Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

:
november 2015
Psykiatrisk Sygehus Aabenraa - Terræn

Byggeriets karakteristiske, vifteformede struktur udnytter det kuperede terræn i flere lag og spreder sig i takt med niveauforskellene. Foto: White Arkitekter.

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa - Plantevæg

Kontakten til naturen er et væsentligt element på det nye psykiatriske hospital – også inden døre, hvor der blandt andet er etableret en plantevæg. Bag den leverance står Jydsk Planteservice A/S.

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa - Gårdhaver

De enkelte behandlingsafsnit har udsigt over de smukke grønne omgivelser og udearealerne mellem bygningerne er udformet som frodige gårdhaver, der indgår aktivt i behandlingsforløbene.

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa - Gang

Arkitekterne har lagt stor vægt på at bringe mest mulig dagslys ind i bygningerne og samtidig ar skabe rum og gangforløb i en menneskelig skala. Foto: White Arkitekter.

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa - Facader

Fjelsø Alufacader A/S har leveret alu-facader, koblede vinduer og glasbeklædning. Der er tale om specialudviklede vinduesprofiler for sikringsglas. Overalt er der specielle greb og låse indbygget i systemet.

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa - Vagtskranke

Deko Loft + Væg har stået for leverancen af sikkerhedsglas til vagtskrankerne i de enkelte afdelinger.

previous next

Med lyset som ledetråd

Masser af dagslys, grønne områder, sansehaver, udsyn og dynamiske bygningskroppe i en menneskelig skala har været nøgleværdier bag det nyetablerede Psykiatrisk Sygehus i Aabenraa

Byggefakta

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa
Kresten Phillipsens Vej 30
6200 Aabenraa
Danmark

Bygherre:
Region Syddanmark
Bygherrerådgiver:
Region Syddanmarks bygningsafdeling
Totalrådgiver:
White Arkitekter A/S, Deve Arkitekter ApS
Arkitekt:
White Arkitekter A/S
Andre aktører:
Ingeniørgruppen Varde A/S, Wessberg A/S, Arkplan Byplan & Landskabsarkitekter
Areal:
20000 kvm.
Byggesum: 
490 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2012 - juni 2015

Højt på en bakketop i udkanten af Aabenraa er der føjet et helt nyt psykiatrisk sygehus til det eksisterende somatiske Aabenraa Sygehus. Dermed har Region Syddanmark samlet specialer fra Kolding, Haderslev og Augustenborg i håb om, at skabe synergi til gavn for både patienter og personale.

Selvom de to hospitaler er koblet til hinanden, har man valgt at lade det nye psykiatriske sygehus skille sig markant ud fra den ældre bygningsmasse – det gælder både i forhold til materialer og planløsning.

Udformningen af det 20.000 kvm store psykiatriske sygehus blev trygt lagt i hænderne på White Arkitekter A/S i samarbejde med Deve Arkitekter ApS. White Arkitekter A/S, der har stor ekspertise indenfor hospitalsbyggeri, har gennemført opgaven i totalrådgivning efter at have vundet en projektkonkurrence. Valget faldt på White Arkitekter A/S fordi de demonstrerede mod til at gå helt nye veje og bryde med den måde, man normalt udformer rammerne for psykisk syge patienter.

Det mest markante arkitektoniske greb er, at bygningen, der består af to vifteformede bygningskomplekser i to etager, åbner sig ud mod omverdenen. Det betyder udsyn til grønne arealer, himmel og horisont. ‘Vifterne’ giver mulighed for store glaspartier, der sender oceaner af dagslys ind i patientstuer, samtalerum, kontorer og gangarealer. Faktisk betyder de store mængder dagslys et minimalt brug af elektrisk lys.

Paradigmeskifte

-Der er til dels tale om et paradigmeskifte indenfor den type byggeri, fortæller arkitekt Morten Vedelsbøl, der er kreativ direktør hos White Arkitekter A/S.

- Lyset og bygningernes imødekommende dialog med omverdenen har været vigtige elementer i projektet, som er blevet udfordret på flere planer: i første omgang af grundens specielle beskaffenhed. Projektet er placeret på en bakketop med et ekstremt fald på 11-12 meter over diagonalen. Endelig har den fysiske kobling på det eksisterende sygehus også været en udfordring rent arkitektonisk. Her valgte vi tidligt at gå en helt anden vej i bestræbelserne på at skabe omgivelser, der understøtter patienternes tryghed og motiverer dem for kontakt til omverdenen, forklarer Morten Vedelsbøl.

- Grundens svære betingelser viste sig problematiske i begyndelsen, men det lykkedes os at vende det til en fordel ved at iscenesætte hele byggeriet omkring en ‘kavalkade’ af udkig og overgange til det grønne landskab ned igennem det, der sidenhen blev til et meget dynamisk byggeri, fortsætter Morten Vedelsbøl

Dynamisk bygning

Sygehuset er bygget op af 8 afsnit, bestående af hver to ‘ben’, der ligger som en fliget vifte omkring en hovedakse. Fra ankomstområdet og koblingen til det somatiske sygehus forbinder hovedaksen de tre trafikcentre og indgange til de enkelte afsnit. I aksen bevæger man sig mellem reception, ambulatorium , café, modtagelse, aktivitetsrum, behandlerkontorer, auditorium og undervisning med kig til uderum og sansehaver. Hovedaksen afsluttes i en sportshal og en tagterrasse med udsigt over landskabet.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift