A.P. Møller Skolen

:
december 2008

Indgangspartiet ved A.P. Møller Skolen omfatter alle skolens hovedelementer – de store glasfacader, den specialbrændte gule tegl, den mørke bornholmske granit, som var et specifikt ønske fra Mærsk Mc-Kinney Møller, og den indiske granit, som passer så godt til de lyse teglsten. Forrest det imponerende vandkunstværk fra SA Granit, der også har leveret jetbrændt kinesisk granit som belægning.

I stueetagen findes skolens naturfag – her er der mulighed for at trække undervisningen ud i det fri til de mørke granitborde med rindende vand. I baggrunden den store sol- og opholdstrappe med udsigt over Slien.

Et imponerende kig ud over den åbne og lyse aula med den brede opholdstrappe, der skaber kontakt mellem etagerne via det åbne bibliotek i midten.

Olafur Eliassons imponerende lysskulptur Tellurium præger himmelrummet i aulaen. Bagest ses den gule sol. For enden af første og anden sal ses det amerikanske locker-miljø markeret af den klare grønne farve.

Et af skolens mange studiemiljøer – her med udsigt over den smukke Slien. Der er lagt vægt på et enkelt, nordisk design med de smukke møbler fra Four Design.

Funktionelt klasseværelse med fleksible møbler fra Four Design og interaktivt tavlesystem fra PolyVision.

previous next

Lineært læringsbyggeri

Det danske mindretal i Sydslesvig har fået et nøglefærdigt gymnasium, hvor funktionalitet og skulpturel arkitektur går op i en højere enhed

Byggefakta

A.P. Møller Skolen
Fjordallee 1
24837 Schleswig
Tyskland

Bygherre:
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Bygherrerådgiver:
Maersk Construction
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Hovedentreprenør:
Otto Wulff Gmbh
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Kessler & Krämer Landschaftsarchitekten
Areal:
15000 kvm.
Byggesum: 
400 mio. kr.

Mærsk Mc-Kinney Møller er kendt for at gøre tingene ordentligt. Det gælder også, når familiefonden giver gaver. I Slesvig har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal i august skænket et færdigt gymnasium til Dansk Skoleforening og det danske mindretal i Sydslesvig. Og i en tid, hvor medierne bugner af historier om uacceptable forhold på nærmest faldefærdige skoler, er det som en drøm at træde ind på A.P. Møller Skolen. Her er lyst og venligt, alt er udført i lækre materialer og både ude- og inderum kalder på lysten til at lære.

Ny bydel

Det nye gymnasium, som på sigt skal huse cirka 625 elever fra 7. klasse op til 3.g., ligger på en naturskøn grund på godt 10 hektar. Området bærer det skønne og historiske navn Auf der Freiheit (På Friheden) og er et gammelt kaserneområde beliggende direkte ned til Slien. Auf der Freiheit er Slesvigs nyeste bydel, som skal opbygges til et attraktivt område, der huser både boliger, kulturfaciliteter, havn, sport og strandcafé. Så naboskabet til den nye skole bliver også i orden.

Selve skolen åbner sig mod udsigten til en række seværdige pejlemærker – mod sydøst er det Sliens vand, der fanger øjet, mod vest har man domkirken og det gamle fiskerleje, Holmen, mens der mod syd går en akse mod Hedeby. Og fra skolens lærerterrasse kan man se Gottorp Slot.

Granitfacader

Udvendigt fremstår skolen som et lineært byggeri i tegl, granit, glas og kobber. Den gule teglstensfacade fra Petersen Tegl består af en hårdt brændt sten, som er speciallavet til skolen i en sart, lys gul farve. Granitfacaderne er ét af skolens særlige kendetegn, og et miks af en flammet, bornholmsk granit og en lys, indisk granit. Den bornholmske granit var et ønske fra Mærsk Mc-Kinney Møller, som så vidt muligt foretrækker at anvende danske materialer, og det er da også den bornholmske granit, der favner indgangspartiet. Den indiske granit er valgt på grund af dens lyse farve, som passer til de svagt gule teglsten. Det enkle og smukke kobbertag rejser sig fra bygningens nordvendte gavl til den sydlige ud mod Slien, mens glasfacadernes opgave er at skabe et lyst og venligt indeklima.

Skolen er opført med dobbelte facader, den yderste i gul tegl og den inderste i glas og granit. Facaderne løber uafhængigt af hinanden, og mens den indvendige henvender sig til de indre rum, giver den udvendige huset karakter og lys og indrammer byggeriet. Imellem facaderne spænder et dæk, der giver læ, solafskærmning og redningsmulighed samt skaber afsats for vedligehold af de udvendige materialer.

Enkelt og ukompliceret profil

Det er Arkitektfirmaet C.F. Møller, der har tegnet den danske skole efter at have vundet arkitektkonkurrencen. Arkitekt og partner Mads Møller sammenfatter skolens struktur ganske kort:

- Skolen har et klart og ukompliceret hovedgreb med to store, indre rumligheder med henholdsvis aula, kantine og videncenter samt en stor idræts- og multihal. Huset er opbygget i en enkel og letlæselig arkitektur med en klar og genkendelig profil som en solitær og skulpturel teglstenskrop på den store grønne flade.

Det velgennemtænkte og kvalitetsprægede resultat er skabt gennem et tæt samarbejde med A.P. Møller Fonden.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen