Hjørring Rådhus
Springvandspladsen 9
9800
Hjørring
Danmark
Man tager en ældre ‘betonklods’, shiner den op og bygger 2.000 kvadratmeter på. Så har man både en moderne arbejdsplads for over 600 mennesker, erhverv og lejligheder og ikke mindst en ny og unik byrådssal.
Nogenlunde sådan kan man beskrive ombygningen af Hjørring Rådhus, som i august blev indviet for borgerne efter et år med store forandringer.
Det er A. Enggaard som ejer bygningen, og som også har haft entreprisen på den store opgave, som samlet løber op i 90 millioner kroner for de i alt 12.000 kvadratmeter i fem etager, der i de næste mange år skal danne rammen om Hjørrings administration. A. Enggard ejede også tidligere bygningen, men her i sommer solgte man rådhusdelen til Kommuneleasing. A. Enggaard ejer dog stadig både lejligheds- og erhvervsdelen.
Den kæmpestore bygning ligger centralt i Hjørring, hvor den flere steder støder direkte op til den gamle bykerne og de bevaringsværdige gamle bygninger.
Og det har naturligvis givet udfordringer.
- Det har været meget vigtigt at få bygningen til at passe ind i bybilledet. Derfor har vi tilpasset sammenføjninger ved gamle huse, så der kunne skabes sammenhæng, fortæller Søren Nygaard fra Arkitektfirmaet Finn Østergaard A/S, som han er medejer af.
Arkitektfirmaet Finn Østergaard A/S har stået for projekteringen af det gamle Codanhus. Firmaet har haft fire mand mere eller mindre fast på opgaven i det seneste godt et år, og Søren Nygaard er godt tilfreds med resultatet.
- Det har været en stor opgave for os med masser af udfordringer, så det har været utroligt spændende, siger han.
Naturligvis har lavenergi været et af kravene til det nye rådhus, der så at sige er bygget på resterne af den gamle bygning, som er strippet ned og derefter bygget op igen. Kun betondæk og søjler var tilbage.
- Derfor har det været vigtigt med de rigtige vinduer, så vi har kunnet udnytte solen bedst muligt – og samtidig holde de rigtige temperaturer indendørs. Man kan jo ikke lave vinduespartierne for store, men omvendt er det vigtigt at trække så meget lys ind som muligt, fortæller Søren Nygaard.
Vinduespartierne er valgt lavet asymmetrisk for at skabe bevægelse i huset. Samtidig har man forsøgt at undgå at gøre dem alt for store, og hele vejen rundt om bygningen er der udvendig solafskærmning for at undgå generende lys på arbejdsbordene.
I det hele taget er der tænkt meget over miljøet, men hvis man kigger efter fancy science fictionløsninger, så er man gået forkert.
- Vi har forsøgt at holde det hele så lavtech som muligt, siger Søren Nygaard.
Isoleringsmæssigt fremstår bygningen på linje med et passivhus takket været blandt andet elementer fra Taasinge Element.
Masser af detaljer
Selve huset har fået et helt nyt udtryk med masser af detaljer.
- Det er jo et hus, hvor vi har ‘foldet vrangen ud’. Så udfordringen har været, hvordan man får volumen til at signalere forskellighed og noget pænt for øjet.
- Det er blandt andet gjort med kuber, der bryder ud af andre kuber. Den gamle bygning var meget firkantet og ensartet, men vi har forsøg at bryde facaderne blandt andet med lange smalle vinduer, pynteglas og mange facetter, som på en gang bryder facaden og samtidig passer ind, fortæller Søren Nygaard.
Den mest markante del af bygningen er den nye byrådssal. Den ligger på førstesal i en rund tilbygning, som vender ud mod Springvandspladsen og samtidig er hovedindgang til rådhuset.