Moesgård Museum

:
marts 2014
Det ny Moesgård Museum ligger overfor den tidligere Moesgård herregård og er meget nænsomt placeret i landskabet med en skive, der vokse op af græsset. Bygningen har en klar identitet og vil begejstre bredt, når den åbner efteråret 2014.
Lamelafskærmningen af vinduerne er leveret af Jyllands Markisefabrik A/S. Afskærmningen er skræddersyet til Moesgård Museum.
Indgangspartiet er udført som en rampe, der kobler sig på den tilbagetrukne glasfacade. Et fint stisystem kobler sig til bygningen og de nære omgivelser.
Foyeren er et storslået rum, der indeholder mange funktioner. Arkitektonisk har stedet en robusthed i kraft af store linjer og smukke materialer.
Auditoriet er meget omhyggeligt designet med sans for både de arkitektoniske detaljer og de funktionelle krav, der er til rummet.
Lofterne i administrationen er fra Tripplex A/S, som har specialiseret sig i lofter med akustiske materialer.
previous next

Historien samlet under ét tag

Moesgård Museum ved Aarhus har fået et nyt museum i international klasse, hvad både angår attraktioner og arkitektur

Byggefakta

Moesgård Museum
Moesgård Allé 20
8270 Højbjerg
Danmark

Bygherre:
Moesgård Museum
Bygherrerådgiver:
DK2 Bygherrerådgivning A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S, Fårup Betonindustri A/S, Spæncom A/S, Flos Scandinavia A/S
Areal:
15000 kvm.
Byggesum: 
345 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2011 - juni 2013

En kolossal skive rejser sig i landskabet og danner ramme for Moesgård Museum, som er meget andet end den berømte Grauballemand. Med stor respekt for det følsomme landskab omkring Moesgård og egnens kulturhistorie vandt Henning Larsen Architects A/S konkurrencen om det nye museum i 2005. På marken lige overfor herregården Moesgård, hvor museet har haft til huse, åbner et på mange måder storslået museum for publikum i oktober 2014.

I øjeblikket er håndværkerne ved at lægge sidste hånd på huset og selve udstillingerne er ved at blive bygget op. Karakteristisk for museet er, at det fanger landskabets skala. På den ene side er det en stor bygning med lange linjer, og samtidigt giver bygningen så meget tilbage. Den formidler præcist stedets kvaliteter og åbner sig op for eksisterende stiforbindelser og bliver et aktiv – ikke mindst på den offentligt tilgængelige, grønne tagflade.

Vokseværk

Moesgård Museum var vokset ud af udstillingslokalerne på herregården Moesgård, og der var en del begrænsninger i opbygningen af nye udstillinger. Fremover kan museet fremvise langt mere af deres arkæologiske og etnografiske samlinger. I dag er Institut for Kultur og Samfund sammen med museets administration nænsomt indrettet på herregården af Arkitema Architects. Et stort og moderne auditorium til de studerende er etableret i det nye Moesgård Museum. Der bliver mange andre funktioner i museet som særlige faciliteter for skoleformidling og plads til både en butik og en stor café i det centrale foyer-område. Museets kontor for formidling, udstillinger og publikum og mange andre funktioner er allerede flyttet ind i bygningen.

Efter arkitektkonkurrencen blev afgjort med Henning Larsen Architects og Kristine Jensens Landskabstegnestue i samarbejde, var de to firmaer med til at forme lokalplanen for området og et større anlægsarbejde kunne tage fat. Det omfattende arbejde er støttet fra mange sider: Velux Fonden, Villum Fonden, OAK Foundation Denmark, Augustinus Fonden, Aarhus Kommune, Aarhus Universitet og Kulturministeriet.

Landskabelige oplevelser

Når Moesgård Muesum åbner dørene for publikum vil det med sikkerhed vække stor begejstring, uanset om man er kultur/historie-interesseret eller arkitektur-interesseret. Med et enkelt og stærkt hovedgreb er der skabt de bedste betingelser for formidlingen af samlingerne og udstillingerne mens rammerne omkring bidrager til nogle usædvanlige og næsten fysiske arkitekturoplevelser.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring