Fremtidens plejehjem

:
april 2014
Fremtidens Plejehjem er en integreret del af byen med fitnesscenter for dem over 60 år og restaurant åben for alle.
Fra plejehjemmets mange solterrasser kan de ældre nyde udsigten over fjorden.
Møblerne fra EFG Bondo A/S trækker på referencer fra dansk møbeldesign i 50’erne og 60’erne.
Fællesskabet er vigtigt på Fremtidens Plejehjem, hvor beboerne har mulighed for at mødes i spisekøkkener på hver etage.
Møblerne fra EFG Bondo lyser op i klare farver og er en blanding af klassisk og retro.
Med loftliftene fra V. Guldmann A/S kan personalet nøjes med at være én person, når de hjælper beboerne på toilettet eller ud af sengen.
previous next

Trivsel, tryghed og god pleje

Det er svært at spå om fremtiden. Men hvis du vil vide, hvordan fremtidens plejehjem kommer til at se ud, behøver du bare tage til Nørresundby

Byggefakta

Fremtidens Plejehjem
Carl Klitgaardsvej 5
9400 Nørresundby
Danmark

Bygherre:
Nørresundby Boligselskab
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Hovedentreprenør:
Byggesum: 
175 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2012 - januar 2014

For de fleste mennesker har begrebet plejehjem en negativ betydning. Men når du står på fjerde etage på Fremtidens Plejehjem i Nørresundby omgivet af farverige designermøbler og kigger ud af de store panoramavinduer på millionudsigten over Limfjorden, Limfjordsbroen og Aalborg på den anden side, får du lyst til at flytte ind med det samme. Intet mindre.

I Fremtidens Plejehjem emmer atmosfæren af nytænkning og handlekraft frem for af hospital og trøstesløshed som på et konventionelt plejehjem. Her er de brede døre ind til lejlighederne knald-orange, her er lyst, her er lækkert, og her er rart at være. Næsten luksuriøst. Selvom det ser lækkert ud, er plejehjemmet ikke form over indhold. Nej, tværtimod. Selve kongstanken bag Fremtidens Plejehjem er nemlig at bruge den nyeste velfærds- og sundhedsteknologi til at skabe bedre livskvalitet og bedre forudsætninger for pleje. Teknologien er ikke et mål i sig selv, men betragtes som et middel til at nå målet.

Plads til forskellighed

Målet med Fremtidens Plejehjem er at sætte individet i centrum. Der skal være plads til forskellighed – også i alderdommen. Nogle af beboerne er stærke fysisk, men svage mentalt. Mens det for andre er kroppen, der svigter før hukommelsen og det skarpe vid.

- Plejehjemmet får 75 beboere med 75 forskellige typer behov, der skal imødekommes. Vi prøver at mime, at de bor i eget hjem, fortæller bygherrerådgiver Vibeke Jakobsen fra Kuben Management. Derfor bliver der på Fremtidens Plejehjem arbejdet med en livsfasemodel i forhold til beboernes individuelle livshistorie og selvhjulpenhed. Formålet er at bibeholde eller fremme selvhjulpenhed ved hjælp af teknologien, ligesom at personalet også efteruddannes efter livsfasemodellen.

Living Lab

Det er ambitionen, at fremtidens plejehjem skal være et ´living lab´, hvor nye teknologier, arbejdsprocesser og måder at sammensætte medarbejdergruppen på kan blive afprøvet og evalueret. Derfor er mange af teknologierne i Fremtidens Plejehjem helt nye og aldrig tidligere afprøvet i Danmark. For eksempel har alle lejlighederne trykfølsomme gulve, der registrer, hvis en beboer falder, og alarmerer personalet. Toiletterne er elektriske toiletter med skyl og føn, der er helt nye produkter på markedet, som gør det nemmere at komme på toilettet uden hjælp – og det giver også mere værdighed.

- Teknologien skal understøtte beboernes trivsel og selvhjulpenhed. I boligerne har de for eksempel interaktive trivselsskærme, der informerer om aktiviteter og dagens menu samt gør det nemmere at komme i kontakt med personalet. Her skal de også kunne kontakte deres familier via Skype, fortæller bygherrerådgiver Kenneth Lundholm-Stenkjær fra Kuben Management.

Lifte frigiver varme hænder

Boligerne er indrettet, så det er nemt at komme rundt og få støtte undervejs. Her har V. Guldmann A/S leveret lifte, så personalet nemmere kan hjælpe beboerne i og ud af sengen samt på toilettet. Med de nye lifte vil personalet i nogle situationer kunne nøjes med at være én person ved forflytninger, som det kaldes i ældreplejen, hvilke ikke betyder noget for den ældres trivsel. Men på årsbasis frigiver det rigtig meget tid, der vil kunne bruges andetsteds.

- Teknologien bidrager til, at personalet kan være én i stedet for to, men det skal altid være en faglig vurdering af den ældres ressourcer i de enkelte arbejdssituationer. Det, man skal bruge teknologien til, er at skabe mere tid til omsorg, forklarer regional manager Annett Axelsen fra V. Guldmann A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring