Finlandkaj

:
november 2015
Finlandkaj - Facade

En lokalplan for havnefronten i Odense foreskriver, at nybyggeri skal fastholde et industrielt præg. Et krav, der er indfriet særdeles elegant med byggeriet af de nye ungdomsboliger.

Finlandkaj - Altaner

I den indre gård hersker en næsten sydlandsk stemning med altangangene der forbinder boligerne på de enkelte etager.

Finlandkaj - Trappetårne

De imponerende trappetårne i stål er med til at give byggeriet et helt særligt præg, der forener fortidens industribyggeri og nutidens byggetradition.

Finlandkaj - Fælleshus

Centralt i byggeriet er det rummelige fælleshus og udendørsfaciliteter i tilknytning hertil, som i fremtiden formentlig bliver et populært samlingssted for beboerne.

Finlandkaj - Nedrivning

Da det oprindelige pakhus skulle rives ned, var det nødvendigt at gribe opgaven an med stor forsigtighed, eftersom facaden skulle ”genbruges” i det nye byggeri. Ved at benytte Danmarks største nedbrydningsmaskine kunne P. Olesen & Sønner A/S løse den specielle opgave. Maskinen har en rækkevidde på 36 meter og vejer 96 tons.

previous next

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

En lokalplan for havneområdet i Odense førte til 88 ungdomsboliger, der slet og ret er rejst på soklen af et gammelt pakhus

Byggefakta

Finlandkaj
Finlandkaj 12
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Kristiansdal
Bygherrerådgiver:
Henneby Nielsen Rågivende Ingeniørfirma A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet TKT A/S
Totalentreprenør:
KPC Herning A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
88 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2014 - august 2015

Der var en gang, hvor Odense Havn var præget af skibsfart og store som små industrivirksomheder. Tiderne har ændret sig og Odense Havn er efterhånden omdannet til et område med moderne byggeri med attraktive og spændende boliger.

Netop fordi området har en speciel historie, som Odense Kommune gerne vil fastholde så vidt muligt, er der lagt en lokalplan for området, som indbyder til utraditionelle løsninger og kreative tanker.

Det var ikke mindst det, der skete, da et gammelt pakhus fra 1950 måtte vige sin plads yderst på den del af havneområdet, der hedder Finlandkajen. Bygherren, Boligforeningen Kristiansdal, havde et ønske om at der skulle etableres ungdomsboliger på området. Men vel at mærke i et byggeri, der på behørig vis fastholdt den specielle stemning, der var omkring det gamle pakhus.

Projektet blev udviklet i et samarbejde mellem Boligforeningen Kristiansdal og KPC Herning A/S, som fik TKT til at tegne et projekt.

Et projekt, der betød, at facaden på det gamle pakhus ud mod havnen skulle bevares, ligesom det nye hus mere eller mindre skulle bygges på soklen fra det gamle pakhus. Fordelt på fire etager skulle det nye hus rumme i alt 88 velindrettede ungdomsboliger.

Opgave med mange udfordringer

På elegant vis udarbejdede Arkitektfirmaet TKT A/S tegninger til et hus, der på en og samme tid udstråler rustik soliditet og samtidig moderne og tidstypiske boliger, der lever op til de krav og forventninger, studerende i 2015 stiller til deres bolig.

At det var en opgave, der kom til at stille de forskellige entreprenører overfor visse udfordringer skulle hurtigt vise sig, da arbejdet for alvor kom i gang i juni 2014.

Virksomheden P. Olesen & Sønner A/S var de første til at prøve kræfter med den specielle opgave, da de skulle rive det gamle pakhus ned, samtidig med, at de skulle passe på, at den gamle facade blev stående.

- Her skulle vi virkelig passe på og hele vejen igennem sikre os, at facaden hele tiden var ordentligt afstivet, så den ikke faldt sammen, fortæller Peter Olesen.

- Samtidig skulle vi også iagttage visse forholdsregler, for bygningen rummede store mængder PCB, der skulle håndteres med forsigtighed. Det gjaldt også den blyholdige maling, der var brugt i det gamle hus gennem tiderne.

Virksomheden løste opgaven, takket være en helt speciel maskine, der er specialfremstillet til nedbrydningsarbejde. En langarmet nedbrydningsmaskine, der har en rækkevidde på 36 meter, og som med sine 95 tons står solidt på jorden når opgaverne udføres.

Genopbygget og nybygget

Totalentreprenøren, KPC Herning A/S, kunne efter nedbrydningen tage fat på opgaven med at bygge det nye hus op omkring det bevarede gavlparti. Et byggeri på i alt 5.000 kvm.

- Udformningen af husets ydre udtryk var lidt af en udfordring, fordi lokalplanen for området er udformet som den er, fortæller Hans Wagner Petersen fra KPC A/S og tilføjer:

- En ting var, at det var bestemt, at den oprindelige facade ud mod havnen skule bevares. Hele bygningens industrielle udtryk skulle fastholdes. Derfor et vinduerne opdelt med smalle rammer for neden og der er vandrette og lodrette pilaster på nord og syd facaderne.

To nye fløje på fire etager rummer de 88 boliger, mod henholdsvis nord og syd.

Den gamle gavl, der vender mod øst, er forbundet med det nye byggeri med to trappetårne i beton, der også rummer elevator. Herfra er der adgang til boligerne på de fire etager ad altangange.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 5

Uddannelsescenter

Aalborg Universitet, Esbjerg

Robust byggeri i organisk indpakning

Bolig

Artillerihaven

Kartoffelrækker à la mode

Børneinstitution

Bulderby

En by i børneskala

Ungdomsbolig

Campus Kollegiet

Kollegium med råt beton-look

Hospital

DNU / N2

Dagslyset vigtig del af moderne hospital

Ungdomsbolig

Finlandkaj

Ungdomsboliger på grundlag af gammelt pakhus

Forskningscenter

Force Technology

Ny fortolkning af en eksisterende bygning

Plejecenter og genoptræning

Kjellerup Friplejehjem

Plejehjem med eget uderum til alle

Uddannelsescenter

København Nord

Lyngby, London og den røde løber

Lufthavn

Lufthavn Finger C

Det bedste udgangspunkt for en lang flyvetur

Bolig

Musikhuskvarteret, etape 1

Luksuslejligheder på kajkanten

Hospital

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa

Med lyset som ledetråd

Bolig

Strandkanten

Have til byboere

Bolig

Sønderparken, Fredericia

Omfattende sanering med tegl som face-lift