med hensyn til fliser i badeværelset, bordplade og skabslåger i køkkenet samt hvorvidt trægulvene skulle behandles med lak eller ludolie. De kunne også få tagterrasser mod et tillæg på 110.000 kr.

Ingen spildarealer

Bygningskonstruktør Simon Møgelhøj fra Kullegaard Arkitekter fortæller, at der overordnet var tre udfordringer i planlægningsfasen:

- Vi skulle tage hensyn til beboernes ønsker, til Plan og Arkitektur i Københavns Kommune, og så var det vigtigt at undgå spildarealer og få udnyttet kvadratmetrene fuldt ud. I de sammenlagte lejligheder har de fået 40-45 kvm mere, og de har alle en hems over entredøren, som er en god opbevaringsplads. I den gamle kælder er der nu lavet et nyt pulterrum til hver lejlighed, fortæller Simon Møgelhøj.

De indvendige døre er fra Swedoor-Jutlandia. Entredørene BD30/35dB har klimaanlæg, som kan klare temperatursvingningerne mellem lejligheden og trappeopgangen. Mod trappeopgangen er dørene profilfræste for at bevare bygningens oprindelige æstetik. Til lejlighederne er der leveret glatte, massive døre, og samtlige døre er færdigmalede i RAL 90-03.

Gratis tag og billigere varme

Andelsboligforeningerne skulle alligevel have lavet nyt tag. Og med dette projekt har de fået et nyt tag finansieret via salget af de nye lejligheder. Taget er lavet med fast undertag, fordi der skulle laves 350 nye kviste. Tagstenene er Gammel Tegl fra Dantegl og godkendt af Plan og Arkitektur. De mange kviste er af zink, og ved siden af tårnene ved trappen er brugt ovenlysvinduer fra VELUX.

Tagterrasserne har en standardstørrelse på 5 kvm med gulve og vægge af mahogni og et galvaniseret rækværk. Terrassedørene åbnes ind i lejligheden, så de ikke tager plads på terrassen. Lyset vælter ind i boligerne, og udsigten her er helt utrolig. Man kigger ud over et stort, grønt gårdmiljø og kan også se helt ind til Københavns Rådhus.

Tidligere var der kun 5 cm isolering mellem 2.sal og tørreloftet, og derfor brugte beboerne mange penge på varme. Der er blevet isoleret med almindelig rockwool, og nu er det samlede varmeforbrug for alle andelshaverne det samme som før, selvom der er flere boliger.

Ekstra god lydisolering

OL Gulve ApS har stået for gulvene i projektet, og de er specialister inden for cementbaseret tyndpuds. I samarbejde med deres leverandør Weber, den tidligere Maxit Group Danmark,

tilbyder de kvalitetssikre gulvtyper, der matcher de stadig mere differentierede krav til gulves funktion i byggesektoren. OL Gulve ApS har status som ’Certificeret Weber Gulventreprenør’ (CwG).

Til projektet AB AST og Solbjerg er leveret et gulvsystem, som er et såkaldt Weber Lydgulv. Dette er en komplet gulvkonstruktion, der på en gang løser flere problemer, som for eksempel skæve undergulve, dårlig trinkomfort og for meget støj.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse