Aalborg Universitet, Esbjerg
Niels Borhs Vej 8
6700
Esbjerg
Danmark
Nøgleordene i forbindelse med nybygning og renovering af AAU i Esbjerg har været brugerinddragelse, energioptimering og klimasikring og kravene har været optimerede undervisningsfaciliteter og et bedre miljø for både ansatte og studerende. Resultatet er et rustikt byggeri, som i kraft af organiske materialer går i fin dialog med placeringen midt i et rekreativt, grønt område, hvor Esbjerg Kommune har bidraget med fine udendørsfaciliteter og stisystemer.
Projektet er skabt af Wiberg Arkitekter og Witraz/Rambøll, der har taget afsæt i det forholdsvis barske klima på vestkysten. Arkitekt Pia Wiberg fra Wiberg Arkitekter har lagt vægt på materialer som beton, glas og cedertræ, som tåler strabadserne, klarer sig med et minimum af vedligeholdelse og som patinerer flot.
Den nye 4.500 kvm store hovedbygning i fem etager, med plads til kontorer, undervisningslokaler og laboratorier, fremstår som et stort træskrin beklædt med smalle cedertræsstave. Træbeklædningen udgør en levende, organisk flade, hvor lys og skygge er medspillere. Det arkitektoniske greb understreges af de tilbagetrukne vinduer og en høj betonsokkel, der får trækonstruktionen til visuelt at løfte sig.
Det er det statslige ejendomsselskab Bygningsstyrelsen, der står for opførelsen af de nye faciliteter på Aalborgs Universitets campus i Esbjerg, og der er lagt vægt på at understøtte universitetets særlige studieform med problemorienteret projektarbejde i grupper. Derfor er bygningen udformet således, at den tilgodeser transparens, fællesfunktioner og flow i bygningen på tværs af etager og i forhold til det eksisterende byggeri. De nye rammer understøtter såvel formelle som uformelle møder mellem forskere, undervisere, studerende og eksterne brugere. Nybyggeriet er opført så det opfylder lavenergiklasse BR2015.
Hvor man udvendig har taget klimaet med på råd, har man indvendig involveret alle brugergrupper, det vil sige personale og studerende. For at skabe de bedst mulige rammer for alle, har det været vigtigt at formulere behov og afstemme forventninger til det færdige resultat – det giver god mening, når man ser de mange komplekse laboratorier og værkstedslokaler, som indretningsmæssigt er en kompleks affære. Kompleksiteten er ikke mindst til stede i forhold til installationer. Der er halvanden meter installationer i skikkelse af el, udsugning, fremførelse af forskellige luftarter m.m. mellem hvert dæk – en opgave, der har stillet store krav til byggeriets tekniske rådgivere og leverandører.
Den nye bygning rummer forskellige laboratorier til institutterne Civil, Bio og Energy. Laboratorierne for Civil omfatter forsøgslaboratorium, udstyrslaboratorium og betonlaboratorium. Laboratorierne for Bio omfatter hovedkategorierne: undervisningslaboratorium, analyselaboratorium, perikellaboratorium, materialelaboratorium, epoxylaboratorium og levnedsmiddellaboratorium.
Laboratorierne for Energy indeholder: hydraulik- og motorlaboratorium, forbrændingslaboratorium, aerolaboratorium, hydrolaboratorium og el-laboratorium. Derudover er der indrettet fælles lokaler til AAU Esbjergs tekniske forvaltning. Lokalerne omfatter vareindlevering, materialedepot, vaskeri og nye auditorier.