Aars C

:
april 2016
Aars C - Facade

Den store bygning har givet Aars’ centrum et markant arkitektonisk løft uden at komme i konflikt med det eksisterende byggeri på byens travle handelsstrøg.

Aars C - Administration

Aars C er Aars Boligforenings største og mest ambitiøse projekt til dato. Boligforeningens administration er da også selv flyttet ind i ejendommen.

Aars C - Etager

Bygningens facade falder i tre lag. En stueetage i tegl, derefter tre etager i hvid puds trukket ud over sokkeletagen og øverst en tilbagetrukket penthouse-etage beklædt med zink.

previous next

Modernistisk kæmpe i Aars

Med velvalgte arkitektoniske greb falder et stort modernistisk byggeri overraskende godt ind i bybilledet midt i Aars’ gamle handelsgade

Byggefakta

Aars C
Kirkegade/Himmerlandsgade/Nibevej
9600 Aars
Danmark

Bygherre:
Aars Boligforening
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Krogh Madsen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
HP Byg A/S
Areal:
7500 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2014 - marts 2016

Stort og vellykket. Aars Boligforenings nye afdeling 52 ligger midt på byens travle handelsgade med en selvfølgelighed, så man skulle tro, den altid havde ligget der. Men effekten er til at få øje på. Den smukke hvide bygning med de runde hjørner og den zinkbeklædte penthouse-etage har givet Aars’ centrum et markant løft. Det var også meningen.

Kommunen ønsker udvikling, og den mente, at byen kunne bære et større hus. Det har den fået nu, og det er ikke uden stolthed, at direktør Jens Damgaard fra Aars Boligforening viser rundt i det netop færdiggjorte byggeri.

Sorte firkant

– Vi har været længe undervejs. Vi har opkøbt gamle, saneringsmodne ejendomme i mere end ti år for at kunne realisere projektet. Det var Aars’ “sorte firkant”, der lå her, så der trængte til at ske noget, forklarer han.

Og der er unægtelig sket noget. Den store femetagersbygning strækker sig ned ad Kirkegade, fortsætter ned ad Himmerlandsgade og runder endnu et hjørne på vej ned ad Nibevej. Butikker, kontorer, 55 lejligheder, tre veludstyrede gæsteværelser, fælles tagterrasse med udekøkken, festsal og et underjordisk parkeringsanlæg er det blevet til i afdeling 52, der har fået navnet “Aars C”.

Jens Damgaard lægger ikke skjul på, at der var delte meninger om byggeplanerne, da de blev annonceret. Huset er ikke bare stort – det er også højt. For højt, mente nogen, og en underskriftindsamling mod byggeriet blev sat i værk. Nu er huset færdig, kritikken er forstummet, og boligforeningen hører kun godt om det nye byggeri. Men Aars C er også et håndgribeligt bevis på, at arkitektur kan gøre en forskel.

Uden at blive anmassende

Da man gik i gang med opgaven hos Krogh Madsen Arkitekter A/S i Aars, var man helt på det rene med den udfordring, som man stod over for. Nok var der tale om en stor og høj bygning, men den måtte ikke blive anmassende i gadebilledet. Det har sat sit præg på den arkitektoniske udformning af Aars C.

– Vi har tegnet bygningen, så facaden fremstår i tre lag. I gadeplan har vi stueetagen i tegl med butikker og kontorer. Derefter følger tre etager i puds, der er trukket ud over sokkeletagen. Øverst har vi en zinkbeklædt penthouse-etage, der er trukket tilbage, og ved de runde hjørner er den erstattet af solterrasser. Den øverste hvide kant kører kontinuerligt i hele bygningens længde, så huset nærmest slutter der. Resultatet er, at man ikke oplever byggeriet som femetagers, forklarer Kim Jensen, arkitekt maa og medindehaver hos Krogh Madsen Arkitekter.

Han peger også på de tre trappehuse i glas, der deler bygningen i fire dele, så den ikke fremtræder som en tæt flade af boliger. Effekten er tydelig, hvis man f.eks. går på det modsatte fortov.

– På trods af størrelsen har det været vores målsætning at give huset et let udtryk. Vi har balkoner med glasværn, og selvom Aars er domineret af rødstenshuse, er vores bygning lys. Jeg ser det som et positivt hus, der vil være sin egen tid bekendt. Byer opstår jo over tid, siger Kim Jensen.

Begyndelsen på fremtiden

Aars C er en bygning af sin tid. Står det til Vesthimmerlands Kommune og Aars Boligforening, må den også gerne – uanset den kritik, der har lydt undervejs – markere begyndelsen på fremtiden.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 2

Bolig

AAB, afd.50

Almene boliger – nu med isolering og skærmtegl

Bolig

Aars C

Modernistisk kæmpe i Aars

Plejecenter og genoptræning

Akaciegården

Ældrepleje med både varme og effektivitet

Boliger

Brunevang

Nænsom renovering af almene boliger

Uddannelsescenter

DTU Campus Service

DTU’s nye legeplads

Plejecenter og genoptræning

Egeparken

Nostalgi og hjemlig hygge

Bolig

Hedelundparken afd.4

Hedelundparken i frisk facelift

Forskningscenter

House of Innovation

Detaljernes dronning

Bolig

Nordtårnet

Livet fra oven

Skole

Sophieskolen

Altid tæt på fællesområdet

Uddannelsescenter

SOPU

Det hvide snit

Bolig

Tårnbyparken

Altanliv, version 2

Bolig

Teglhuset

Hybel og hav

Uddannelsescenter

Tietgen Handelsgymnasium

Colosseum med en svævende himmel