Alderstrøst II

:
juni 2009

Alderstrøst II omfatter to ejendomsblokke på Nørrebro, der ligger parallelt overfor hinanden, i området mellem Sankt Hans Torv og Panum Instituttet.

Trappeopgangen med dybrødt linoleum på trin og gulvarealer, sortbejdset håndliste og wirer i rustfrit stål, leveret af HB Trapper & Stål A/S, er lys og rummelig.

Trappeopgangens røde farve harmonerer med de mørkerøde murstensbånd langs den gulmurede facade.

Mange lejeligheder rummer flere etager. Her fører en stige op til endnu et niveau allerøverst, en hems.

Beboerne havde indflydelse på materialevalget, og det kom bl.a. til udtryk i ønsket om at skabe en lethed og et enkelt udtryk i alt inventar, fra de mobile skydevægge til køkkenet fra Jönsson A/S.

previous next

Nænsom modernitet i historiske rammer

Med AI-Gruppe A/S som totalrådgiver er der gået grundigt - og respektfuldt - til værks ved den gennemgribende ombygning af den bevaringsværdige boligejendom Alderstrøst II på Nørre Allé

Byggefakta

Alderstrøst II
Nørre Allé 15
2200 København
Danmark

Bygherre:
Haandværkerforeningens Fond
Arkitekt:
Ai-gruppen A/S
Totalentreprenør:
Ai-gruppen A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.

Ombygningen rummede en god begyndelse, som var helt afgørende for AI-Gruppens realisering af projektet:

- Vi brugte påske og weekender på at tale 15 minutter med hver af de 223 lejere i boligkomplekset. Vi var opdelt i tre hold, og vi gennemgik projektet med hver enkelt lejer, så alle havde en forståelse af, hvad projektet gik ud på, fortæller Carsten Sindahl, projektleder fra AI-Gruppen A/S. Projektet blev igangsat, hvis der fra beboernes side var flertal for det. Og det var der, for kun tre stemte imod. Selve udførelsen pågik fra sommeren 2005 frem til efteråret 2007.

Dialog med beboere

Ud fra dialogen med beboerne samlede der sig et billede af vidt forskellige behov og ønsker til en funktionel og moderne bolig, og det dannede grundlag for AI-Gruppens udformning af 15 forskellige lejlighedstyper. Fra 47 kvm i én etage, til 159 kvm i to og tre etager, nogle med næsten filmisk suspense-effekt: Man træder ind i et mindre køkken-alrum med en lang vinduesrække parallelt ud mod bygningen overfor og herfra via trappen ved væggen op til 1. sal, hvor rummet åbner sig op med kig til de gamle, nu fritliggende hanebånd.

Cool stemning

Det gamle dunkle loftsrum er omdannet til boligareal, og lyset er lukket ind via nyopførte tagkviste fra Attic Group A/S med glas i flunkerne for at få mest mulig lys ind i boligen.

Fra reposen skyder værelserne sig ud, og i et af rummene leder en stige op til endnu en niveauforskydning, en hems. Fornemmelsen af rum, der folder sig ud som et kinesisk æskesystem med frilagte bærende bjælker, skaber en cool stemning af New York på nørrebrosk. Her flyder energien frit. Der er højt til loftet og plads til personlige indretningsløsninger.  

Den individuelle bolig står i klar kontrast til den oprindelige korridorejendom. En midterkerne med to store, bærende vægge løb hele vejen ned gennem bygningen, og lejlighederne lå side om side ud fra den centrale korridor – som på et hotel. Brandfaren er stor ved korridorejendomme, og i den oprindelige Alderstrøst-bebyggelse var brandfaren yderligere forstærket af, at der var et minimum af opgange set i forhold til antallet af lejligheder.      

Detaljerne gør forskellen

AI-Gruppens arkitekter brød den rigide grundplan op og placerede nye badeværelser i de oprindelige korridorområder. Man føjede også nye, rummelige opgange til, med ståltrapper leveret af HB Trapper & Stål A/S og elevatorer i skinnende stål fra KONE Elevator A/S. Selve trapperne er beklædt med linoleum i en dyb rødlig farve, der diskret harmonerer med de mørkerøde murstensbånd, der dekorativt løber langs den gulmurede facade.

AI-Gruppen demonstrerer i det hele taget en opmærksomhed over for byggeriets detaljer i lighed med de håndværkere, der for mere end 100 år siden tilføjede bygningen en håndfuld smukke detaljer såsom de lange rækker af reliefsten og sten præget med et blomstermotiv på de to bygningers facader.

Sansen for detaljernes betydning anno 2006 fra AI-Gruppens side ses bl.a. i valget af en sortbejdset håndliste ved gelænderet i de nyopførte opgange. Håndlisten har en overflade, der både er behagelig at røre ved, og som har en håndværksmæssig autentisk kvalitet over sig. Trappegelænderet er forsynet med wirer i rustfrit stål, også fra HB Trapper & Stål A/S, der tegner et let zigzag-mønster i luften. Søren Vilsøe fra HB Trapper & Stål understreger udfordringen ved denne løsning:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse