Horsens Vand

:
marts 2014

Horsens Vand er et spændende byggeri, hvor æstetik og rationalitet følges ad. Jørgen Friis Poulsen a/s har været totalentreprenører på byggeriet.

En bred trappe leder gæster direkte ovenpå og er samtidigt et rum for ophold og samlinger af medarbejderne.

GPP Arkitekter A/S fra Aarhus har tegnet Horsens Vand. Indgangspartiet er særligt smukt bearbejdet, således at huset opleves meget imødekommende.

Set fra skranken opleves foyeren luftig og dynamisk med ovenlys bånd, de tilstødende rum med glasvægge, og den brede trappe ned til udgangen.

previous next

Vandhus med rene former

Horsens Vand har samlet sine aktiviteter i ét hus, der på én gang formår at beherske en del logistik og være meget indbydende

Byggefakta

Horsens Vand
Alrøvej 11
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Horsens Vand A/S
Bygherrerådgiver:
KPF Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Andre aktører:
EFG Bondo A/S
Areal:
2000 kvm.
Byggesum: 
26 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2012 - november 2013

Det handler om vand. Vand fra himlen, vand i hanen og vand i kloak-erne. Bygningen ligger naturligt ved siden af byens rensningsanlæg og tæt på Horsens Fjord. Ved ankomsten til bygningen er vand også et dominerende element, enten i æstetiske bassiner eller ved bortledning af regnvand.

Særligt dramatisk opleves vandet ved hovedindgangen, hvor man på én gang passerer en bro og føres ind under bygningen til hoveddøren. Fra den overdækkede hovedindgang ledes man op ad den brede trappe med siddepladser til kontorarbejdspladserne på første sal eller til en medarbejder ved skranken. Dette kontinuerlige rumforløb byder på en flot arkitektonisk oplevelse underbygget af velvalgte materialer og et dobbelthøjt rum med ovenlys.

Mange funktioner

Af logistiske årsager er betjeningen af borgere og Horsens Vands administration samlet på første sal. Her er indrettet med åbne kontorer og glasvægge, der samler medarbejderne fra de tidligere fire forskellige kontorer.

EFG Bondo A/S har til den nye indretning leveret reoler og to mødeborde med tilhørende stole. Kantinen for alle medarbejdere er placeret ved indgangsfacaden og har udgang til en lille terrasse. Udover hovedtrappen og det dobbelthøje rum er etagerne forbundet af to andre trapper, den ene ved kantinen.

Indgangsetagen er noget anderledes indrettet med omklædningsfaciliteter udover teamrum og kontorer for driftsledere. For medarbejdere, der kommer fra rensningsanlægget, er der et urent område og laboratorium, som er tydeligt adskilt fra den rene omklædning og det rene laboratorium, hvor vandprøver undersøges. Døre er henholdsvis røde for urent område og grønt for rent område, og det er således tydeligt, hvor det er tilladt at færdes.

Skønhed og rationalitet

Arkitekt og partner Carsten Gjørtz fra GPP Arkitekter i Aarhus fortæller, at bygningens næsten kvadratiske og meget kompakte plan er valgt for at opfylde krav til bæredygtighed og energibesparelse. Den præcise form på det grønne ankomstplateau løfter bygningen over stormvandsniveau og adskiller samtidigt visuelt ankomstområdet fra driftsområdet.

- På den måde er hele bygningen tænkt – smukt, rationelt og indlevet, slutter Carsten Gjørtz af.

Horsens Vand fremstår på mange måder som en enkel bygning, men inde bag facaden ligger en kompleks logistik i de rene og urene funktioner med tilhørende indgange og trapper. Det har også været vigtigt i designprocessen at sikre en ligeværdighed mellem faggrupperne i huset og mellem etagerne. I underetagen er en del omklædning samlet midt i bygningen, og på overetagen optager meget teknik arealet midt i bygningen. Således er der sikret gode arbejdspladser langs facaderne, hvor der er naturligt lysindfald, uddyber Lene N. Kristensen, sagsarkitekt på projektet hos GPP.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring