Jysk Centrallager

:
december 2008

Administrationen er organiseret omkring et centralt atrium med ovenlys. Gulve i gangene og trapper i administrationen er massiv stavparket i merbau fra Woodfloor A/S, mens lofter, vægge og glasvægge er fra DEKO loft + væg p/s.

Hallerne udgør 40.000 kvm, hvor der er ovenlys fra Domex Ovenlys A/S. Strålevarme er fra Helge Frandsen A/S, mens Gunnar Kristensen VVS A/S har stået for installeringen af opvarmningen. Midtjydsk Totalbyg A/S har været hovedentreprenører på projektet.

Stålreolerne med plads til i alt 134.000 EUR pallepladser er opbygget først, hvorefter de omgivende facader og tag er monteret. Det første Clad Rack-system i Danmark.

Ingv. Michelsen A/S har leveret hvide brandporte til JYSK, her fra den indskudte etage, som er tænkt til nethandel.

Ovenfra ses tydeligt JYSK skala i landskabet, men også en klar struktur, der kan udbygges med tiden. (Foto: JW Luftfoto).

På vejen mellem Horsens og Billund ligger det højteknologiske, topmoderne JYSK distributionslager, som AK83 Arkitektkontoret A/S fint har indpasset i landskabet. Højlagrenes levende facader gør dem mindre dominerende.

Administrationsbygningen er fint detaljeret med stålfacader fra AE Stålmontage a/s. EMR Murer & Entreprenør A/S har støbt indgangens høje sokkel og kælderen under.

På tværs af højlagrene kører båndet med paller til plukkestationerne, hvor der med ergono- miske foranstaltninger er gjort det optimale for pakkerne. Waterstrip- strålevarmepaneler fra Helge Frandsen A/S er monteret i loftet. Spæncom A/S har leveret 2.450 betonelementer, til både vandrette og lodrette flader.

previous next

Logistik på højt niveau

Midt i den pulserende del af Østjylland har Lars Larsen opført et distributionscenter med et bruttoareal på intet mindre end 74.000 kvm.

Byggefakta

Jysk Centrallager
Lars Larsens Vej
7171 Uldum
Danmark

Bygherre:
Jysk Holding
Bygherrerådgiver:
AK83 Arkitektkontoret A/S
Arkitekt:
AK83 Arkitektkontoret A/S
Hovedentreprenør:
Midtjysk Totalbyg A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
74000 kvm.
Byggesum: 
750 mio. kr.

På landevejen fra Horsens til Billund passerer man en rundkørsel med frakørsel til Lars Larsens Vej. Men inden da møder man det nye JYSK distributionscenter, der trods sin rekordstore volumen, putter sig lidt i landskabet. Spindeltrappen på ydersiden af den 40 meter høje hal giver en fornemmelse af skalaen.

Rådgiver og arkitekt Kaj Bøgh Jensen fra AK83 Arkitektkontoret A/S i Aalborg går hjemmevant rundt i de store haller og fortæller om den lange planlægning, der har været forud for byggeprojektet. Lageret er det første af sin art i Danmark og Nordeuropa, hvor lagerreolerne også udgør hallens bærende konstruktion, også kaldet Clad Rack. Flere tilsvarende lagre er netop på vej flere steder i landet.

Mega haller

Beredskabsstyrelsen har gået projektet grundigt i sømmene, men med bl.a. 100.000 sprinklerhoveder blev byggeriet godkendt. De 3 høje haller udgør 24.000 kvm med i alt 900.000 kubikmeter rum. Det samlede bruttoareal og volumen er 74.000 kvm og 1.43 mio. kubikmeter. For arkitekt Kaj Bøgh Jensen er de svimlende tal hverdag og vigtigt at have under huden, når så store voluminer skal placeres i landskabet på en arkitektonisk måde. De tre mega haller er koblet på en række sammenbindende haller, hvor gods transporteres fra lastbilernes containere til det fuldautomatiske lager. Mellem de 140 meter lange og 38 meter høje højlagre ligger to miniload-haller, der kun er 20 meter høje. Der opbevares de mindre produkter. Fra de fuldautomatiske reoler finder varerne ud til pakkestationerne. Administrationen ligger som kølerfigur i front, og virker ikke meget større på loftfotos fra Uldum. Strukturen virker på en gang rationel og til at bygge videre på og alligevel opbrudt i mindre enheder, der giver mere oplevelsen af en serie af bygninger.

22 år med JYSK

AK83 Arkitektkontoret A/S har bygget lagre og butikker for JYSK i 22 år. Ikke kun i Danmark, men også i Tyskland og Polen er tilsvarende store lagre under udbygning. Det har givet en god indsigt i logistik på højt niveau, men også i hvor stor en rolle arkitekten har for det samlede byggeri, ikke mindst når lagrene har vokseværk inden de er færdige. I Uldum mener man nu at have købt tilstrækkelig jord, 330.000 kvm. Specialet inden for lager og logistik har også givet opgaver for DSV i bl.a. Landskrona og Ringsted og bryggeriet Carlsberg, hvor tegnestuen også har tegnet et automatisk højlager på 411.000 kubikmeter i Fredericia.

Eksperter arbejder sammen

JYSK i Uldum oplagrer varer til Danmark, Holland, Norge og Storbritannien og til ca. 100 butikker i franchiselandene. Et byggeri af den størrelse er ikke hverdag for danske firmaer, men Midtjydsk Totalbyg A/S har magtet opgaven uden slinger. De har solid erfaring med logistik- og fragtvirksomhed, som H & M og Dansk Supermarked.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen