Kolding Åpark

:
juni 2009

Kolding Åpark har fået en fantastisk beliggenhed lige ved Kolding å og tæt på både uddannelsessteder og offentlige transportmidler. Curtain-wall-systemet er let at skille ad og gør, at materialerne let kan genanvendes, når den tid kommer.

De skrå linjer i Åparkens vinduesbånd giver byggeriet et finurligt og dynamisk indtryk, som fanger øjet i forbifarten.

Hovedtrappen fra HB Trapper & Stål A/S står som en skulptur i det lyse atrium. Selv gangarealerne i kontorhuset er så attraktive, at de benyttes som uformelle møderum.

Fuldglasvæggene fra DEKO i de store kontorer sikrer bygningen en god lysgennemstrømning. Ligeledes er de mange glasfacader i videnhuset med til at underbygge en atmosfære af åbenhed lejerne imellem.

Husets havestue er smagfuldt indrettet og gennemløber tre af byggeriets etager. Herfra kan man nyde udsigten over det travle liv uden for vinduerne.

previous next

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Tre Koldingfirmaer manglede plads og gik derfor sammen om at skabe et nyt videnhus – Kolding Åpark

Byggefakta

Kolding Åpark
Kolding Åpark
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
SEB Pension A/S
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Tegnestuen Mejeriet
Andre aktører:
GBL Gruppen
Areal:
5000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Det driller øjet lidt og tiltrækker opmærksomhed, hver gang man kører forbi det. Ved første øjekast er det en linjeret symmetri, der strømmer ud fra det nye kontorhus på én af Koldings bedste beliggenheder lige ved åen. Men man bliver nødt til at kigge igen, for der er noget, der ikke er, som man forventer. De lange linjer i det fem etager høje byggeri vipper til højre og venstre, som en af de kajakker, der jævnligt flyder forbi på vandet udenfor.

- Det glæder mig, er kommen-taren fra arkitekt og partner hos Tegnestuen Mejeriet, Chris Fløe Svenningsen. Han er ikke bare arkitekt, men sammen med sagspartner og kollega Finn Smidt, også bruger af huset, idet Tegnestuen Mejeriet er én af de seks lejere i kontorbygningen.

Skrå vinduesbånd

- Ofte er moderne kontorhuse meget skematisk indrettet, men vi ønskede at skille os ud ved at tilføre huset et dynamisk udtryk. Det har vi i høj grad gjort via facaden, som med sine skrå vinduesbånd nærmest får huset til at stå og vippe lidt, forklarer Chris Fløe Svenningsen, mens vi tager plads i ét af kontorets transparente mødelokaler, hvor der er en fantastisk udsigt over byen og trafikken udenfor.

Facaden på Åparken er opført i bronzefarvede, stansede aluminiumsplader, som nærmest ligger lag på lag med de lange vinduespartier. Den transparente effekt fra vinduerne får, sammen med de hældende vinduesbånd og facadespringet mellem stue og første etage, den firkantede bygning til at fremstå let svævende. Bronzefacaderne giver desuden huset dynamik og et evigt foranderligt udtryk, idet huset ændrer udtryk alt efter vejr og klokkeslæt. I sollyset skinner det varmt, mens det i gråvejr dæmper sig i mørkere toner. Om aftenen træder bronzefacaderne diskret tilbage og lader de lysende vinduesbånd løbe af med opmærksomheden.

- Jeg er meget tilfreds med husets arkitektur. Jeg synes, det er særdeles vellykket, men særligt er jeg begejstret for de valgte facadeelementer. Det er virkelig kreativt, siger Peter Mering fra SEB Pension, som er investor og bygherre på Åparken.

Bæredygtigt og energivenligt

Ud over de indlysende visuelle fordele er facaden også nøje udvalgt under hensyntagen til bæredygtigheden. Da man skabte Åparken, var ønsket nemlig, at der skulle opføres et byggeri, som også tog hensyn til miljøet. Curtain-wall-facadesystemet er en letadskillelig konstruktion, som gør, at materialet let kan genanvendes, den dag Åparken ikke længere kan stå imod tidens pres.

I det hele taget er der prioriteret robuste løsninger med lang levetid og lave driftsudgifter. Også energimæssigt er facaden en god løsning. De store vinduespartier sikrer nemlig også et stort naturligt lysindfald, som sparer elektricitet. Arbejdsmiljøkravet til 2 % dagslys på alle arbejdspladser er opnået langt ind i kontorarealerne og giver stor fleksibilitet i placeringen af arbejdspladserne. Disse er så vidt muligt placeret langs de udvendige mure for netop at kunne udnytte solens ressourcer. Samtidigt er der udelukkende anvendt glasfacader ud mod atriet, som desuden har ovenlys, for at sikre en optimal lysgennemstrømning.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse