P Hus Levysgade

:
april 2014
Det store glasparti i gavlen giver liv til gaden og spejler her den ældre bygning overfor.
Der er en fin åbenhed og transparens mellem færdslen i parkeringshuset og gaderummet udenfor.
previous next

Smukt indpasset parkering

Placering af bilerne i byerne har givet anledning til opførelsen af designede parkeringshuse med deres egen identitet

Byggefakta

P Hus Levysgade
Levysgade 8
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
ParkPark ApS
Arkitekt:
Birch & Svenning A/S
Totalentreprenør:
Torntoft & Mortensen A/S
Ingeniør:
Almbjerg A/S
Andre aktører:
Ambercon A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2013 - december 2013

Den 22. februar kom Horsens’ borgmester til indvielse af det nye parkeringshus i Levysgade i Horsens. De 225 nye parkeringspladser i flere etager erstatter en parkeringsplads i en slags baggård.

Beliggenheden for parkeringshuset er meget oplagt tæt på den gamle bydel og gågaden, hvor der ofte er mangel på parkering.

I Lokalplanen for parkeringshuset indgår bygningen i Midtbyplanen for Horsens, hvor det tilstræbes at friholde byens torve og pladser for parkering, så de fungerer bedre som mere rekreative bymiljøer. Derudover er der i Lokalplanen en del krav til proportioner og materialevalg. Parkeringshuset i Levysgade er imponerende skruet ind på grunden, samtidigt med at der er bevaret en stiforbindelse til Jessensgade og Hospitalsgade.

Fin indpasning

Parkeringshuset er en rigtig infill-bygning i en gade med manglende arkitektonisk sammenhæng i facaderækken. Samtidigt ligger bygningen i den gamle bykerne med mange bevaringsværdige eller fredede bygninger omkring. Disse udfordringer er fint løst med et parkeringshus, der i facaden er opdelt i partier med tegl og mere åbne partier med strækmetal, der bliver begrønnet. Facaden ud mod Levysgade er tegnet som en markant gavl med glaspartier. Særligt de røde tegl fungerer godt i sammenhæng med de andre bygninger og de åbne, grønne partier bliver naturligvis en berigelse af facaden som helhed. Bygningen har altså en klar arkitektonisk identitet uden at være ‘larmende’ i sit udtryk.

Som bilist kører man ind i parkeringshuset fra Levysgade, og parkeringen er organiseret så bilerne holder i højre side af huset i hele dybden, mens man i venstre side kan fortsætte op (eller ned) til næste plan, som i øvrigt også er skrånende.

Der er i alt fire parkeringsdæk plus taget som den sidste flade. I begge ender af det dybe hus kan man forlade bygningen via trappe eller elevator. Store glaspartier ud til Levysgade giver dagslys og åbenhed til rummet, der forbinder parkeringsarealerne med henholdsvis trapper og elevator. Transparensen giver også en dynamik til gaderummet, der er mest præget af biler til parkeringshuset eller postvæsnet overfor.

Kompliceret grund

Parkeringshuset er længe ventet af borgerne i Horsens, men blev yderligere forsinket, da man begyndte at grave ud på grunden og fandt en del af arkæologisk interesse. Ifølge ingeniør Michael Mortensen fra ingeniørfirmaet Almbjerg A/S har netop tidsplanen været en stor udfordring. Han beskriver bygningen som en struktur opbygget i forskudte planer med bærende søjle bjælkesystem i facaden og bærende vægge midt i bygningen.

Beregningerne til betonelementerne og disses indbyrdes samlinger har været mange på grund af dækkenes hældning og hensynet til temperaturforskelle i konstruktionen, der kræver større tolerance. Det er løst statisk ved at dele bygningen i to selvstændige enheder. Ambercon A/S har leveret og monteret alle betonelementerne som er kategoriseret som søjler, KB, KBE bjælker, TTD dækplader og derudover også trapper/vægge. Logistikken vedrørende monteringen på den meget snævre grund var naturligvis ikke helt let.

Moderne parkering

Horsens firmaet Torntoft & Mortensen A/S har mange spændende referencer fra Horsens og har opkøbt denne grund med henblik på at udvikle den til et parkeringshus. Torntoft & Mortensen A/S har også været totalentreprenører på arbejdet. Ole Mortensen er glad for det flotte resultat og fortæller, at der er flere fine finesser i forhold til et traditionelt P-hus.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring