Campus Kollegiet

:
november 2015
Campus Kollegiet - Trægulv

Der er en særlig atmosfære i lejlighederne takket være den særlige vekslen mellem de rå betonvægge og de træbeklædte gulve og lofter.

Campus Kollegiet - Værelse

Det nye kollegium ved SDU har 250 fuldt møblerede værelser klar til at byde velkommen til studerende fra hele verden. Både til enlige studerende og til par.

previous next

Kollegium med råt beton-look

Et nyt vartegn for SDU i Odense har rejst sig lige ved den største indfaldsvej til universitetsområdet: Et kollegium med plads til 250 studerende fra hele verden

Byggefakta

Campus Kollegiet
Campusvej 1
5230 Odense M.
Danmark

Bygherre:
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
15900 kvm.
Byggesum: 
296 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2014 - september 2015

I en globaliseret verden er det en del af hverdagen, at studerende rejser på kryds og tværs af landegrænser for at studere på udenlandske universiteter i en kortere eller længere periode.

Det nye kollegium ved SDU i Odense er derfor løsningen på mange praktiske problemer for udenlandske studerende. For det rummer 250 møblerede værelser i omgivelser, der står klar til at tage imod studerende fra nær og fjern.

Byggeriet er et resultat af et stærkt samarbejde mellem A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og SDU.

Opgaven er udført i en fagentreprise, hvor arkitektfirmaet C.F. Møller A/S fra Århus, både har udarbejdet projektet og undervejs i byggeprocessen har koordineret de mange involverede parters indsats.

Et tretårnet kollegium

Kollegiet har et ydre, der falder i øjnene. For det er ikke bare en traditionel bygning på 15 etager. Udgangspunktet er fællesskabet og mødet mellem mennesker, som bliver understreget af de tre tårne, der samles som en vertikal by.

- Kollegiet er uden bagside og opleves attraktivt 360 grader rundt. Bygningens form vil gøre den let genkendelig på campus og et vartegn for SDU, fortæller Nicolai Fentz fra arkitektfirmaet C.F. Møller A/S.

Hver af de 12 boligetager er opdelt i tre zoner med forskellige privathed. Den helt private zone. De enkelte værelser, hvor boerne kan være alene. Den anden zone er et fællesområde, der forbinder syv værelser og skaber rum for et mindre fællesskab.

Herfra bevæger man sig ind i det store fællesrum, der ligger midt i bygningen og som rummer køkkenfaciliteter, tv-afdeling og opholdsrum. Store glasfacader sikrer optimalt lysindfald og en fantastisk udsigt til tre sider.

Den mest imponerende udsigt finder man selvfølgelig på de øverste etager. De er af samme grund forbeholdt fællesaktiviteter med plads til grupperum, studiepladser og festsal samt tagterrasser på forskellige etager og verdenshjørner.
Desuden er der på disse etager indrettet et par lejligheder, forbeholdt gæsteforskere, der skal opholde sig her i en længere periode. Helt præcist rummer kollegiet 180 enkeltværelser på 20 kvm., 35 to-personers værelser på 33 kvm. samt 35 handicapboliger på 22 kvm. Dertil kommer pedelboligen på 110 kvm. i stueetagen samt to forskerboliger på 14 etage.

Byggeri i flere etaper

Byggeriet blev påbegyndt i foråret 2014 og i september 2015 flyttede de første beboere ind. Netop fordi huset skal være bolig for udenlandske studerende, var det vigtigt at i hvert fald dele af huset kunne være klar når studieåret begyndte 1. september.

- Derfor har vi arbejdet i etaper, fortæller Nicolai Glavind og fortsætter:

- Vi har ganske enkelt indvendigt taget fire etager af gangen og gjort dem færdige. Så de første studerende kunne flytte ind allerede i august første til femte etage, mens håndværkerne fortsatte på sjette til niende.

Det sidste der blev gjort færdigt var de øverste etager, herunder de imponerende tagetager. Da stueetagen stod færdig kunne man desuden glæde sig over en stor café, direkte adgang til cykelparkeringen, hvor hver enkelt beboer kan få stillet en cykel til rådighed. Værelserne er møblerede og det omfatter også en cykel.

Bygningen er opbygget af betonelementer, leveret af Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik A/S.

- Vi har leveret betonelementer, hvad der svarer til 1600 kvm. , fortæller Henrik Henriksen, teknisk chef hos Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik A/S og tilføjer:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift