Vibeengskolen

:
marts 2014
Vibeengskolen falder i øjnene med sine markante, røde facader. Arkitema K/S har lagt vægt på at skabe et byggeri, der følger det kuperede terræn.
Der venter eleverne en oplevelse, når de i fremtiden bevæger sig rundt på Vibeengskolen. Forskudte planer, uden uendeligt lange gangarealer, og en gavmild brug af stærke farver. Når håndværkerne i foråret 2014 har afsluttet deres arbejde bliver skolen indrettet med inventar, leveret af Scan Office A/S fra Herlev.
previous next

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring

Vibeengskolen i Haslev er resultat af et tæt samarbejde mellem arkitekter, Faxe Kommune og ikke mindst de fremtidige brugere af skolen

Byggefakta

Vibeengskolen
Ved Søndermarken 1
4690 Haslev
Danmark

Bygherre:
Faxe Kommune
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Hovedentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S, Brdr. Thybo A/S, Wicotec A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Hunter Douglas Architectural Projects Scandinavia ApS
Areal:
7200 kvm.
Byggesum: 
160 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2011 - april 2014

Skolebygninger er nærmest pr. definition røde. Men Vibeengskolen har kun farven til fælles med fortidens klassiske murstensbyggerier. Den cirka 7.200 kvm store skolebygning bryder med alle gængse forestillinger om, hvordan en folkeskole skal tage sig ud. For arkitektfirmaet Arkitema K/S har formået at skabe en spændende og meget utraditionel bygning, der tager afsæt i det kuperede terræn, hvor den er placeret. Byggeriet blev påbegyndt i oktober 2011 med Faxe Kommune som bygherre. Ønsket var at skabe en ny og utraditionel folkeskole med plads til 500 elever fra 0. til 6. klassetrin. En folkeskole, der er indrettet til de krav, der stilles til fremtidens folkeskole. Virksomheden Cowi A/S, der har været bygherrerådgiver på projektet udarbejdede et byggeprogram, der dannede grundlag for en arkitektkonkurrence, hvor forskellige arkitektfirmaer kunne give deres bud på den nye skole. Vinderen blev Arkitema K/S, hvis vinderprojekt siden blev færdigudviklet i et nært samarbejde mellem Faxe Kommune, brugerne og rådgiverholdet på byggeriet. Resultatet blev et både særpræget og meget spændende projekt.

Afsæt i omgivelserne

Arkitema K/S har taget afsæt i selve det kuperede terræn, hvor skolen er placeret. En 42.000 kvm stor grund i udkanten af Haslev. Bygningen er tænkt indefra og udefter, med et stjerneformet, centralt placeret rum, der fungerer som både ankomstrum, samlings- og fordelingsrum til alle skolens aktiviteter. Stjerneformen er fastholdt i hele skolens udformning. Samtidig har man fastholdt grundens terræn i selve huset, der er indrettet i flere forskellige niveauer. Fremtidens elever kan således se frem til en skole, der radikalt bryder med den gammeldags folkeskoles uendeligt lange, lige gange med klasselokaler placeret side om side. På Vibeengskolen er der ikke mange lige gangarealer og lokalerne er placeret, så der venter en overraskelse nærmest for hvert skridt. Et byggeri der indbyder til bevægelse og stimulerer et godt miljø for undervisning.

Utraditionelt ydre

Allerede inden man træder indenfor i den nye skole, er man klar over, at her venter en oplevelse ud over det sædvanlige. De røde facader, sammensat af facadeplader i tre forskellige røde nuancer, giver hele byggeriet sit helt eget særpræg. Akkurat som indenfor, er skolens ydre resultat af, at arkitekterne har taget afsæt i terrænet, således at både ydermure og taget har forskellige knæk, der skaber kiplignende motiver i facaden og giver en fornemmelse af, hvordan skolens indre varierer. Også taget varierer og giver således talrige muligheder for at montere solceller og placering af ovenlysvinduer. Netop solcellerne er en væsentlig del af Vibeengskolen, for det har været målet at skabe en lavenergiskole i Energiklasse 1. En skole, der så vidt muligt selv producerer den energi, den skal forbruge. Solcellerne er således et ganske betydningsfuldt bidrag til forbruget af elektricitet.

Indrettet til elevernes behov

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring