Esbjerg Godstransport
Alssundvej 2
6705
Esbjerg Ø
Danmark
Lokalerne på Lillebæltsvej var blevet for trange, og til- og frakørselsforholdene i området var ikke længere optimale for den tunge trafik, der dagligt har sin gang hos Esbjerg Godstransport. Derfor besluttede direktør Erik Petersen at opføre et nyt domicil tæt på Esbjergs nordlige industriområde, hvor det var muligt at reducere miljøbelastningen fra det hårdt trængte område.
Virksomheden er i dag placeret tæt på motorvejsfrakørslen, og adgangsforholdene for de store lastbiler er lettet betydeligt.
Arkitekt Jørgen Knippel fra Knippel Arkitekt MAA fortæller, at det ca. 10.000 kvm store lager- og håndteringsområde og de enorme belægningsarealer, der naturligt er tilknyttet hertil, umiddelbart kunne virke skræmmende i landskabet. Men gennem et godt samarbejde med kommunens embedsmænd er det lykkedes at skabe en løsning, som blender godt ind i både landskabet og lokalplanen.
Den mørke, koksgrå bygning er udført i et enkelt og stilrent formsprog, som understreger virksomhedens dynamik og effektivitet. Den lange og primære hovedbygning udgøres af lager- og håndteringsarealerne. Denne del er opført i betonelementer med en koksgrå overflade, der farvemæssigt går igen i administrationsbygningens mørke facader. Hovedbygningens lange linjer brydes af en lang række af portsluser i bølget aluminium, der giver byggeriet et næsten grafisk udtryk og samtidig signalerer portenes synlighed virksomhedens kerneydelse, nemlig godstransporten. Slusehusene med læsseramper og porte er leveret af Tektra A/S.
Den fremtrukne administrationsbygning fremstår som en stor glasfacade kun brudt af de mørke linjer i aluminiumsrammerne. Glasalu er leverandør af Hansen Fasad Vinduer og døre i Hansen Fenster i farven RAL-7016 Antrazit. Røgopluk er udført i CE-godkendte opluk med automatik fra KK Consult. Der er anvendt ISO Opasol neutral 73/39 glas fra Interpane med krypton og termex Schwartz (varmkant spacer). Glasset har en U-værdi på 1,0. Derudover er der anvendt Emalitglas IpaColor RAL-7016.
Administrationen er beliggende direkte mod nord, og det har flere fordele. For det første afbøder placeringen generne ved skærmarbejdet foran de store glaspartier, dels har man udnyttet den unikke placering ud mod de åbne marker og en stor landskabshøj, der blev opført af overskudsjord fra motorvejen. I besættelsestiden blev området brugt som flyveplads, og ud over et rigt fugleliv, er der stadig en del lufttrafik, som skaber en spændende udsigt.
Ankomstområdet er centralt placeret i administrationen i et dobbelthøjt rum med skylight i taget. Også her er den koksgrå farve dominerende, men brydes dristigt af højrøde detaljer. I gulvet har man nedstøbt små LED-armaturer, der angiver retninger og giver en flot effektvirkning, når der er mørkt.