Kragelund plejehjem

:
juni 2009

Kragelund Plejehjem er organiseret omkring en fælles gårdhave med lejligheder over for hinanden og fællesfaciliteter som sambindende fløj.

Hver lejlighed har adgang til en lille terrasse med en niche ind i facaden.

Det fælles aktivitetsrum er fint indrettet med møbler og farver. Rummet er lyst trods orienteringen mod nord.

Alle lejligheder har monteret skinnesystemer i lofterne, så det ved behov er nemt at montere hejsen i skinnen. Systemet er leveret af V. Guldmann A/S.

 Adgangen til de enkelte boliger er fra den lyse gang med et spændende ovenlys. Dørene til boligerne er fra Swedoor-Jutlandia.

Platformselevatoren til kælderen er leveret af V. Guldmann A/S, Den type elevator er nem at indføje i byggeriet og billig.

previous next

Plejebolig på skrå

I landsbyen Kragelund uden for Silkeborg har man fået et nyt plejehjem med høje, skrå lofter og udsigt til gård og gade

Byggefakta

Kragelund plejehjem
Kragelundvej 73
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Silkeborg Kommune
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S, Aarhus Arkitekterne A/S
Totalentreprenør:
Einar Kornerup A/S
Ingeniør:
Stokvad Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
2600 kvm.
Byggesum: 
32 mio. kr.

Midt i den lille by lå plejehjemmet, omtrent mellem kirken og byens købmand. På grunden lå desuden nogle andre huse med garager.

Alt er fjernet og arkitektfirmaet GPP A/S i Århus, der har stor erfaring i plejecentre, tegnede et indledende forslag til et helt nyt plejehjem. Men det blev hurtigt klart, at netop kirken og købmanden var af så stor betydning for de ældres daglige oplevelser, at det blev styrende for projektets udformning. I et plan er Kragelund Plejehjem nu samlet i tre længer omkring en kommende have. Centralt ligger caféen, administrationen, træningslokaler m.m. I hestesko-formens hjørner ligger de enkelte enheders fælles opholdsrum og spiseplads med køkken. Herfra er der udsyn i to retninger mod henholdsvis kirken og købmanden. Lys og luft har ellers været højt prioriteret i den rummelige oplevelse af stedet og er også klart udtrykt i arkitekturen.

Et godt team står bag

Einar Kornerup Jylland A/S med base i Randers har været totalentreprenører på byggeriet og har i forvejen stor erfaring med plejehjemsbyggeri, f.eks. Gødvad Plejecenter. Entreprisechef Henrik Svendsen fra Einar Kornerup Jylland A/S fortæller, at det har været en spændende proces, der startede med, at det gamle plejehjem og fire andre boliger blev revet ned, for at give plads til det nye plejehjem. Firmaet har stået for byggestyringen og har i øvrigt arbejdet med lokale, velkendte håndværkere. Projektet blev 1½ måned forsinket i sagsbehandlingen, men det blev indhentet under byggeprocessen, så byggeriet blev afleveret til tiden.

Spændende lofter overalt

Også på ingeniørsiden er der kun begejstring og tilfredshed at finde. Stokvad Kerstens A/S har også erfaring med plejehjem og har tidligere arbejdet sammen med entreprenøren.

Der har fra start været et meget fint samarbejde mellem rådgiverne og kommunen. Der har været gensidig forståelse for problemerne, og de er blevet løst konstruktivt. At alle lofter er skrå har betydet lidt ekstra arbejde med spærenes udformning i sammenskæringerne.

De skrå lofter er meget kendetegnene for byggeriet og betyder, at der en fin variation mellem rummene rundt i byggeriet. De enkelte boliger har lofter, der skråner ud mod facaden, hvorved de ellers mere traditionelle rum får lidt mere dynamik. De fælles opholdsrum med dagligstue, spiseplads og køkken har også en anderledes skrånende loft, der understreger rummets placering mellem to fløje. I gangarealet med de enkelte boliger er der ikke skrånende lofter, men derimod ovenlys i en stribe mindre højtsiddende vinduer. Ud over at give lys og luft giver det også fællesområdet nogle flotte lys-/skyggeeffekter, når solen skinner.

Ved hver enkelt bolig er der lavet en lille niche ved indgangen, der dels varierer det lange fordelingsrum, men som også giver den enkelte bolig en selvstændighed. Alle døre er i pæne farver, der giver en venlig tone til rummet. Swedoor-Jutlandia har leveret massivdøre og brand-/lyddøre i forskellige farver. De har desuden leveret BD 30-partier i glas.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse