Tårnby Have

:
januar 2009
Ud for den høje del af byggeriet, foran Danske Bank er der etableret en lille plads, som det er håbet med tiden kan komme til at fungere som bytorv og samlingssted.
Over sammenbygningen mellem de to bygningskroppe slår taget et markant smut, hvor det hopper fra fem til fire etager. Lejlighederne i midten har franske altaner ud mod vejen.
Bagsiden af det hesteskoformede byggeri er udstyret med brede altangange, der dublerer som både adgangsareal og ophold. Gårdarealet bliver beplantet med træer mellem parkeringsbåsene.
Fra penthouselejligheden på 4. sal kan man nyde både de raffinerede detaljer i bygningen og en storslået udsigt.
previous next

Hvid modernisme i Tårnby

Hvidt & Mølgaard har med et smukt nuanceret og gennemført bolig- og butiksbyggeri givet København et brohoved midt på Amager

Byggefakta

Tårnby Have
Amager Landevej 38
2770 Kastrup
Danmark

Bygherre:
Danica Ejendomme A/S
Arkitekt:
Hvidt & Mølgaard A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
E. Pihl & Søn A/S, Knud O. Engelsholm A/S, Abildhauge A/S
Areal:
5090 kvm.
Byggesum: 
86 mio. kr.

Der hvor Amagerbrogade ender og er blevet til Amager Landevej, ikke langt fra Kastrup ligger et nyt byggeri, som kombinerer boliger og butikker, og som lyser op i et ellers ikke alt for spændende område.

- Det, vi har arbejdet meget med i bebyggelsen, er den urbane sammenhæng; vi følte, at her falder Amager Landevej lidt fra hinanden, og derfor ønskede vi at lave sådan et ”fyrtårn”, der markerer en relation til byen, og med høj arkitektonisk kvalitet, forklarer arkitekt og projektleder Anders Rieper fra arkitektfirmaet Hvidt & Mølgaard.

Byggeriet består af to sammenbyggede voluminer, der bindes sammen af en let konstruktion i stål og glas med passage for fodgængere nedenunder. Den ene bygningskrop er i fire etager med en Lidl dagligvareforretning i stueetagen og lejligheder ovenover. Den anden er i fem etager, med en filial af Danske Bank, der har udadrettede aktiviteter i stuen og kontorer på 1. sal, og også her med lejligheder på de øvrige etager.

Kompliceret proces

Området henlå tidligere som en græsplæne. Grunden var ejet af kommunen og eneste bygning var en filial af Danske Bank i en midlertidig pavillonbygning. Det var en del af aftalen mellem kommunen og bygherren, som overtog grunden, at hele området skulle have et løft, og at der skulle etableres et rekreativt område på den del af grunden, som ligger bag gårdarealet. Bl.a. er der planlagt opholdsareal og en petanquebane.

- Der kommer også træer i gårdarealet mellem p-båsene, vi forsøger at trække det grønne område ind i gården, så beboerne kommer til at kigge ud på et dæk af træer, snarere end parkerede biler, fortæller Anders Rieper.

Fordelingen mellem butikker og beboelse var givet i lokalplanen, og det var også et krav, at der skulle etableres parkeringspladser i kælderen til alle beboere. Samtidig var der tale om to forskellige grunde, som skulle ommatrikuleres, alt i alt altså et temmelig kompliceret puslespil, som skulle gå op.

Til gården og arealerne omkring huset har IBF Beton leveret flere forskellige produkter, belægningsfliser i 30x30x5 cm, BB Bordurfliser i 30x120x10 cm i grå, BB Skraberiste 30x60x10 cm, ligeledes i grå. Desuden Torvefliser i 60x120x10 cm i grå, Albertslundkantsten 15x20x60 cm i grå, samt trappetrin 30x30x18 cm også i grå.

Facader i to lag

Byggeriet fremstår som en både klassisk, men også meget nutidig fortolkning af modernismens hvide, retvinklede bygninger med enkle linjer og store vinduesåbninger med spinkle vinduesrammer.

- Vi ville gerne skabe et modernistisk hus med linjer tilbage til den legende periode med de hvide facader, men også et hus, som forholder sig meget klart til det område, det er placeret i, og de tiltænkte funktioner, forklarer Anders Rieper og fortsætter:

- Brugen af teglsten i den underste del af facaden skaber en sammenhæng med omkringliggende byggerier, og så er der den vigtige detalje med de tilbagetrukne facader, som vi har valgt at sætte i sort eternit som kontrast til den hvide facadepuds. Så vi har altså et volumen, hvor vi skræller noget af, så du får en ydre facade og en indre facade, og så har vi det her motiv med svalegange på bagsiden af huset, hvor vi igen skærer ud i stedet for at lægge altangangen udenpå. Et andet arkitektonisk element er de store tagudhæng, og så den finurlige detalje, hvor der er et skift i taget mellem 4. og 5. sal.

Altaner, rækværk og andre detaljer fremstår i galvaniseret stål. Altanernes afskærmning er opaliseret glas, mens altangange og tagterrassers afskærmning er i klart glas.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen