Aalborg Universitet, Esbjerg

:
november 2015
Aalborg Universitet, Esbjerg - Facade

AAU er beklædt med cedertræ, som patinerer smukt og til sidst ender med at stå i et næsten sølvfarvet skær. Træet kræver et minimum af vedligeholdelse og tåler det barske klima på vestkysten.

Aalborg Universitet, Esbjerg - Gulve

Sika Danmark har leveret de tokomponente gulve med eopxyprimer. Gulvene ligger i hele nybygningen og er med til at skabe gode lydforhold. Endelig er gulvene slidstærke og rengøringsvenlige.

Aalborg Universitet, Esbjerg - Etager

Et kig ned gennem etagerne og indgangspartiet på den nye hovedbygning. Der er generelt anvendt ærlige og rustikke materialer overalt i huset.

previous next

Robust byggeri i organisk indpakning

Sider

Byggefakta

Aalborg Universitet, Esbjerg
Niels Borhs Vej 8
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen for Aalborg Universitet
Arkitekt:
Rambøll Danmark A/S, Witraz Arkitekter K/S, Wiberg Arkitekter
Andre aktører:
Midtconsult A/S, OBH Rådg. Ingeniører A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
131 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2014 - august 2015

I de eksisterende 1.000 kvm lokaler, som er blevet renoveret indvendig, er der indrettet institut for Design Learning and Innovation med tørlaboratorier i skikkelse af for eksempel et sensorama. Der er således langt fra et traditionelt læringsmiljø til de højt specialiserede faciliteter, der er resultatet af den omfattende optimering af AAU. Målet med det nye byggeri er at uddanne flere ingeniører til blandt andet offshorebranchen, samt at bane vejen for regional vækst ved at give forskningen i energi, kemi, byggeri & anlæg, maskinkonstruktion og medialogi bedre rammer.

Human skala

De nye rammer fremtræder forholdsvis kompakte. Der er hele vejen igennem byggeriet taget afsæt i en human skala. Her er ingen prangende reception med vægt på repræsentative områder. Det centrale indgangsparti er i grundplan ret beskedent. Til gengæld er der hul igennem til alle etager. Et godt eksempel på bygningens transparens – og et greb, der går igen i laboratorieafsnittene, hvor man går fra det ene laboratorium til det næste langs en åben fordelingsgang. Der er generelt økonomiseret med kvadratmeterne.

Tanken var oprindelig, at det transparente udtryk også skulle gælde studiekontorer og administration, der efter planen skulle være udstyret med transparente glasvægge ud mod fællesarealerne. Efter brugerønske er disse dog blevet blændet og Bygningsstyrelsen har i stedet valgt at udsmykke væggene med kunstværker, skabt af Camilla Rasborg. Hun har skabt en stribe print på glaspartierne på samtlige af bygningens 34 kontorer. Glaspartierne er printet med billeder af syreplamager fra de nedlagte laboratorier.

Råt udtryk

Glasprintene er, sammen med en gigantstor vægmosaik, der går op gennem 3 af bygningens etager, et godt eksempel på det rustikke udtryk, der præger byggeriet. Mosaikken er fremstillet af kasseret inventar, og på den måde bliver den gamle bygning og sporene fra tidligere eksperimenter, forskning og læring genoptaget i et nyt system.

Det rå udtryk er ligeledes fastholdt i gulvhøjde. Gennem hele byggeriet har man valgt 2-komponente gulve med epoxyprimer i en neutral grå farve. Der er tale om Sika ComfortFloor – et selvnivellerende, fugefrit system med minimal vedligehold. Gulvet er ideelt til områder, hvor reduktion af trinstøj og lydtransport er et krav.

- Der er tale om særdeles slidstærke gulve, der også er testet i forhold til kemikalieresistens, forklarer Jimmy Kahl fra Sika Danmark A/S.

- Gulvene er modstandsdygtige overfor tryk, men de er bløde og behagelige at gå på - og så er de med til at skabe et godt akustisk miljø, uddyber Jimmy Kahl, der understreger at der rengøringsmæssigt er tale om et velvalgt gulv til netop den type miljø.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift