Akaciegården

:
april 2016
Akaciegården - Facade

Akaciegården er disponeret som et kompakt trekløver, der giver korte gåafstande. Stueetagen rummer fællesfunktioner, mens de øvrige etager huser boenhederne.

Akaciegården - Altaner

Alle værelser har egen altan, og hver etage har desuden to store fællesaltaner. Facadepudsen har en særlig kostet overflade, der giver et fint spil mellem lys og skygge.

Akaciegården - Fællesarealer

De enkelte boliger er lidt mindre – til gengæld giver de rummelige fællesarealer på etagerne bedre mulighed for møblering og aktiviteter som pool og systue.

Akaciegården - Træningstrappe

Atriet med den skulpturelle træningstrappe markerer centrum i bygningens trefløjede struktur. Trappen bruges aktivt som træningsredskab i det daglige.

previous next

Ældrepleje med både varme og effektivitet

Et renoveringsprojekt udviklede sig til et energieffektivt og lean-baseret nybyggeri, da plejecentret Akaciegården på Frederiksberg skulle opdateres

Byggefakta

Akaciegården
Skellet 25
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
Den Selvejende Institution Akaciegården
Bygherrerådgiver:
Strunge Jensen A/S, FRI - Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Arkitekt:
Force 4, Domus Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Andre aktører:
Kragh & Berglund
Areal:
8645 kvm.
Byggesum: 
140 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2014 - marts 2016

Konkurrencen om det nye Akacie­gården gik på renovering og modernisering af de eksisterende, utidssvarende bygninger, men vinder­teamet med B. Nygaard Søren­sen A/S som totalentreprenør, Force4­ og Domus på arkitekt­siden og Sweco som ingeniør bød i stedet ind med et nybyggeri til stort set samme pris, som en renovering ville koste.

Akaciegården, der er et af de største plejecentre på Frederiksberg, er kendt for at være langt fremme med at udvikle fremtid­ens ældrepleje – bl.a. tilrettelægges personalets daglige arbejde efter lean-princippet, så der kan afsættes mest mulig tid til pleje og samværet med beboerne.
I stedet for den oprindelige, langstrakte og svært udnyttelige bygning med lange gangearealer er den nye bygning disponeret som et kompakt trekløver, der giver nærhed og korte gåafstande for både personale og beboere. Stueetagen rummer fællesfunktioner og udadvendte funktioner, mens de fem øvre etager rummer de i alt 95 boliger med tilhørende servicefunktioner og fællesområder.

Trekløver med atrium

– Vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke kunne nå særligt langt med de eksisterende bygninger i forhold til byggeprogrammet – især ikke i forhold til energikravene – ikke mindst på grund af de lave loftshøjder, fortæller projekteringsleder Mads Thorup fra arkitektfirmaet Force4.

– Husets plan er organiseret som et trekløver omkring et centralt atrium. Hvert “blad” har på etagerne seks til syv boliger fordelt omkring beboernes nære spise- og opholdsarealer, der ligger i umiddelbar tilknytning til personalefunktioner og servicerum. Gangene er trapezformede og med udposninger på gangforløbet, hvilket gør dem nemt møblerbare. De fem boligetager er grundlæggende ens, men fællesrummene kan indrettes og møbleres forskelligt på hver etage, med f.eks. poolbord, bibliotek eller systue, siger Mads Thorup.

– Det er vores grundholdning, at når man laver ældreboliger, så er det vigtigt at skabe et godt, men ikke nødvendigvis stort, privat område til beboerne, og områder til personalet under hensyntagen til, at alle funktionelle og arbejdsmiljømæssige krav selvfølgelig skal kunne opfyldes.

De kvadratmeter, vi får fra at komprimere boligerne lidt, giver vi så tilbage til fællesarealerne, for at beboerne kan få et bedre fællesskab og større udfoldelsesmuligheder, forklarer Mads Thorup.

Træningstrappe

Den skulpturelle trappe, der binder den centrale del af huset sammen vertikalt, er udformet og dimensioneret, så den samtidig kan fungere som træningsredskab for beboerne på alle etager.

Stueetagen er forbeholdt pleje­centrets udadvendte og fælles­ funktioner. Lige ved hoved­ind­gang­en ligger kiosk, fodterapeut og frisør, der også er tilgængelig for udefrakommende kunder. Stuen rummer bl.a. også et stort produktionskøkken, café, terapi- og aktivitetsrum, gæsteboliger og kontorer og faciliteter for personalet. Et strøg, der går fra hovedindgangen og igennem bygningen, giver adgang til etagens forskellige områder. Trekløverstrukturen sikrer, at der overalt er dagslys og udsigt og god forbindelse til haven.

Fem mobilvægge centreret omkring caféen gør det muligt at inddele den i mindre områder til f.eks. mødeformål, mens en stor mobilvæg giver større fleksibilitet til terapi- og aktivitetsområdet. Fællesområdet på hver af de fem etager er også blevet forsynet med en mobilvæg. De i alt 11 mobilvægge er leveret og monteret af Deko Loft + Væg P/S. Væggene er beklædt med kraftig, hvid melamin og reducerer lyden med 48 dB.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 2

Bolig

AAB, afd.50

Almene boliger – nu med isolering og skærmtegl

Bolig

Aars C

Modernistisk kæmpe i Aars

Plejecenter og genoptræning

Akaciegården

Ældrepleje med både varme og effektivitet

Boliger

Brunevang

Nænsom renovering af almene boliger

Uddannelsescenter

DTU Campus Service

DTU’s nye legeplads

Plejecenter og genoptræning

Egeparken

Nostalgi og hjemlig hygge

Bolig

Hedelundparken afd.4

Hedelundparken i frisk facelift

Forskningscenter

House of Innovation

Detaljernes dronning

Bolig

Nordtårnet

Livet fra oven

Skole

Sophieskolen

Altid tæt på fællesområdet

Uddannelsescenter

SOPU

Det hvide snit

Bolig

Tårnbyparken

Altanliv, version 2

Bolig

Teglhuset

Hybel og hav

Uddannelsescenter

Tietgen Handelsgymnasium

Colosseum med en svævende himmel