København Nord
Hjortehøjsvej 1
2800
Lyngby
Danmark
København Nords nye bygning på 4000 kvm er en stilfærdig arkitektur, der læner sig op af de allerede eksisterende bygninger. Naturligvis med et mere moderne og anno 2015-snit, men alligevel så uddannelsesstedet fremstår som en helhed. Det er også i tilbygningen, at man har valgt at flytte hovedindgangen til, så den gamle hovedindgang nu er bagindgang. Tilbygningen er en del af 3. etaper, hvoraf etape 1 var en ca. 800 kvm stor ny ScienceLab, og etape 2 en spritny idrætshal med solcelletag, der stort set er selvforsynende til hallen.
Byggeriet er holdt i gule teglsten som det øvrige byggeri, og med sort tegltag, men med en større åbenhed og gennemsigtighed. IC Arkitekter har tegnet tilbygningen og fokuseret på en gennemlyst bebyggelse, så man fra den store glas-frontfacade kan kigge gennem det store fællesrum og ud til boldbanerne på den anden side. Det betyder også, at ligegyldigt hvor du kigger ud fra tilbygningen, så møder øjnene grønne omgivelser.
Den transparente bygning opnås endvidere ved, at man har tre bygningskroppe i samme bygning, nemlig et fællesrum eller atrium, en sydvestfløj og en nordfløj. Nordfløjen er drejet, så man fra 1. salen kan kigge ud langs den nye adgangsvej, så disse to ligger parallelt.
- Den nye fløj er meget åben i sin arkitektur, det giver en summen af liv, hvor der stadig er plads til ro i klasserne, fortæller partner Peter Ilsø fra IC Arkitekter as.
Tilbage i 2012 var arkitektfirmaet involveret i lokalplanen, der dannede præcedens for arkitektur og byggefelter på gymnasiet.
Foran facaden er der beplantninger i cirkler, og netop det cirkulære optræder som folie på glasfacaden med cirkler og som ovenlys indenfor – også i forskellige størrelser cirkler. En anden genkendelig tråd er den røde tone, som er stedets varemærke. Farven går igen i receptionen, i interiør og som en simpel rød tråd i gulvet, der gør opmærksom på, at der bag den røde tråd ikke må stå møbler, da gulvet her skal holdes frit som flugtvej. Der er udgang fra tilbygningen fra alle sider, hvor flugtveje benyttes som selvstændige indgange og giver studiemiljøet et mylder af liv.
Gråkjær a/s har været totalentreprenør på alle 3 etaper. Projektleder Niels Hansen siger:
- Skolen er fredet, så det har stillet krav til materialerne udvendig med gule teglsten og sort tegltag, hvor der har været mere plads til at udfolde sig indvendig rent arkitektonisk.
Nybygningen har 18 forskellige rum fordelt på stueplan og 1. sal. Det vil sige nye klasselokaler, et dobbelt højt fællesrum med indbygget siddetrappe samt et fint cafélignende miljø til samarbejde og hyggeligt samvær.
Netop fællesrummet på stueplan er bygningens kerne. Det er Contiga Tinglev, der har leveret huldæk til etagedæk samt betonsøjler og letbeton til vægge. Contiga Tinglev deltog også i 1. etape samt 2. etape – altså ScienceLab og idrætshal.
Den indbyggede sidetrappe i bambus er med en scene, så stedet kan bruges som samlingspunkt til diverse arrangementer og evt. foredrag. Trappen er delt i to med et ‘gåafsnit’ holdt i rød, så trappen nærmest minder om en rød løber. Fra 1. salen og et kig ned i fællesrummet giver både overblik og en fornemmelse af at være på et krydstogtskib, hvor man i bedste gallastil netop kan skride ned af den røde løber.