Charlottegården

:
juni 2009

Charlottegården fik ny klimaskærm af isolering og skalmur i gule blødstrøgne tegl samt nye altantårne, udført af Enemærke & Petersen i totalentreprise.

Vinduerne, oprindeligt i grønmalet træ med tilhørende træskodder blev udskiftet med nye træ-/aluvinduer samt aluskodder.

Beboerne fået zinkinddækkede altantårne, næsten lukkede med en løsning i glasskydedøre.

previous next

Boligblokke i ny stil

Charlottegården i Høje Taastrup med 405 lejligheder har været udsat for en omfattende renovering med efterisolering, facaderenovering og nye altantårne

Byggefakta

Charlottegården
Charlotteager
2640 Hedehus
Danmark

Bygherre:
Danske Funktionærers Boligselskab
Bygherrerådgiver:
Nova5 Arkitekter A/S
Arkitekt:
JJW Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Ingeniør:
Danakon A/S
Areal:
28700 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.

Charlottegårdens 19 boligblokke med i alt 405 lejligheder og et samlet bruttoareal på 28.700 kvm blev opført i 1974, men fik 30 år efter behov for en gennemgribende sanering.

Blokken blev i sin tid opført med betonelementer, bærende og stabiliserende tværvægge, huldæk og sandwichelementer i facader og gavle, mens indgangspartierne var forsænket i forhold til det omliggende terræn. På den anden side af indgangsfacaden blev der monteret altantårne med ramme- og dækelementer i armeret beton. Sadeltaget og gavltrekanterne over tagfodsniveau blev beklædt med eternitbølgeplader.

Under nedbrydning

Byggeriet udviste ved indgangen til det nye årtusinde begyndende nedbrydning på facade- og gavlelementerne, idet betonen ikke længere var i stand til at beskytte armeringen mod korrosion, og på altanrammerne var denne nedbrydning en del længere fremme med mange rustafskalninger, hvilket påvirkede bæreevnen. Altanværnene var udslidte og det samme var vinduerne, der ikke længere fungerede optimalt. En forundersøgelse viste endvidere, at der var problemer med kuldebroer, ligesom der var risiko for skimmelvækst i boligerne. Tiden var inde til forandring.

Plan i licitation

- Vi blev ad administrationsselskabet Domea anmodet om at lave en helhedsplan for bebyggelsen med støtte fra Landsbyggefonden, og det mundede ud i en forundersøgelse og en plan, der senere blev sendt i licitation, fortæller Lars Vind Scheerer fra NOVA 5 arkitekter a/s, der sammen med Danakon har været bygherres rådgiver på projektet.

JJW Arkitekter A/S blev koblet på projektet efter licitationen og forestod detailprojektering ud fra det foreliggende oplæg med hovedopgaven lagt på tage og efterisolering, afsluttet med skalmur, udskiftning af vinduer og skodder samt indklædning af altaner, fortæller arkitekt Mads Kristian Stampe fra JJW Arkitekter A/S.

Saneringen har indebåret, at facaderne er blevet forsynet med en ny klimaskærm af isolering og skalmur i gule blødstrøgne tegl – i alt blev der anvendt 850.000 teglsten fra Wienerberger til denne omfattende opgave. Betonskader blev udbedret – herunder en del af fundamentet, ligesom der blev gennemført en efterisolering af tagrummet.

Markante altantårne

Enemærke & Petersen var projektets totalentreprenør og havde ansvaret for, at bygningsrenoveringen blev ført ud i livet:

- Vinduerne, der oprindeligt var leveret i grønmalet træ med tilhørende træskodder, blev også helt udskiftet, hvilket har givet facaden et nyt udseende i form af træ-/aluvinduer fra Idealcombi samt en løsning med aluskodder. Mest markant har dog været saneringen af de oprindelige altantårne. Oprindelig var det helt åbne altaner, men med saneringen har beboerne fået altantårne, der er næsten lukkede med en løsning i glasskydedøre, og endvidere er altantårnene blev inddækket med zink. I alt er 318 altaner blevet renoveret, mens 1.200 vinduer er blevet udskiftet, fortæller sektionsleder Arnt Hauge Hansen fra Enemærke & Petersen.

Skaktrum fjernet

Inde i blokkene har beboerne fået mere lys, idet trappeopgangene er blevet ombygget. Byggeriet er siden dets start overgået til kildesortering og derfor har der i en række år ikke været brug for skaktkanaler og skaktrum, som er blevet fjernet og har givet plads for en mere åben trappeopgang, hvor de mindre vinduer er blevet erstattet af større glasprofiler.

Endelig er taget blevet renoveret med en løsning, hvor nye ståltagplader er blevet lagt oven på de gamle eternitplader ved hjælp af BMT-beslag.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse