Ambercon

:
januar 2009
Graphic Concrete med stikord fra et medarbejderseminar.
Støbeborde i den 180 m lange produktionshal.
En moderne betonelementfabrik byder velkommen med kunst af Marco Evarissti på IBF-belægning lagt af Jakobsen & Blindkilde. AE Stålmontage har leveret de orange alurammer omkring vinduer fra Pro Tec Vinduer A/S.
Blandetårnet med stålkonstruktion fra J. Langkjær Stål.
Oplagspladsen indrammes af espalierer i beton.
previous next

Elementer ude og inde

Nyt navn og nyt hus til Nordeuropas mest moderne producent af betonelementer

Byggefakta

Ambercon
Juelstrupparken 23
9530 Støvring
Danmark

Bygherre:
Ambercon A/S
Arkitekt:
KS Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Gråkjær Erhverv A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S, Brix & Kamp A/S
Areal:
14500 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Betonelementfabrikker udgør sjældent nogen god reklame for sig selv. Som Keld Kristensen, salgsdirektør i Ambercon, udtrykker det, ligner de mest overdækkede byggepladser med al den støj, støv og ståhej, der nu engang følger med den slags.

Således ikke hos Ambercon i Støvring. Administrationsbygningen er æstetisk med fine detaljer i facaden og kravlende kunst af provokatøren Marco Evaristti. Indvendigt er der stille og rent og ingen markant adskillelse mellem afdelingerne for skriveborde og støbeborde.

I de gigantiske produktionshaller går medarbejderne rundt på gulve fri for betonklatter og lader maskinerne om at bakse med jernarmeringer og påfyldning af forme. At alle spiser i samme kantine betalt af virksomheden er en selvfølge hos Ambercon.

Tre fabrikker lagt sammen

Ambercon – en samstilling af amber (rav) som naturens materiale og concrete (beton) – er nyt navn for S.E. Gruppen. S.E. stod for Søren Enggaard, idet virksomheden opstod som et led i den driftige nordjyske Enggaard-familie.

Nu ledes og indehaves Ambercon af tredje generation, som er administrerende direktør Torben Enggaard. Han har valgt at sammenlægge gruppens tre elementfabrikker, S.E. Beton A/S, Beton Tegl A/S og U-GE Beton A/S, for at opnå en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne. Når ændringerne falder helt på plads fra omkring nytår, vil Ambercon-navnet stå for et meget bredt produktsortiment fra væg- og facadeelementer i alle formater, over tagplader og tagdæk til bjælker, søjler og meget komplicerede elementløsninger.

- Vi har flyttet os fra et forældet og nedslidt produktionsanlæg i Svenstrup til Nordeuropas mest moderne elementfabrik. Vi havde et ønske om, at administration og produktion skulle være tæt forbundne, men ud over det gav vi frie hænder til Jan Krogh fra KS Arkitekter til udformningen, fortæller Keld Kristensen.

Orange kanter

Arkitektfirmaet fra Aalborg har placeret bygninger og en udvendig oplagsplads i forskudt forlængelse af hinanden langs en flere hundrede meter lang grund ud mod motorvejen ved Støvring. Administrationsbygningen er trukket frem som hjørneelement og det naturlige blikfang med mørke, afsyrede betonelementer – alle elementer er naturligt nok bygherreleverancer – og et par påfaldende brede påsatte vinduesrammer i Ambercons orange logofarve.

Disse pyntekasser er fremstillet af AE Stålmontage a/s, der ligesom bygherren har adresse i Støvring. De er nu ikke af stål, men fremstillet i 2 mm pulverlakeret aluminiumsplade. AE har leveret i alt 90 m opsat rundt om to store vinduespartier.

Vinduer og facadeelementer er med træ-/alurammer, nogle steder med indbygget dreje/kip. De er fra Pro Tec Vinduer A/S i Holstebro og har en særlig stor karmdybde, som er tilpasset projektet.

Indgangspartiet minder om et kunstmuseum med skulpturer, støbte betonkugler og andre formationer placeret i vand samt små troldefigurer på stiger udført i ædelt metal. De står på et plateau belagt med 60x120 cm fliser fra IBF A/S, som også har leveret Coloc til p-pladsen.

Kunsten er i lighed med betonelementernes glatte, rå overflader trukket med ind i bygningen. Her er en hel væg langs et atrium udsmykket med Ambercons nye produkt Graphic Concrete – læs mere herom under Tema Beton i dette nummer.

Dørene er i lakeret birk med færdigmalede rammer fra Swedoor-Jutlandia A/S. Gulve er – naturligvis – beton i haller og gangarealer, men træ i form af højkantparket på kontorer og i kantine.

Aflevering på sekundet

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen