Ny Hansborg

:
januar 2009
Det individuelle etagebyggeri er forskudt i tre etaper og opført i afstemte teglstensnuancer. Sammen med beklædningen af lærketræ og de lodrette glaspartier bryder de de vandrette linjer.
Alle lejligheder er skræddersyet efter købers ønsker efter byggesystemet Tetris, der tillader indflydelse på ruminddelinger, materialer, farvevalg og indretning. Udsigten er dog obligatorisk.
Hver lejlighed er udstyret med minimum en terrasse med udsigt over havnen. De store træterrasser er holdt i lækre materialer, der falder godt i tråd med det maritime miljø.
Sweedor-Jutlandia har leveret forskellige typer af massive celledøre, entrédøre af typen BD30/35dB og glaspartier af typen F60 til lejlighederne.
previous next

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

De 33 nyopførte boliger med udsigt til den idylliske Haderslev Havn er en del af kommunens masterplan for at skabe samhørighed og synergi mellem by og fjord

Byggefakta

Ny Hansborg
Hansborggade 24
6100 Haderslev
Danmark

Bygherre:
Ny Hansborg A/S
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet 78 A/S
Arkitekt:
Dørflinger A/S Arkitektfirma MAA
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
3900 kvm.
Byggesum: 
58 mio. kr.

Haderslev kommune vedtog for fire år siden en visionær helhedsplan for Haderslev Havn, som engang var en driftig erhvervshavn. I dag er der ikke meget erhverv tilbage, men derimod en charmerende lystbådehavn med en maritim atmosfære. Målet er at sikre liv og aktivitet i området og skabe en samhørighed med den øvrige by.

Havneprojektet er opdelt i seks zoner, og én af dem bærer navnet Ny Hansborg. Her opføres i øjeblikket ejerlejligheder i et moderne etagebyggeri. Lejlighederne er opført i to etaper, hvoraf de første 12 lejligheder stod indflytningsklar for et år siden, mens anden etape på 21 lejligheder er lige ved at være klar.

Historisk grund

Det er Ny Hansborg A/S, der er bygherre på projektet. Ny Hansborg A/S er skabt gennem et samarbejde mellem Henton Ejendomme A/S og DB Partner A/S, og navnet har rødder i byens historie. I 1500-tallet opførte hertug Hans slottet Hansborg, som dog blev revet ned et århundrede senere – og det er på denne grund, der i øjeblikket lægges sidste hånd på de eksklusive ejerlejligheder, og hvor byggeriet af et nyt arbejdsmarkedscenter for nylig er skudt i gang. Ny Hansborg A/S købte grunden af DLG, som tidligere havde til huse på grunden. Ud over de allerede søsatte projekter råder Ny Hansborg A/S over 10.000 etagemeter, som endnu ikke er øremærket.

Havnefronten er umiddelbart en drømmeplacering for et boligbyggeri, men det er ikke alle steder, det lykkes at skabe liv ved vandet:

- Vi kunne jo ikke ønske os en bedre placering. Desværre er havneområdet mange steder i landet sådan et underligt dødt område. Det ønsker vi ikke skal ske her i Haderslev, og derfor satser vi på en god blanding af boliger og erhverv, fortæller arkitekt Poul Dørflinger, som har tegnet linjerne i de 33 ejerlejligheder, der åbner sig ud mod havnefronten og den afslappede stemning, der hersker på havnen.

Liv og variation

I designmanualen for havneområdet er der lagt vægt på et varieret materialevalg, der kan afspejle områdets mangfoldighed.

- Vi har lagt vægt på at bruge forskellige materialer på facaderne uden at gå på kompromis med helhedsindtrykket, fortæller Henning Christoffersen, projektleder på Ny Hansborg-byggeriet og direktør i DB Partner A/S.

Udvendigt fremstår anden etape af boligbyggeriet derfor i tre forskudte etaper med teglsten i tre indbyrdes afstemte nuancer, ligesom der er anvendt beklædning i lærketræ og lange, lodrette glaspartier med aluminiumsrammer for at bryde de vandrette linjer i byggeriet.

Alle lejligheder er udstyret med minimum én sydvendt terrasse med udsigt over havnemiljøet, og flere af lejlighederne har endda to og tre terrasser. Sidstnævnte vil da være nordvendt, så man selv på de varmeste dage kan nyde udelivet. Terrasserne har trægulv og er udstyret med et værn i maritimt look med håndliste i træ.

- Mange af dem, der flytter ind har, kommer måske fra en villa med egen have, og terrasserne vægter faktisk lige så meget som den indendørs del af boligen. Derfor har vi gjort meget ud af dem blandt andet ved at sørge for en god aftenbelysning og ved at forskyde dem, så beboerne får mest muligt privatliv, forklarer arkitekt Poul Dørflinger.

Boligdrømme får liv

Ejerlejlighederne er opført med maksimal brugerindflydelse via byggesystemet Tetris?, hvor kunden selv bestemmer rumstruktur, indretning og materialer. Med andre ord er der tale om arkitekttegnede boliger, og derfor er ikke to af lejlighederne ens.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen