Musikhuskvarteret, etape 1
Østre Havnegade 52
9000
Aalborg
Danmark
I sin storhedstid var Aalborg Havns kajanlæg det næst længste i Danmark kun overgået af Københavns Havn. Så det er store arealer, der er blevet frigjort, efterhånden som skibstrafikken og godshåndtering er flyttet ud til den nye og moderne havn i Aalborg Øst.
I takt med udflytningen er boliger, erhverv og institutioner rykket ind på de gamle havnearealer, der er nogle af byens mest attraktive grunde. Her er der allerede opført markante bygninger som Musikkens Hus, Utzon Center, Bikuben Kollegiet, Fremtidens Plejehjem og Larsen Waterfront.
Netop nu er der stor byggeaktivitet på de vel nok allermest attraktive grunde omkring det gamle havnebassin i Østre Havn. Det er entreprenørvirksomheden A. Enggaard A/S, der har købt hele området af Aalborg Havn A/S, og som nu er i gang med at udvikle det til en ny og moderne bydel.
Midt i den hektiske byggeaktivitet rejser det første, færdige byggeri sig. Det er Musikhuskvarteret etape 1 tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects. Den hvide, slanke bygning med luksuslejligheder i 11 beboede etager knejser ved siden af Musikkens Hus lige dér, hvor Limfjorden slår et knæk, og Østeraa løber ud i fjorden.
- Det er en fantastisk placering. Aalborgs centrum er i fuld gang med at flytte mod øst, så det er her, det hele kommer til at ske i de kommende år, fortæller projektleder Thomas Cleyton fra A. Enggaard A/S, der både er bygherre og totalentreprenør på byggeriet.
Musikhuskvarteret etape 1 omfatter 30 lejligheder og to underjordiske niveauer med 121 parkeringspladser samt depotrum. Lejlighederne varierer fra 120 kvadratmeter i de mindste til en penthouselejlighed på 230 kvadratmeter, og de blev udbudt til priser fra 3,5 til 9,5 millioner kroner. Det er høje priser i en by som Aalborg, men ikke desto mindre var samtlige lejligheder solgt, inden byggeriet stod færdigt.
Der er da også tale om et spektakulært og luksuriøst byggeri med et kompromisløst materialevalg. Murerentreprisen er udført af Celco Murer- og flisefirma A/S, og her fortæller byggeleder og beregner Thorbjørn Højgaard om et godt planlagt og velgennemført byggeri.
- Vi havde den nødvendige tid til at udføre opgaverne. Det havde alle håndværkerne på byggeriet, så det var meget tilfredsstillende, siger Thorbjørn Højgaard.
Celco har støbt gulve i lejlighederne, udført flisearbejdet på badeværelserne og rejst de ikke-bærende vægge.
- Til væggene brugte vi porebeton helvægselementer. De blev sat oven på en lydmembran, så der ikke er direkte kontakt mellem væggen og dækelementet. På den måde undgår vi, at lyd kan vandre gennem væggen ned i betonkonstruktionen og genere underboer og naboer. Vi murede betonblokkene op med en bloklim, og til allersidst sleb vi overfladerne, så der ikke sad limrester tilbage, fortæller Thorbjørn Højgaard.
Et andet element, der understreger byggeriets eksklusive karakter, er udestuerne fra Solarlux Scandinavia AB. Der er tale om elegante, stilrene og helt transparente facadeløsninger i fuld højde, der er monteret på alle lejlighedernes terrasser.
- Vi ved jo, at det blæser meget ved Limfjorden, og derfor er det ikke altid muligt at sidde ude. Men med vores udestuer forlænger vi sæsonen, hvor ejendommens beboere kan nyde deres terrasser, fortæller Sylvia Dondorff, salgschef på det skandinaviske kontor og ansvarlig for Solarlux’ aktiviteter i de nordiske lande.
Udestuerne er udført i et tykt og stærkt glas, der kan klare vejrforholdene ved Limfjorden.