Hedelundparken afd.4

:
april 2016
Hedelundparken afd.4

Alle boliger har fået nye teglstensfacader, vinduer og døre.

Hedelundparken afd.4

Ydervæggene er blevet efterisoleret, og vinduer er udskiftet til nye i træ/alu, så bebyggelsen nu overholder BR10-kravene til energiklasse 2015.

previous next

Hedelundparken i frisk facelift

200 boliger i den østlige del af Esbjerg er taget af ghettolisten efter renovering, så de fremstår som en indbydende og grøn bebyggelse

Byggefakta

Hedelundparken afd.4
Hedelundkvarteret
6705 Esbjerg Ø
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Fremad
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
P+P arkitekter a/s
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Andre aktører:
Bsaa Arkitekter Aps.
Byggesum: 
175 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2013 - april 2016

Tidens tand havde gnavet sig godt og grundigt ind på Boligforeningen Fremads gårdhavebebyggelse fra midten af 1970’erne. De godt 200 boliger i den østlige del af Esbjerg, som undervejs også var landet på den forkætrede ghettoliste, trængte til et facelift.

Derfor blev der i 2013 påbegyndt en omfattende renovering af facader, installationer og udearealer, så bebyggelsen, ud over de nødvendige opretningsarbejder, nu er blevet tilført et generelt kvalitetsløft. Den omfattende renovering og tilbygning af området blev vundet i totalentreprisekonkurrence af JFP Jørgen Friis Poulsen A/S sammen med en række rådgivere, og de er lykkedes med at komme i mål med projektet på noget nær rekordtid – ikke mindst på grund af to næsten frostfrie vintre og på trods af, at der undervejs skulle tages hensyn til de mange lejere, der blev boende i deres boliger under den omfattende renovering.

Opgaven er blevet løst i forskellige tempi. Først har alle bolig­erne fået nye teglstensfacader, fundamentspåstøbninger, ekstra hulmursisolering, nye vinduer og døre, ligesom alle lejligheder har fået installeret Genvex-anlæg for bedre varmeudnyttelse og indeklima. De eksisterende teglstenstage og udhæng er bevaret, men trods tydelig patina fremstår klyngen af etplanshuse homogen på grund af den valgte teglsten, som brændingsmæssigt matcher tagenes lidt divergerende farver. De eksisterende fugtskadede røde skalmursfacader er blevet udskiftet med nye blødstrøgne kvalitetstegl i jordfarver.

Mere albuerum

– 50 af boligerne har fået en ekstra omgang og er blevet udvidet med henholdsvis 31 og 38 kvm, så de nu er 67 og 82 kvm, fortæller projektchef Søren Trærup fra JFP Jørgen Friis Poulsen A/S, der har været ansvarlig for hele projektet.

– Lejerne i de mindste af rækkehusene har dermed fået væsentlig mere albuerum, ligesom indretningen er blevet mere hensigtsmæssig. Boligerne er blevet ryddet helt, og krybekældrene er blevet fyldt op, således at ruminddelingen kunne ændres, uddyber Søren Trærup, der desuden kan fortælle, at de udvalgte 50 rækkeboliger samtidig har fået installeret nye køkkener og badeværelser, og at der er etableret gulvvarme, lagt nye gulve i asketræsparket og skabt handicapvenlige adgangsforhold.

Optimering af fællesarealer

Opgaven omfatter endvidere opførelse af et nyt fælleshus med festsal, køkken, gæsteværelse og bad, som kan lejes af boligforeningens beboere. Ligesom det er tilfældet med boligerne, har P+P Arkitekter A/S haft en arkitektonisk ambition om at bibeholde områdets åbne udtryk mod syd, med store glaspartier afbrudt af brede, adskillende murstykker.

– I forbindelse med renoveringen er der blevet bygget nye skure til hver bolig. De fremstår i et antracitgråt kompositmateriale, som farvemæssigt matcher de nye hegn, der er opsat i området, fortæller Søren Trærup, der har været ansvarlig for en generel optimering af de fælles udendørsarealer.

– Terrænet er hævet flere steder for at imødekomme nutidens tilgængelighedskrav, og der er lavet nye stisystemer og etableret grønne fællesarealer. For at lette orienteringen rundt i området er der arbejdet med belægningstyper, slutter Søren Trærup.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 2

Bolig

AAB, afd.50

Almene boliger – nu med isolering og skærmtegl

Bolig

Aars C

Modernistisk kæmpe i Aars

Plejecenter og genoptræning

Akaciegården

Ældrepleje med både varme og effektivitet

Boliger

Brunevang

Nænsom renovering af almene boliger

Uddannelsescenter

DTU Campus Service

DTU’s nye legeplads

Plejecenter og genoptræning

Egeparken

Nostalgi og hjemlig hygge

Bolig

Hedelundparken afd.4

Hedelundparken i frisk facelift

Forskningscenter

House of Innovation

Detaljernes dronning

Bolig

Nordtårnet

Livet fra oven

Skole

Sophieskolen

Altid tæt på fællesområdet

Uddannelsescenter

SOPU

Det hvide snit

Bolig

Tårnbyparken

Altanliv, version 2

Bolig

Teglhuset

Hybel og hav

Uddannelsescenter

Tietgen Handelsgymnasium

Colosseum med en svævende himmel