Tietgen Handelsgymnasium

:
april 2016
Tietgen Handelsgymnasium - Facade

Tilbygningen er opført i sandwichelementer med færdig hvid overflade, mens vinduesbånd er udført i Hueck-systemet, leveret af Fjelsø Alu Facader A/S

Tietgen Handelsgymnasium - Trappe

I midten af bygningen er der en rød kerne med en trappe med navnet Tietgen skåret ud i siderne. Den fører op til en nærmest fritsvævende platform, der er forbundet med gangbroer til resten af bygningen.

Tietgen Handelsgymnasium - Møderum

Der er lavet et møderum til de ansatte med glasvægge og højt til loftet, hvor ovenlys giver en illusion af at være ude.

Tietgen Handelsgymnasium - Citater

Citater af kendte kloge folk på store glaspartier skal inspirere de forbipasserende.

Tietgen Handelsgymnasium - Træpaneler

Træpaneler skal dæmpe lydene i det store cirkulære rum.

previous next

Colosseum med en svævende himmel

Den nye cirkulære tilbygning til Tietgen Handelsgymnasium har fået betegnelsen Colosseum

Byggefakta

Tietgen Handelsgymnasium
Elmelundsvej 10
5200 Odense V
Danmark

Bygherre:
Tietgen Skolen
Bygherrerådgiver:
Sweco Architects A/S
Arkitekt:
Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS, Casa Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
3500 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2015 - marts 2016

Arkitekt Jesper Thyge Brøgger har haft sin gang på Tietgen Handels­gymnasium siden 2008, og han har været med i tre etaper af ud­vid­­elser og renoveringer af underetagen i højhuset med hvid beton og brune mursten, som blev rejst i 1970’erne i Bolbro, få kilometer fra Odense centrum.

Den seneste etape er en rund bygning, der er koblet på resten af byggeriet.

– Farverne er holdt i de samme farver som på det gamle højhus. Hvidt og brunt på solafskærmningerne, der er malet med rustfarvet maling. De giver en sprød overgang for lyset udefra. Jeg ville godt have et materiale, der kunne ruste, men det ville give nogle grimme brune striber på den hvide bygning med tiden, siger Jesper Thyge Brøgger.

Mur blev til trappe

En jordafskærmning i form af en mur blev undervejs til en trappe, der også kan fungere som siddepladser, når vejret er til det. Med mulighed for, at elever og undervisere kan trække ud og lave undervisning.

– Vi har plantet et fyrretræ i midten af pladsen, fordi den er symbolet på det nordiske, og så er det altid grønt, siger arkitekten.

Hele byggeriet er på 3.500 kvm og består af den cirkelformede bygning i to etager med delvis kælder. Den nye cirkelbygning er bygget på den eksisterende bygning, hvoraf 1.000 kvm er blevet ombygget til primært nye klasselokaler.

Siddepladser til fordybelse

Indenfor er der siddepladser overalt. Ved siden af indgangen til den nye bygning er receptionen placeret.

– Den kan åbnes op, og vi har ladet os inspirere af en amerikansk sportsdiner, med det røde linoleum. Jeg kan godt lide kroge og muligheder for, at man kan sidde og fordybe sig, og det er tænkt ind. Mange af pladserne har udsigt ud på områderne udenfor, tilføjer Jesper Thyge Brøgger.

Skriv på dørene

I studiezonen er alle foldedørene whiteboards, som eleverne kan skrive på, hvis de pludselig kommer på en god idé.

En kabeltromme, der er omdannet til et bord, står i studiezonen. Det er nogle af eleverne, der har lavet et firma, der giver kasserede ting andre funktioner.

– Uddannelsen bygger jo på innovation, så det skal omgivelserne også afspejle, siger arkitekten.

I midten af bygningen er der en rød kerne med en trappe med navnet Tietgen skåret ud i siderne. Den fører op til en nærmest fritsvævende platform, der er forbundet med gangbroer til resten af bygningen.

Et svævende plateau

– Den kalder vi himlen. Det er hjertet i bygningen, og heroppe kan eleverne få studievejledning. Der er gjort meget ud af at dæmpe lyden med bl.a. træpaneler.

På glaspartierne er der skrevet citater af kendte kloge folk. De skal inspirere eleverne, når de sidder på høje stole ved et bord, der går hele vejen rundt under den røde himmel, eller bare passerer forbi.

I afdelingen for underviserne er der kontorer, men også et åbent område, der begynder med en kantine og går over i stillezoner til forberedelse.

Et inde-uderum

Der er lavet et møderum, der kunne være en del af en finere nordisk restaurant. Der er glasvægge og højt til loftet med ovenlys.

– Det er et inde-uderum. Tæppet minder om tørt græs, bordet er lavet af “bolværkstræ”, og der er en masse lys, så mødedeltagerne føler, at de sidder udenfor, siger arkitekten, der betegner forløbet med byggeriet som formidabelt.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 2

Bolig

AAB, afd.50

Almene boliger – nu med isolering og skærmtegl

Bolig

Aars C

Modernistisk kæmpe i Aars

Plejecenter og genoptræning

Akaciegården

Ældrepleje med både varme og effektivitet

Boliger

Brunevang

Nænsom renovering af almene boliger

Uddannelsescenter

DTU Campus Service

DTU’s nye legeplads

Plejecenter og genoptræning

Egeparken

Nostalgi og hjemlig hygge

Bolig

Hedelundparken afd.4

Hedelundparken i frisk facelift

Forskningscenter

House of Innovation

Detaljernes dronning

Bolig

Nordtårnet

Livet fra oven

Skole

Sophieskolen

Altid tæt på fællesområdet

Uddannelsescenter

SOPU

Det hvide snit

Bolig

Tårnbyparken

Altanliv, version 2

Bolig

Teglhuset

Hybel og hav

Uddannelsescenter

Tietgen Handelsgymnasium

Colosseum med en svævende himmel