Kjellerup Friplejehjem

:
november 2015
Kjellerup Friplejehjem - Facade

Kjellerup Friplejehjem er delvist nybyggeri med 36 boliger fordelt i to etager og ombygning af eksisterende bygninger, der tidligere har været byens sygehus. Imellem bygningerne ligger gårdrum med masser af lys. 

Kjellerup Friplejehjem - Spabad

 I de ældre bygninger er der indrettet en række aktiviteter,- her etableres et spabad, som også kan anvendes af borgere med handicaps. 

Kjellerup Friplejehjem - Terrasse

Beboere på begge etager har sit eget uderum, henholdsvis som terrasse eller altan med baldakin. Altanerne er udført med fine detaljer og i robuste materialer. Kærsgaard A/S har bl.a udført og leveret de markante altaner.

previous next

Plejehjem med eget uderum til alle

Kjellerup Friplejehjem lægger vægt på, at beboerne har deres private hjem samtidigt med at de kan deltage i husets mange aktiviteter i fællesskab

Byggefakta

Kjellerup Friplejehjem
Fuglemosevej 1 F
8620 Kjellerup
Danmark

Bygherre:
Danske Diakonhjem
Bygherrerådgiver:
KPF Arkitekter A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Andreas Ravn ApS
Totalentreprenør:
Byggefirmaet Knudsgaard A/S
Ingeniør:
Brix & Kamp A/S
Areal:
4300 kvm.
Byggesum: 
45 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2014 - september 2015

Kjellerups tidligere sygehus danner udgangspunkt for byens nye Friplejehjem, hvor de ældre bygninger er indrettet til en stribe aktivitetsrum for beboerne,- mens boligerne ligger i en to etagers fløj i forlængelse af det tidligere sygehusbyggeri.

Fine gårdrum adskiller bygningerne og mellem fløjene i nybyggeriet, er der også indrettet terrasser og fælles altaner. De eksisterende bygninger fra 1986 adskiller sig tydligt fra de nye ved at være hvidpudsede.

Leder af plejehjemmet, Mette Kayerød Jochumsen viser rundt og fortæller om de mange funktioner, der er ved at blive indrettet.

Der bliver et dejligt spa-rum, wellness-rum, frisør, fodterapeut, billard, slyngelstue, tv-stue, snoezelrum, orangeri og et multirum med plads til 150 mennesker. Det bliver rigtig godt, fortsætter hun mens boligerne fremvises. Her har det været vigtigt at skabe hjemlighed med gulvtæpper på gangene og vinylparket i boligerne.

Rumlige altaner

En vigtig del af plejehjemmets arkitektur og kendetegn er altanerne, som hører til de enkelte boliger. Kærsgaard A/S har leveret alle altaner ud fra et nyt design koncept UPFRONT - Solutions. Opbygningen er enkel med stålsøjler og baldakin over første sals altan. Glasværn med træhåndliste sikrer udsyn til fællesområdet, mens en ”træ-skærm” på modsatte side skærmer for vind og indkig. Kærsgaard A/S har udover de fine altaner leveret ståldele som: trapper, gelænder og byggestål.

Venlige, varme materialer

Arkitektfirmaet Andreas Ravn A/S har en del erfaring i ældreboliger ældreboliger og lignende arkitektopgaver som hospice og boliger for handicappede. Til Kjellerup Friplejehjem har arkitektfirmaet. De har valgt nogle varme og venlige materialer som de lyse teglsten og den hårde men varme træsort til altaner og trælister mellem vinduerne.

På mange måder er der arbejdet med at ”give noget ekstra” til beboerne i form af fine gårdrum og hjemlige rammer med mulighed for at tilvælge grader af fællesskab, fortæller arkitekt Torben Ravn.

Kjellerup Friplejehjem har boliger, der langt hen ad vejen ligner typiske nye plejehjem i Danmark, men kommer man uden for den enkelte bolig, er der indrettet utallige små kroge inde og ude til uformelt samvær. Derudover tilbyder stedet en del aktiviteter og arrangementer den enkelte borger kan vælge at tage del i.

Alle Danske Diakonhjems friplejehjem er selvejende institutioner, der arbejder non-profit. Det vil sige, at de ikke skal tjene penge på at drive friplejehjem. Et friplejehjem adskiller sig fra de almindelige plejehjem under Danske Diakonhjem ved, at de ikke formelt er knyttet til den lokale kommune gennem en driftsoverenskomst. Det giver friplejehjemmet et større råderum for selv at bestemme, hvordan stort og småt bedst lægges tilrette. 

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift