Ellebjerg Skole

:
april 2014

Cementvarefabrikken Randal leverede disse sorte plinte som en indramning af nyt boldspil- og parkour-område.

AO Tæpper stod for de nye fugefrie gulve i samarbejde med en underentreprenør. I korridorer er polyuretangulvene fra Sika dæmpet med en lydmåtte.
Ellebjerg skole har med moderniseringen fået nye omklædningsfaciliteter ved den renoverede sportshal. Flisearbejdet er af Rudersdal Entreprise.
previous next

64 år og stadig ung

Når ligegyldigheder ældes bliver de til værdiløst skrammel. Når hjertelig arkitektur kommer til års, bliver den kun endnu smukkere. Se bare Ellebjerg skole

Byggefakta

Ellebjerg Skole
P. Knudsens Gade 37-39
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Totalrådgiver:
Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Ingeniør:
Jørgen Nielsen Rådgivende Ingenirører A/S
Areal:
7000 kvm.
Byggesum: 
73 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2012 - Februar 2014

I 1950 var der stor fest på P. Knudsens Gade i Københavns sydhavnskvarter. Anledningen var Københavns kommunes indvielse af en for datiden fremragende flot og moderne skole med navnet Ellebjerg. Den var tegnet af arkitekten Povl Baumann, som her føjede endnu en perle til kæden af eminente projekter med Københavns kommune som bygherre.

Nu – i foråret 2014 – sendes invitationerne igen ud for at fejre Ellebjerg skole. Den nu 64-årige institution har nemlig i de seneste knap to år været gennem en omfattende renovering efter et projekt af Arkitektfirmaet Friborg & Lassen A/S, realiseret i en hovedentreprise af Adserballe & Knudsen A/S.

Ellebjerg skole fremstår nu som en forynget dokumentation for historisk kvalitet og som et eksempel på at gammel kærlighed sjældent ruster.

- Nok var Ellebjerg skole blevet slidt ned gennem seks årtier, erkender arkitekt MAA Monique Kyhl, Friborg & Lassen Arkitekter A/S, men den har store arkitektoniske kvaliteter, som det har været en fornøjelse at give nyt liv! Friborg & Lassens projekt imødekommer påtrængende ønsker om en foryngelse af den funktionalistiske skolebygning, hvis almene tilstand med årene lod en del tilbage at ønske. Forfaldet var sat ind fra murværkets hensmuldrende fuger til vinduer og døre af træ, angrebet af råd. Som krymmel på kagen ønskede skolen sig også en totalrenovering af miserable toiletforhold samt bedre rekreative muligheder for udfoldelse i skolegården.

Sorte plinte

De opstod f.eks. med anlægget af en ny kombinationsbane til både boldspil og parkour, etableret bl.a. ved hjælp af sorte betonplinte fra Cementvarefabrikken Randal.

- Det er sort beton, der er sandblæst for at opnå den specielle overflade, forklarer Jan Riisager, Cementvarefabrikken Randal, som har specialiseret sig i de ofte mindre, men intensivt detaljerede leverancer af betonvarer til mange formål. Virksomhedens historie går tilbage til 1919, mens den lange erfaring i dag bruges til at virkeliggøre ofte udfordrende, individuelle og fleksible løsninger i beton.

Hvad også er kommet ud af den ekstreme make-over, er en moderne skole med ny indretning i sprælske farver, åbne, udfordrende og inciterende studiemiljøer og et lag af tidssvarende IT- teknologi, herunder ‘active-boards’ – intelligente tavlesystemer – i klasserummene. Arealanvendelsen har i visse tilfælde radikalt ændret karakter, som tilfældet er med skolens oprindelige ankomstområde, udstyret med noget så fint som en reception. I takt med overflødiggørelsen af den type funktioner er receptionen nu ændret til en spisebar med buffet, hvorfra Københavns kommunes skolemadsordning (EAT) betjener de i alt små 400 elever på den tresporede skole.

Polyuretan

Monique Kyhl, Friborg & Lassen, peger på, at indretningens akustiske kvaliteter har været et fokusområde med lyddæmpende komponenter på både lofter og vægge. Akustisk regulering finder man også i de nye fugefrie gulve, som efterfølger skolens oprindelige støbegulve (Cembrit), en af de mest anvendte gulvtyper i datidens skolebyggeri og kendt af de fleste, der har gået i en dansk folkeskole. Et program af de fugefrie gulve – ikke mindst til fællesområder i gangarealer, men også i en del faglokaler – er udstyret med en lyddug til reduktion af både trin – og trommelyd.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring