Bulderby

:
november 2015
Bulderby - Legeplads

Krogh Madsen Arkitekter A/S har været totalrådgivere på opførelsen af Bulderby, der er kendetegnet af bl.a. en fin bearbejdning og en overskuelig skala. Arkitektonisk trækker bygningerne sig lidt tilbage i forhold til de dominerende, velvoksne træer.

Bulderby - Stue

Indenfor i Bulderby er der en fin kontakt til landskabet omkring og farver er indarbejdet i gulve og mindre glaspartier, der ændrer karakter med lyset. 

Bulderby - Facade

UnikFunkis Vinduer & Døre A/S har leveret træ/alu Energiplus vinduer og yderdøre til Bulderby, hvor der er mange typer vinduer og døre med skiftende krav til funktion og æstetik.

previous next

En by i børneskala

Bulderby er navnet på Viborgs nye børneinstitution, der ligger smukt placeret mellem høje, gamle træer og byder på mange typer rum for børnene

Byggefakta

Bulderby
Guldblommevej 2
8800 Viborg
Danmark

Bygherre:
Viborg Kommune
Totalrådgiver:
Krogh Madsen Arkitekter A/S
Arkitekt:
Krogh Madsen Arkitekter A/S
Ingeniør:
Lindgaard A/S
Andre aktører:
Juel Ditlefsen & Nielsen A/S, KIC Tømrer & Snedker A/S
Areal:
3105 kvm.
Byggesum: 
78 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2014 - august 2015

Mellemgården, Nordgården og Sydgården er nogle af navnene på klyngerne i Bulderby og de har hver deres indgang til henholdsvis klyngens børnehave og vuggestue. Institutionen, med plads til 300 børn, er organiseret som en sammenhængende bygning men med fem adskilte klynger, hvor der i hver er to børnehavestuer og to vuggestue-stuer.

Hver indgang foregår gennem en lille have med legeplads, men Bulderby har også en indre gårdhave med tilknyttede værksteder og udenfor haverne ligger en større legeplads. Derved har børnene afhængig af alder og temperament mulighed for at finde et sted med tryghed og muligheder. Midt i institutionen er der også et større køkken, der kan lave mad til alle børn i huset.

Rum til alle størrelser

Bulderbys identitet hænger naturligt sammen med stedets aldrende træer, der skaber smukke rum sammen med bygningen. Derfor har arkitektfirmaet valgt at opføre huset i neutrale materialer, der ikke virker dominerende. Skalaen er fint bearbejdet med materialeskift, små nicher i facaden og skiftende vinduesformater. Klyngerne strækker sig ud i landskabet fra den fælles kerne, hvorved bygningen nedbrydes til mindre enheder.

Arkitektfirmaet Krogh Madsen Arkitekter A/S, som også har været totalrådgivere på projektet, er meget erfarne indenfor børneområdet og ofte i rollen som totalrådgivere. Kim Jensen, arkitekt og partner, fortæller, at en af mange detaljer er de farvede glas i udvalgte døre og vinduer, netop for at markere, at dette er børnenes hus.

Mange typer vinduer

Der er noget legende over facaderne, der har et varierende udtryk og kontakt til omgivelserne. UnikFunkis Vinduer & Døre A/S har leveret vinduer og døre til Bulderby og de har været tidligt involveret I projektet, hvorved mange detaljer er blevet fint indarbejdet. Systemet træ/alu Energiplus er klasse A vinduer og døre med en U-værdi under 1.00 W/m²K.

Udover at mange vinduer og døre har farvet folie imellem glassene, har der været mange krav til vinduerne. I forbindelse med bygningskonstruktionen er der leveret nogle elegante facadekarme med emalitglas, der med et arkitektonisk sammenbygningssystem skjuler bla. vægkonstruktioner og lofter. Facadekarme er designet så de fremstår med samme udseende som Energiplus vindues elementer. Der er endvidere leveret en del solglas og sikkerhedsglas.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift