Gentofte Genbrugsstation

:
april 2014
I alt knap 40 containere er placeret i den cirkulære plads’ omkreds. Containerne er forsænkede i terræn for nemmere betjening.
Bygningerne er opført som ‘samlesæt’. Der er anvendt præfabrikerede og færdigt apterede moduler fra Flex Modul A/S, der producerer alt på egen fabrik. Facader af cortenstål.
previous next

Genrbrug på første klasse

Usædvanligt flot projekt til Gentofte Genbrugsstation sender et klart signal: Det skal være en oplevelse at genbruge; og genbrug er en ædel disciplin

Byggefakta

Gentofte Genbrugsstation
Ørnegårdsvej/Vintapperrampen
2820 Gentofte
Danmark

Bygherre:
Gentofte Kommune
Bygherrerådgiver:
Grontmij A/S
Arkitekt:
Claus Bjarrum Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Per Aarsleff A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
10500 kvm.
Byggesum: 
45 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2012 - november 2013

Sig genbrug og kommunaliseret indsamling i samme sætning; og på nethinden danner der sig billeder af uskønt skrammel i dynger, rustne containere og trætte mennesker med kasseret velstand på slæb.

Sådan bør stemningen ikke være på den adresse, hvor samfundsnyttigt genbrug samles og sorteres, tænkte Gentofte kommune, da man for to år siden slog de første streger til en ny genbrugsstation. Øget og optimeret genbrug af værdier er ønskværdigt, ræsonnerede kommunen, derfor handler det om at formidle netop det budskab klart og artikuleret.

Det er nu sket ved at investere i opgaven; ved at projektere og opføre en genbrugsstation, der gør et besøg til en oplevelse. Gentofte Genbrugsstation er et prægtigt sted med fin arkitektur, ryddelige og grønne omgivelser samt en hjertelig modtagelse.

Og så skal det være nemt at genbruge, at sortere og at bruge stationens faciliteter, slog Gentofte kommune fast i det opdrag, der lå forud for realiseringen af det projekt, der hurtigt blev døbt ’fremtidens bæredygtige genbrugsstation’.

At organisere projektet i en totalentreprise med Per Aarsleff i spidsen, en af landets førende anlægsentreprenører, og med den prisbelønnede arkitekt Claus Bjarrum ved tegnebordet har så også kostet lidt mere end en traditionelt asfalteret løsning.

45 mio. kroner – sådan cirka.

- Et godt signal, at man tager indsamlings- og sorteringsopgaven seriøst og tilbyder nemt tilgængelige, vel organiserede og også smukke rammer til at gennemføre den i, vurderer arkitekt MAA Jesper Krilov Sørensen fra Claus Bjarrums tegnestue, som i øvrigt mellemtiden har skiftet navn til CORE.

Cirkelgrund

Projekteringsopgaven blev udført på basis af et forprojekt fra Witraz (nu Rambøll); i sit layout er det endelige resultat styret af grundens cirkulære form, omkranset, som den er, af den såkaldte ‘Vintapperampe’, tilkørselsrampen til Motorring 3.

Genbrugspladsen kan aflæses som en rundkørsel, hvis periferi markeres af mere end 30 skråtstillede indsamlings- og sorteringscontainere, nedsænket to meter i forhold til terrænniveau, så containerne er nemme at tilgå.

Ved indkørslen til pladsen findes en halbygning til aflevering og behandling af miljøfarligt affald og udtjente elektroniske komponenter.

I centrum af det cirkelformede areal er bygninger placeret, som tjener til indsamling af direkte og umiddelbart omsætteligt genbrug, f.eks. møbler eller brugbar elektronik. Det er også her, formidlingscentret tager sig af undervisning af medarbejdere og brugere og her, borgerne ankommer i en reception. I stue- og kælderplan findes medarbejderfaciliteter.

Containermoduler

- På den ene side smukke bygninger i fine proportioner, på den anden en robust ‘container-arkitektur’, forklarer Jesper Sørensen.

Resultatet er opnået med anvendelsen af moduler fra producenten Flex Modul A/S i Vinderup: – Egentlig baserer byggeriets moduler sig netop på et udvidet containerformat, forklarer Heine Jakobsen, Flex Modul, der i alt leverede en halv snes moduler i formater som 490 × 730, 490 × 1000 og 370 × 980 cm. Boksene, udført som en sandwichkonstruktion i træ med mineraluldsisolering, er ‘stablede’ i to etager og beklædt med den rustrøde og klimabestandige cortenstål.

Flex Modul leverede modulerne færdigt-udstyrede med installationer og beklædninger på vægge, lofter og gulve til formål som reception, mandskabsrum, toiletter, undervisning og brugervendt modtagelse af genbrugsartikler til direkte genbrug. Under bygningerne er der også kælder med teknikrum og bad til medarbejderne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring