FN Byen
Marmormolen
2100
København Ø
Danmark
Det er et bidrag til Verden, Danmark kan være stolt af.
Sådan nogenlunde faldt ordene, da FN-generalsekretær Ban Ki-moon sommeren 2013 indviede FN Byen i København. Nu står ‘byen’ helt færdig efter, at den udførende bygherre, FN-Byen P/S, lige efter nytår afleverede den sidste etape af det 52.000 kvm store byggeri (inklusive 7.000 kvm kælder). FN-Byen P/S overtog byggeriets færdiggørelse i sidste halvdel af 2013, da den tilknyttede totalentreprenør Pihl & Søn gik konkurs. Opmærksomheden retter sig især mod det imponerende byggeprojekts arkitektur, udført af 3XN med inspiration i stjernens himmelstrålende fysiognomi: Udtrykket tilstræber en bygning, som klart og ikonisk udtrykker FN’s værdier og autoritet. Den samlende midte i huset organiserer de mange fælles funktioner, gør interaktion både mulig og naturlig og signalerer åbenhed på alle niveauer. Formen udtrykker samtidig en organisation, der arbejder effektivt og professionelt i de enkelte områder under det samlende fælles værdisæt ‘delivering as one’, forklarer 3XN. Arkitekter og ingeniører har arbejdet efter retningslinjer, der skaber minimering af energiforbrug ad passiv vej ved at udvikle bygningens facader, så dagslyset udnyttes optimalt uden et stort kølingsbehov, men også med energiaktive tilføjelser som f.eks. en udstrakt anvendelse af solceller til egenproduktion af energi til den daglige drift. FN Byen er certificeret på det højeste trin (Platinum) i den amerikanske bæredygtigheds klassifikation LEED.
Bygningens daglige liv udspringer fra det centrale atrium med en central trappe, der strækker sig op igennem hele bygningen og forbinder foyeretagerne med alle kontorniveauerne. En åben rumorganisation i såvel fællesrum, som på kontorniveauer, giver optimal mulighed for interaktion og videndeling. Bygningens hovedstruktur er fleksibel og kan opdeles efter behov inden for det modulære system. Bygningen er samtidig udformet, så alle arbejdspladser sikres godt indeklima og dagslys.
Eksamen
Først på pladsen var – ikke overraskende - projektets tilknyttede landmålere, nemlig HLM Teknisk Landmåling A/S. Nikolaj Halborg Sørensen: – Da etape 1 var godt på vej, og man startede med indretning af etapen, lukkede man af til det støjende og snavsede konstruktionsarbejde på etape 2; det var ikke længere muligt at gå mellem de to etaper, bortset fra en enkelt dør i stueplanet. Det var nu den store prøve på vores arbejde, at alle linjer i gulve og lofter skulle passe sammen den dag, man atter fjernede afspærringen mellem etaperne! Det er nok unødvendigt at sige, at HLM Teknisk Landmåling bestod den eksamen.
Om landmåleropgaven i øvrigt er der at sige, at den bestod af afsætning for betonsøjler, trappekerner, stålkonstruktioner og facader – og derefter at føre kontrol med den faktiske placering i forhold til målingerne.
Beton
Konstruktionsmæssigt baserer de 45.000 kvm (+ kælder) sig på kendte principper i en betonkonstruktion med søjler, drager og huldæk. Orbicon har ansvar for projekteringen af statikken med bl.a. ØSB (Østrup Special Beton) som leverandør af et bredt program af runde søjler, trapper og V-søjler. Sidstnævnte er anvendt som bærende konstruktioner ved de udkragede facader; højden er 5,5 m, tværdimensionerne fra 328-500 mm på de i alt 14 kileformede søjler i V-formation. Det øvrige søjleprogram fra ØSB består af 96 enheder i vekslende længder, en del med konsoller, alle med Ø 50 mm.