SOPU

:
maj 2016
SOPU - Kødbyen

Skolen for social-, sundheds- og pædagogikuddannelser, SOPU, ligger som den ene halvdel af en ny portal til Den Hvide Kødby. Den anden halvdel er klar i 2017.

SOPU - Atrium

Husets “hjerte” er et centralt atrium, der indrammes af lodretstillede trælameller af accoyatræ. Arkitekturen er blevet til hos Danielsen Architecture.

Transparens og masser af dagslys er et krav i uddannelsesbygningen. Det krav indfries ikke mindst med glasvægskonceptet INN Glass® fra VN Glas & Facadecenter A/S.

previous next

Det hvide snit

København har på halvandet årti udviklet sin “kødby” til et kultur- og aktivitetscenter. Nu får bydelen en ny grænsemarkering mod vest: En skole og et hotel

Byggefakta

SOPU
Skelbækgade 1
1717 København V
Danmark

Bygherre:
Halmtorvet 29 A/S
Bygherrerådgiver:
Alectia A/S
Totalrådgiver:
Einar Kornerup A/S
Arkitekt:
Danielsen Architecture A/S
Ingeniør:
Hamiconsult A/S, JL Engineering A/S
Areal:
9700 kvm.
Byggesum: 
170 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2014 - Februar 2016

I 2011 blev Danielsen Architecture bedt om at udarbejde en lokalplan for Skelbækgadekvarteret i København. Baggrunden var et ønske om at udnytte den grund, som danner grænsen mellem ydre Vesterbros boligkvarterer og Den Hvide Kødby, hvis forarbejdningsindustri til slagterivarer gennem ti år havde skiftet identitet til et aktivitetscenter for kultur og kreativitet.

Resultatet blev “et hvidt snit” ved Skelbækgades nordøstlige grænse mod Kødbyen, karakterfuldt formuleret af to markante bygninger med rammer på tilsammen ca. 25.000 kvm. Arealerne redegøres af to skævvredne romber i fire etager med faldende taghøjde ind mod Kødbyens beskedne, men fremragende arkitektur fra Københavns kulturelle guldalder i 1930’erne.

Ny fortælling om Skelbækgade

Den ene af de to, den nordligste, står der nu på Skelbækgade nr. 1 efter projekt af Danielsen Architecture: 9.700 kvm til skolen for social-, sundheds-, og pædagogikuddannelser, mundret bogstaveret som SOPU. Bygherren er det private konsortium Halmtorvet 29, der har til huse i nabohuset, og udførelsen har været underlagt totalentreprisen i skikkelse af Einar Kornerup A/S.

Dermed er bogen lukket til første del af den nye fortælling om Skelbækgade. Næste er i fuld gang og kan opleves i efteråret 2017, når Scandic Hotel åbner 370 værelser i den sidste af de to hvide elegantierer, som giver denne vestlige port til ikke bare Kødbyen, men også til Hovedstadens metropolis et gevaldigt kvalitetsløft.

Københavnerkarréen

SOPU-bygningen er parafraseret over en kendt københavnertypologi, nemlig etagekarréen med et overdækket gårdrum, som dermed bliver til et moderne atrium. Samtidig krydres en delikat, kubistisk geometri med en eksotisk lys træsort, accoya, som leverer sprødt samspil med Den Hvide Kødby-reference. Det er tilsammen et potpourri, der særdeles lader sig høre og yder et værdigt akkompagnement til den Kødby, som med Poul Holsøes streg er blevet kaldt et af hovedværkerne i dansk arkitekturs funktionalisme.

Bygningens hjerte er atriet, der er klædt i accoyatræ, skåret i lodrette lameller; træbeklædningen brydes – i lighed med facadernes pudsede flader – af glaspartier i en fast rytme, så brugerne tværs over atriet både får udsyn og indkig til hinanden. I et hus, hvor energihensyn er i top med grønne tage, højisolerede facader og naturlig ventilation som supplement, er transparens en kvalitet med sin egen overskrift. Den opnås i indretning især ved en udstrakt brug af vægseparationer med glas i versioner fra VN Glas & Facadecenter i Herfølge, som aktuelt oplever succes i et konkurrencepræget marked med sit skillevægskoncept i glas: INN Glass®.

Konceptets målsætning er at forene krav til design, montage, vedligehold og økonomi i et enkelt produkt.

Keep it simple

Grundprincippet er, at alt skal være simpelt og nemt, forklarer direktør og indehaver Villy Nielsen, VN Glas & Facadecenter. Mest muligt er præfabrikeret i den præcise, industrielle produktion, leveres i en særlig emballage og kan både monteres og adskilles uden særlige forudsætninger. Endnu er INN Glass®-elementerne uklassificerede, men tilbyder døre med en dæmpning på 35 dB. Profilsystemerne fremstår ens på begge sider af døren uden unødvendige tilslutninger eller samlinger, forklarer Villy Nielsen og understreger, at den samme profilskinne kan bruges til glas og ruder fra 12 op til 45 mm!

Både døre og vægge monteres uden synlig fastgørelse og er uden elastiske fuger.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 2

Bolig

AAB, afd.50

Almene boliger – nu med isolering og skærmtegl

Bolig

Aars C

Modernistisk kæmpe i Aars

Plejecenter og genoptræning

Akaciegården

Ældrepleje med både varme og effektivitet

Boliger

Brunevang

Nænsom renovering af almene boliger

Uddannelsescenter

DTU Campus Service

DTU’s nye legeplads

Plejecenter og genoptræning

Egeparken

Nostalgi og hjemlig hygge

Bolig

Hedelundparken afd.4

Hedelundparken i frisk facelift

Forskningscenter

House of Innovation

Detaljernes dronning

Bolig

Nordtårnet

Livet fra oven

Skole

Sophieskolen

Altid tæt på fællesområdet

Uddannelsescenter

SOPU

Det hvide snit

Bolig

Tårnbyparken

Altanliv, version 2

Bolig

Teglhuset

Hybel og hav

Uddannelsescenter

Tietgen Handelsgymnasium

Colosseum med en svævende himmel