FN Byen

:
april 2014

Facaderne består af en ydre solskærm fra Viking Markiser, fulgt af en glasfacade i aluminiumsprofiler fra Fjelsø Entreprise.

Foto: Peter Sørensen

FN Byens mødecentre er placeret i egne bygningsafsnit, placeret mellem stjernens fingre. Bærende stål er fra CSK Stålindustri, cortenbeklædningen fra Fjelsø Entreprise. Foto: Peter Sørensen

FN Byens interiør er præget af et generøst lysindfald fra flere verdenshjørner. De bærende betonsøjler er fra ØSB A/S (Østrup Special Beton), facaderne fra Fjelsø Entreprise. Foto: Peter Sørensen

V-søjlerne består hver af to skråtstillede søjler fra ØSB A/S med en højde på 5,5 meter. Foto: Peter Sørensen

Spidserne i stjernens arme er udført som stålløsninger fra CSK Stålindustri A/S. Projektet er tegnet af 3XN og er klassificeret som LEED Platin. Foto: Peter Sørensen

previous next

Forenede Nationer København

Med indvielsen af sidste etape af domicilet i Københavns havn råder FN over 50.000 kvm i den prestigefyldte internationale ‘by’: 1.200 har arbejdsplads her

Byggefakta

FN Byen
Marmormolen
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
FN Byen P/S
Arkitekt:
3XN A/S
Ingeniør:
Orbicon A/S
Areal:
17150 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2011 - Februar 2014

Det er et bidrag til Verden, Danmark kan være stolt af.

Sådan nogenlunde faldt ordene, da FN-generalsekretær Ban Ki-moon sommeren 2013 indviede FN Byen i København. Nu står ‘byen’ helt færdig efter, at den udførende bygherre, FN-Byen P/S, lige efter nytår afleverede den sidste etape af det 52.000 kvm store byggeri (inklusive 7.000 kvm kælder). FN-Byen P/S overtog byggeriets færdiggørelse i sidste halvdel af 2013, da den tilknyttede totalentreprenør Pihl & Søn gik konkurs. Opmærksomheden retter sig især mod det imponerende byggeprojekts arkitektur, udført af 3XN med inspiration i stjernens himmelstrålende fysiognomi: Udtrykket tilstræber en bygning, som klart og ikonisk udtrykker FN’s værdier og autoritet. Den samlende midte i huset organiserer de mange fælles funktioner, gør interaktion både mulig og naturlig og signalerer åbenhed på alle niveauer. Formen udtrykker samtidig en organisation, der arbejder effektivt og professionelt i de enkelte områder under det samlende fælles værdisæt ‘delivering as one’, forklarer 3XN. Arkitekter og ingeniører har arbejdet efter retningslinjer, der skaber minimering af energiforbrug ad passiv vej ved at udvikle bygningens facader, så dagslyset udnyttes optimalt uden et stort kølingsbehov, men også med energiaktive tilføjelser som f.eks. en udstrakt anvendelse af solceller til egenproduktion af energi til den daglige drift. FN Byen er certificeret på det højeste trin (Platinum) i den amerikanske bæredygtigheds klassifikation LEED.

Bygningens daglige liv udspringer fra det centrale atrium med en central trappe, der strækker sig op igennem hele bygningen og forbinder foyeretagerne med alle kontorniveauerne. En åben rumorganisation i såvel fællesrum, som på kontorniveauer, giver optimal mulighed for interaktion og videndeling. Bygningens hovedstruktur er fleksibel og kan opdeles efter behov inden for det modulære system. Bygningen er samtidig udformet, så alle arbejdspladser sikres godt indeklima og dagslys.

Eksamen

Først på pladsen var – ikke overraskende - projektets tilknyttede landmålere, nemlig HLM Teknisk Landmåling A/S. Nikolaj Halborg Sørensen: – Da etape 1 var godt på vej, og man startede med indretning af etapen, lukkede man af til det støjende og snavsede konstruktionsarbejde på etape 2; det var ikke længere muligt at gå mellem de to etaper, bortset fra en enkelt dør i stueplanet. Det var nu den store prøve på vores arbejde, at alle linjer i gulve og lofter skulle passe sammen den dag, man atter fjernede afspærringen mellem etaperne! Det er nok unødvendigt at sige, at HLM Teknisk Landmåling bestod den eksamen.

Om landmåleropgaven i øvrigt er der at sige, at den bestod af afsætning for betonsøjler, trappekerner, stålkonstruktioner og facader – og derefter at føre kontrol med den faktiske placering i forhold til målingerne.

Beton

Konstruktionsmæssigt baserer de 45.000 kvm (+ kælder) sig på kendte principper i en betonkonstruktion med søjler, drager og huldæk. Orbicon har ansvar for projekteringen af statikken med bl.a. ØSB (Østrup Special Beton) som leverandør af et bredt program af runde søjler, trapper og V-søjler. Sidstnævnte er anvendt som bærende konstruktioner ved de udkragede facader; højden er 5,5 m, tværdimensionerne fra 328-500 mm på de i alt 14 kileformede søjler i V-formation. Det øvrige søjleprogram fra ØSB består af 96 enheder i vekslende længder, en del med konsoller, alle med Ø 50 mm.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring