Aalborg Universitet, Esbjerg

:
november 2015
Aalborg Universitet, Esbjerg - Facade

AAU er beklædt med cedertræ, som patinerer smukt og til sidst ender med at stå i et næsten sølvfarvet skær. Træet kræver et minimum af vedligeholdelse og tåler det barske klima på vestkysten.

Aalborg Universitet, Esbjerg - Gulve

Sika Danmark har leveret de tokomponente gulve med eopxyprimer. Gulvene ligger i hele nybygningen og er med til at skabe gode lydforhold. Endelig er gulvene slidstærke og rengøringsvenlige.

Aalborg Universitet, Esbjerg - Etager

Et kig ned gennem etagerne og indgangspartiet på den nye hovedbygning. Der er generelt anvendt ærlige og rustikke materialer overalt i huset.

previous next

Robust byggeri i organisk indpakning

Det barske klima på kanten af Vadehavet præger materialevalget på den nye hovedbygning til Aalborg Universitet Esbjerg, AAU. Resultatet er rustikt på den bløde måde

Byggefakta

Aalborg Universitet, Esbjerg
Niels Borhs Vej 8
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen for Aalborg Universitet
Arkitekt:
Rambøll Danmark A/S, Witraz Arkitekter K/S, Wiberg Arkitekter
Andre aktører:
Midtconsult A/S, OBH Rådg. Ingeniører A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
131 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2014 - august 2015

Nøgleordene i forbindelse med nybygning og renovering af AAU i Esbjerg har været brugerinddragelse, energioptimering og klimasikring og kravene har været optimerede undervisningsfaciliteter og et bedre miljø for både ansatte og studerende. Resultatet er et rustikt byggeri, som i kraft af organiske materialer går i fin dialog med placeringen midt i et rekreativt, grønt område, hvor Esbjerg Kommune har bidraget med fine udendørsfaciliteter og stisystemer.

Projektet er skabt af Wiberg Arkitekter og Witraz/Rambøll, der har taget afsæt i det forholdsvis barske klima på vestkysten. Arkitekt Pia Wiberg fra Wiberg Arkitekter har lagt vægt på materialer som beton, glas og cedertræ, som tåler strabadserne, klarer sig med et minimum af vedligeholdelse og som patinerer flot.

Stort træskrin

Den nye 4.500 kvm store hovedbygning i fem etager, med plads til kontorer, undervisningslokaler og laboratorier, fremstår som et stort træskrin beklædt med smalle cedertræsstave. Træbeklædningen udgør en levende, organisk flade, hvor lys og skygge er medspillere. Det arkitektoniske greb understreges af de tilbagetrukne vinduer og en høj betonsokkel, der får trækonstruktionen til visuelt at løfte sig.

Det er det statslige ejendomsselskab Bygningsstyrelsen, der står for opførelsen af de nye faciliteter på Aalborgs Universitets campus i Esbjerg, og der er lagt vægt på at understøtte universitetets særlige studieform med problemorienteret projektarbejde i grupper. Derfor er bygningen udformet således, at den tilgodeser transparens, fællesfunktioner og flow i bygningen på tværs af etager og i forhold til det eksisterende byggeri. De nye rammer understøtter såvel formelle som uformelle møder mellem forskere, undervisere, studerende og eksterne brugere. Nybyggeriet er opført så det opfylder lavenergiklasse BR2015.

Brugerinddragelse

Hvor man udvendig har taget klimaet med på råd, har man indvendig involveret alle brugergrupper, det vil sige personale og studerende. For at skabe de bedst mulige rammer for alle, har det været vigtigt at formulere behov og afstemme forventninger til det færdige resultat – det giver god mening, når man ser de mange komplekse laboratorier og værkstedslokaler, som indretningsmæssigt er en kompleks affære. Kompleksiteten er ikke mindst til stede i forhold til installationer. Der er halvanden meter installationer i skikkelse af el, udsugning, fremførelse af forskellige luftarter m.m. mellem hvert dæk – en opgave, der har stillet store krav til byggeriets tekniske rådgivere og leverandører.

Den nye bygning rummer forskellige laboratorier til institutterne Civil, Bio og Energy. Laboratorierne for Civil omfatter forsøgslaboratorium, udstyrslaboratorium og betonlaboratorium. Laboratorierne for Bio omfatter hovedkategorierne: undervisningslaboratorium, analyselaboratorium, perikellaboratorium, materialelaboratorium, epoxylaboratorium og levnedsmiddellaboratorium.

Laboratorierne for Energy indeholder: hydraulik- og motorlaboratorium, forbrændingslaboratorium, aerolaboratorium, hydrolaboratorium og el-laboratorium. Derudover er der indrettet fælles lokaler til AAU Esbjergs tekniske forvaltning. Lokalerne omfatter vareindlevering, materialedepot, vaskeri og nye auditorier.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift