Trekroner Center

:
januar 2009
Det nye butikscenter falder i øjnene – ikke kun på grund af sin størrelse, men også på grund af sin specielle arkitektur som Kim Utzon Arkitekter ApS står for.
Hele butikscenteret er omkranset af en imponerende arkade i stål. Arkaden er konstrueret af Holbæk Ny Maskinværksted A/S.
70 boliger er under tag på den nye adresse, Ahornlunden. Spæncom A/S har leveret betonelementer, mens BKN Trading Invest ApS har leveret de imponerende vinduespartier og indgangsdøre.
previous next

En selvstændig by i byen

Et nyt butikscenter er ved at være færdigbygget i den imponerende nye bydel i Roskilde, der, når området er fuldt udbygget, vil fremstå som en selvstændig by i byen

Byggefakta

Trekroner Center
Trekroner Centervej
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Trekroner Center A/S, 2L Development A/S, Basen Invest A/S
Bygherrerådgiver:
Glindorf & Partnere A/S
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter A/S
Ingeniør:
Peter Lind A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.

Enhver rejsende, der passerer Roskilde med tog, har ikke kunnet undgå at bemærke det omfattende byggeri, øst for Domkirke-byen. ”Trekroner” kan det hurtige øje nå at opfange, når intercitytoget passerer forbi den relativt nye togstation. Skal man have et indtryk af det store projekt er det imidlertid nødvendigt at stå af toget og tage sig tid til en travetur i området.

Noget af det første man får øje på er det nye butikscenter, Trekronercentret, der med et areal på 7.000 kvm falder godt i øjnene. Ikke kun på grund af sit omfang, men i lige så høj grad på grund af sin specielle arkitektur.

Grønt beliggende

Arkitektfirmaet Kim Utzon Arkitekter ApS er arkitekten bag det flotte butikscenter. Firmaet har også deltaget i planlægningen af hele det nye område, der omfatter byggeri på i alt 29.000 kvm, disponeret i et grønt og attraktivt miljø.

Kim Utzon Arkitekter ApS har således også forestået en anden del af det omfattende projekt, boligbebyggelsen Ahornlunden, der er nærmeste nabo til butikscentret. Første etape med 70 ejerboliger er færdigbygget og de første beboere er flyttet ind.

Intentionen med Trekroner er at etablere et byområde, der kombinerer boligbyggeri, erhverv, natur og uddannelsesmiljø. Roskilde Universitetscenter har i flere år haft til huse i området, med tilknyttede kollegier. Nu begynder både erhverv og boligbyggeri at skyde op og fuldende billedet af et helt specielt bymiljø.

Flere funktioner

Trekronercentret får butikscenter i stueetagen og liberale erhverv på første og anden etage. Desuden rummer bygningen et parkeringshus. Dertil kommer personalefaciliteter for de ansatte. Omkring centret er etableret både et torv, friarealer og parkeringspladser, primært for de handlende i butiksdelen.

Bygherre på projektet er Trekronercenter A/S, der er ejet i partnerskab af 2L Development A/S, der er hjemmehørende i Hørsholm samt Basen Invest A/S, der har adresse på Frederiksberg.

Glindorf & Partnere A/S har i tæt samarbejde med bygherren forestået udvikling, salg, udlejning og gennemførelse af selve byggeopgaven.

Særlig arkade

Går man en tur omkring butikscenteret, så er den imponerende stålarkade, der løber omkring hele den store bygning, noget man især lægger mærke til. Hele konstruktionen sikrer, at besøgende kan besøge de fremtidige forretninger og studere vinduerne, uanset om det regner og sner. Samtidig sikrer arkaden, at forretningerne ikke bliver udsat for direkte sollys, hvilket bidrager til et behageligt indeklima på alle årstider.

Arkaden er konstrueret af Holbæk Ny Maskinværksted A/S. En virksomhed, der har specialiseret sig i stålkonstruktioner. Det være sig de bærende elementer i en bygning eller, som tilfældet ses i Trekroner, synlige konstruktioner.

Holbæk Ny Maskinværksted A/S har desuden konstrueret et teknikhus på taget af centeret. Dette er ikke umiddelbart synligt, når man opholder sig på pladsen, men tjener som en vigtig bestanddel af bygningens ventilationsanlæg.

Virksomheden har desuden forestået arbejdet med den store støjmur, konstrueret i glas, der skærmer af for trafikstøj fra centeret. Hvilket de kommende beboere i boligbyggeriet uden tvivl vil sætte pris på. Der vil blive en livlig trafik af lastbiler i fremtiden, der skal levere varer til de forskellige butikker i centeret.

Markante klinkepartier

Den nyopførte boligblok, på adressen Ahornlunden, er bestemt også værd at ofre opmærksomhed.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen