Junget

:
januar 2009
Jungets hovedindgang. Til højre showroomhallen med beklædning af polycarbonat, til venstre administrationen. Jyske Glas Facader har monteret Hueck-system i glas/alu.
Møderum har fuldglasvægge opsat af DEKO loft + væg og døre fra Swedoor-Jutlandia.
Overblik over Jungets højlager.
Markant solafskærmning med brede, faste alu-lameller i kraftige rammeprofiler fra Blendex.
Receptionen binder virksomhedens afdelinger sammen via glasdøre og gangbroer. Luceplan lamperne er monteret af Ryomgård El.
Woodfloor A/S har leveret mosaikparket til stueetagens reception, gangarealer, møderum og kantine. Bemærk polycarbonaten, der beklæder væggene.
previous next

Mennesker og maskiner

Maskin- og værktøjsvirksomheden Junget har fået skarpt opdelte funktioner med korte gangveje i nyt lyst domicil nord for Århus

Byggefakta

Junget
Sigma 3
8382 Hinnerup
Danmark

Bygherre:
Junget A/S
Arkitekt:
Malling Arkitekterne aps
Hovedentreprenør:
DS Flexhal A/S
Ingeniør:
Alectia A/S, DS Flexhal A/S, Jens Kirstein Hansen
Areal:
8700 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Foto: Jan Knudsen

De er totalleverandør af værktøj og maskiner til træindustrien, men træ er der brugt forholdsvis lidt af i Junget A/S’ nye domicil i Søften nord for Århus. Beton, glas, stål og polycarbonat er de gennemgående materialer i et præsentabelt domicil, som samler Jungets administration, salg, service, forarbejdning, lager og showroom.
Det synlige træ består i hovedsagen af 900 kvm ask højkantsmosaikparket, lagt i engelsk mønster og leveret af Woodfloor A/S på Langeland. Gulvet beklæder stueetagens reception, gangarealer, møderum og kantine.

Kortest mulige gangveje

Det københavnske arkitektfirma Malling Arkitekter blev oprindeligt hyret af bygherren til at udforme et projekt på en købt grund i Galten vest for Århus. Men det måtte opgives, da grunden ville blive for bekostelig at pilotere. Junget har brug for store ubrudte gulvflader til opstilling af maskiner, der ofte vejer adskillige ton. En industrigrund i et udviklingsområde i Søften tæt på motorvej E45 viste sig mere velegnet til formålet, og den oprindelige grund blev afhændet igen.

Enkelhed og overskuelighed er et erklæret mål for Malling Arkitekter. Det nye Junget-domicil er let at aflæse med showroom og lager placeret i én bygning med ét stort rum. Administration og salg er placeret i en anden bygning, der er disponeret således, at de funktioner, der er rettet mod kundebesøg og udveksling med produktion og lager, er placeret på de to nederste etager, mens administrationen m.m. har fået arbejdsro på øverste etage. De to bygningsenheder bindes sammen af en glasbygning, der danner indgangsparti. Bagude, men i umiddelbar tilknytning til de førnævnte funktioner, er der højlager og værkstedshal.

- Jeg har taget udgangspunkt i, at Junget dels er forhandler af nye, avancerede maskiner, som skal kunne beses og demonstreres for kunderne, og at de dels tager imod brugte maskiner, som skal repareres og justeres. Virksomheden håndterer desuden en mængde præcisionsværktøjer, som skal slibes og justeres, før de leveres tilbage til kunderne. Al denne trafik stiller krav om kortest mulige gangveje mellem de forskellige funktioner, siger indehaver og arkitekt Thomas Malling.

Lys trænger gennem facaden

Der er ingen fysisk adskillelse mellem showroom og lager/opbevaring i den 3.800 kvm store hal, som domineres af en traverskran, der bruges til transport af de store emner. Showdelen er naturligt nok placeret i den forreste del ud mod facaden. Man bemærker, at der er et stort lysindfald i hallen, selv om der kun er glas op til et par meters højde i facadens nederste del samt et mindre ovenlys.

- Vi har til den øverste del af facadevæggen benyttet polycarbonat af det svenske fabrikat Scanlight. En løsning, som er meget almindelig i Sverige og Centraleuropa. Produktet består af en ca. 16 cm tyk dobbeltplade med et isolerende luftlag i midten. Den er gennemtrængelig for lys og har den effekt, at du udefra kan se silhuetten af f.eks. traverskranen indenfor. Indefra opleves væggen som at stå ved et stort vindue. Jeg har valgt materialet med henblik på visuelt at nedtone hallens ret voldsomme dimensioner i forhold til det øvrige byggeri, forklarer Thomas Malling.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen