Lighthouse

:
april 2014
De nederste boliger i Lighthouse* får altaner ud over en kanal, der endnu ikke har fuld bredde. De originale fiberbeton-altaner og facader er leveret af ØSB A/S.

Lighthouse* bygning L ligger ud Jette Tikøbs Plads og har udsigt til både byen, skoven og havet. Bygningerne danner tilsammen en skulpturel helhed på den yderste ø af Aarhus Ø.

Køkkenet er placeret mellem indgangen og stuen i sit helt eget design, yderst diskret og elegant. De er tegnet af 3XN til Lighthouse*.

previous next

Lighthouse - en succes der vokser

3XN’s boliger på Aarhus’ tidligere containerhavn tager form som en samlet bebyggelse, med stor popularitet i kølvandet

Byggefakta

Lighthouse
Helga Pedersens Gade
8000 Aarhus
Danmark

Bygherre:
HavneInvest Aarhus ApS
Arkitekt:
3XN A/S, UNStudio, Gehl Architects ApS
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S, Bo-Glas A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
130 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2012 - januar 2013

’A landmark to live in’ er et slogan for Lighthouse* byggeriet, og det har vist sig at være holdbart. Tredje etape af den samlede bebyggelse på den yderste ø er netop færdiggjort, og samtidigt er alle boliger solgt på nær nogle ganske få, af de i alt 123 lejligheder.

Tilbage i 2007, mens 3XN havde arkitektkontor i Aarhus, vandt de konkurrencen om de i alt fem boligetaper, der har fået titlerne L I G H T. Den seneste etape, L, er den højeste og største og ligger længst inde mod skoven med udsigt mod henholdsvis by, skov og hav.

Bygning I (den første) rummer 94 ejerlejligheder, bygning G er almennyttige boliger (boligforeningen AAB). Tilsammen udgør de tre bebyggelser en urban tæthed med et relativt grønt miljø og med sin egen identitet, der gør boligerne utrolig populære.

- Lighthouse er placeret på et område på alleryderste del af Århus Havn, der består af hævet havbund. På den baggrund udfoldes idéen bag byggeriets formgivning. Referencen for byggeriet er bølgerne og vandet, hvor såvel formen og facaden er inspireret af vandet. Samtidig reflekterer bygningernes bølgende facade også solens stråler som flimmer, ligesom havets vandspejl og fremstår dermed levende. Den bølgede form indfanger solens stråler og skaber lyset, der spejles fra syd til nord på bygningerne, og i designet afspejler facadernes karakteristiske mønstre samtidig lysets refleksioner i vandet. Designet af bygningernes karakteristiske form sikrer desuden alle boligerne sol og udsigt ned mod vandet og lader dem samtidig fremstå på én gang individuelle og som del af en homogen helhed, siger Kim Herforth, Partner & kreativ direktør 3XN.

Skulpturen på øen

Lighthouse* byggeriet er tænkt som en samlet serie bygninger, der tilsammen udgør en skulpturel helhed. Indbyrdes opstår en dynamik mellem bygningskroppene med deres kurvede former og søgen efter lyset.

Samme udgangspunkt har facaderne, der i udsnit også opleves både skulpturelle og næsten levende. Den store andel af glaspartier med de svungne terrasser giver en lethed, til de ellers store betonbygninger, man sjældent ser. Altanerne er bredest, hvor de har glasværn, og bliver smallere hvor værnet er i fiberbeton og giver mere privathed. Da denne variation både sker horisontalt på etagen og vertikalt op igennem etagerne, bliver det samlede billede en meget appellerende, bølgende form.

Lighthouse* bygningerne er placeret på sin egen ø. Den store containerflade er ved at blive skåret op til den masterplan, der oprindeligt blev lagt over De Bynære Havnearealer, i dag kaldet Aarhus Ø. Vand bliver et altdominerende element. Ikke blot er havet den store attraktion, bydelen er også ved at få et urbant landskabsrum med stille kanaler, broer, pladser og træer. Aarhus Kommune har gjort et stort stykke arbejde for at sikre fælles, rekreative områder af en vis kvalitet.

Kvaliteten i altaner

Ole Byriel, direktør for Havneinvest A/S fortæller, at Lighthouse* rummelige altaner er en af byggeriets helt store forcer. Boligerne er godt indrettet med specialdesignede køkkener og badeværelser, og man kan gå ud på den kontinuerlige altan fra de fleste rum i boligen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring