Rigshospitalet Patienthotel og Administration

:
november 2015
Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Facade

Bygningen indeholder patienthotel og Rigshospitalets administration. Funktionerne huses i hver tre etager, der ligger ovenpå hinanden i hver sit forskudte, V-formede volumen.

Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Trapper

Etagerne bindes sammen af de skulpturelle ligeløbstrapper i CRC højstyrkebeton med armering af rustfri stålfibre, der er leveret af PL Beton A/S.

Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Atrium

Selvom husets to funktioner kan aflæses i de vertikalt forskudte volumener, bindes huset sammen af det gennemgående atrium. 

Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Lounge

Stueetagen fungerer som receptions- og loungeområde for patienthotellets brugere. Der er også restaurant og faciliteter for personale og patienter på etagen.

Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Administration

3. og 4. sal huser hospitalets direktion og administration i form af bl.a. regnskabs-økonomi- og kommunikationsafdelinger.

Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Glasvægge

De indvendige glasvægge er leveret og monteret af Wallmakers A/S. Specielt er det, at de pinolhængslede døre og karme er udført i træ. Her det store møderum på 5. sal.

Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Tagterrasse

Fra repræsentationslokalerne på 5. sal er der direkte adgang til en stor tagterrasse med fin udsigt udover København.

Rigshospitalet Patienthotel og Administration - Værelse

De 74 patientværelser er komfortabelt indrettet med tv, læsestole, eget badeværelse og ikke mindst direkte adgang til altan eller udeareal.

previous next

Helende arkitektur i smukke rammer

En bygning, der kombinerer patienthospital og administration, er taget i brug som den første i et storstilet projekt, der skal udbygge og modernisere hele landets sygehus - Rigshospitalet

Byggefakta

Rigshospitalet Patienthotel og Administration
Juliane Maries Vej 18
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Region Hovedstaden
Bygherrerådgiver:
Niras A/S, Mangor & Nagel A/S
Arkitekt:
Aarhus Arkitekterne A/S, 3XN A/S
Ingeniør:
Sweco Architects A/S
Andre aktører:
MT Højgaard A/S, Bravida Danmark A/S, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Areal:
7400 kvm.
Byggesum: 
135 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2014 - juli 2015

Et af de vigtigste tiltag i tidens store hospitalsprojekter er den ambitiøse udbygning af Rigshospitalet i København. En ny, stor behandlingsfløj, parkeringshus og en bygning med kombineret patienthotel og sygehusadministration, tilføjer næsten 90.000 kvm til det eksisterende kompleks på Østerbro.

Projektet, der under ét går under navnet Det Nye Rigshospital, satser på høj arkitektonisk kvalitet, og visionen for hospitalet er, at patienterne skal sikres behandling og pleje af international standard på det højst mulige faglige niveau. Med projektet introduceres også idéen om ”helende arkitektur”, hvor grønne rammer og æstetik og harmoni i design og omgivelser skal skabe et positivt miljø for både patienter, ansatte og besøgende.

Opgaven, der spænder fra byggeprogram til færdigt byggeri løses af et team, der med Aarhus Arkitekterne som totalrådgiver og overordnet projektansvarlige, består af arkitektfirmaet 3XN, ingeniørfirmaet Sweco Danmark og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue ApS på landskabssiden.
Patienthotel- og administrationsbygningen er tegnet i et samarbejde mellem Aarhus Arkitekterne og 3XN, hvor sidstnævnte har været designansvarlig.

Hele landets hospital

Patienthotellet og administrations- og repræsentationsdelen havde tidligere til huse i en af de gamle røde bygninger, der var moden til nedrivning, så der er grundlæggende tale om et genhusningsprojekt, fortæller Mette Dan-Weibel, der er partner i Aarhus Arkitekterne.

- Rigshospitalet er jo hele landets hospital, det er her man har de fremmeste specialister indenfor de sjældne sygdomme og her man som patient kan få, også meget specielle, behandlinger, der ikke tilbydes på andre sygehuse. Det betyder, at folk kommer rejsende hertil fra hele landet for at blive behandlet. Patienthotellet er for patienter, der kommer langvejs fra i forbindelse med undersøgelse og behandling, og derfor har behov for at overnatte i kortere eller længere tid. De får de bedst mulige forhold med eget værelse med altan, mange af dem med udsigt til Amorparken og med adgang til restaurant og andre faciliteter, siger Mette Dan-Weibel.

Kombineret funktion

Når man har valgt at kombinere patienthotel, administration og repræsentation i samme bygning, er det simpelthen et spørgsmål om, at disse funktioner skulle genhuses i nye rammer, og det lange, smalle byggefelt i den østlige del af hospitalets område ud mod Amorparken, var den plads, der var til rådighed, fortæller projekteringsleder Anne Strandgaard Hansen fra 3XN.

- Patienthotellet og administrationen havde til huse i nogle utidssvarende gamle lokaler, der skulle rives ned for at give plads til den nye Nordfløj. I den nye bygning er der patienthotel i de tre nederste etager, og så er der to etager med administration - kontorer og mødelokaler for blandt andet direktionen, økonomi- og regnskabsafdelingerne og kommunikationsafdelingen. Øverst er der repræsentationslokaler med et stort mødelokale, et disponibelt areal, der kan bruges til repræsentation og arrangementer og tilhørende garderobe og anretterkøkken. Fra det åbne område på 5. sal er der også adgang til en stor tagterrasse, siger Anne Strandgaard Hansen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift