Ringsted Svømmehal

:
december 2007

Svømmehallen med Pihl & Søn A/S som totalentreprenør fremstår skulpturelt i landskabet. Det store unikt formede tag i aluminium har et knækket forløb som følge af dragernes hældninger.
Grontmij|Carl Bro

Karakteristisk er det markante tagudhæng, opstøttet af hvidmalede og bærende stålsøjler fra CSK Stålindustri.

Udefra fremstår bygningen enkel og let, takket være facadebeklædningen, bestående af galvaniserede stålplader. EXPAN har leveret de 800 kvm elementer i letklinkerbeton til bagmure og skillevægge.

Til loftet i svømmehallen, båret af limtræsdragere, er der anvendt træbeton, Troldtekt, i lys natur og med fin struktur, leveret af L. Hammerich.

SagaTrim står bag svømmehallens vægge i grantræ og bænke i mahogni samt lyslederlys i loftet.

Til barfodsområderne omkring bassinerne er der anvendt en skridsikker klinke, leveret af CC Vejle A/S. Aquaplan ApS har, som alternativ til rustfrit stål, leveret gelændere og lejdere i kulfiber.

previous next

Ringsted i vandets tegn

Et svævende og knækket zinkinddækket tag med markante udhæng danner i Ringsted rammen om en ny svømmehal, bestående af 25 m svømmebassin, legebassin og varmtvandsbassin

Byggefakta

Ringsted Svømmehal
Teglovnsvej 46
4100 Ringsted
Danmark

Bygherre:
Ringsted Kommune
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
KHR Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Areal:
2800 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.

KHR arkitekter A/S er de kreative kræfter bag Ringsteds ny svømmehal, der stod færdig i begyndelsen af julisommeren 2007 – mens Pihl & Søn har realiseret tegningerne som totalentreprenør. Svømmehallen erstatter den gamle svømmehal, der er blevet revet ned og i stedet for omdannes til en vendeplads for busser, når de afleverer deres indhold af vand- og svømmeglade skoleelever.

Opgraderet idræt

Svømmehallen inviterer de omkringliggende grønne arealer indenfor og fungerer samtidig som en forlængelse af eksisterende idrætshaller samt boldbaner i området. På den måde fungerer svømmehallen som en opgradering af de samlede faciliteter til idræt.
Den ny svømmehal i Ringsted placerer sig i overgangen mellem ny og gammel by og mellem landskab og byområde. Gennem denne unikke placering har det ifølge KHR arkitekter været hensigten at lade det grønne element dominere og stedfæste badeoplevelsen – både set indefra og set udefra.

Svævende tag

Udefra vil man kunne se hele vejen igennem bygningen mod de grønne arealer. Indefra vil man opleve græsset, træerne og himlen som en del af badeoplevelsen. Det store unikt formede tag har et knækket forløb som følge af dragernes hældninger. Resultatet er en skulpturel form, der dels tager form efter sine omgivelser, og dels efter de funktioner, der huses under taget i aluminium med et markant tagudhæng, opstøttet af hvidmalede og bærende stålsøjler fra CSK Stålindustri.

- Taget er et italiensk system, hvor valsemaskinen blev transporteret til Ringsted fra Italien, fordi pladerne ville være for store til transport, oplyser Erik Dan Pedersen, der har været med til at lede byggeriet for Pihl & Søn A/S.

Stort lysindtag

Under taget er de trippelhøje glasfacader, der medfører markant udsyn samt stor lysindtag. Glaspartierne er udført i Profiltype Schüco FW50 + HI, og der er stillet meget høje krav til den samlede U-værdi, som er på 0,9 w/M²K. Store dele af facadepartierne er monteret med 3-lags termoruder, som sammen med profilsystemet gør det muligt at nå den lave U-værdi. Til de ind- og udadgående døre er der anvendt profilsystem Schüco Royal S 65, alt sammen produceret og monteret af Glasbyggerne A/S.

Et integreret idrætscenter

Det store tagsvæv danner en let overgang mellem den grønne kile og det mere bymæssige miljø omkring idrætshallerne. Udefra fremstår bygningen enkel og let, takket være facadebeklædningen, bestående af galvaniserede stålplader. EXPAN har leveret de 800 kvm elementer i letklinkerbeton til bagmure og skillevægge.

Sammenhængen med de eksisterende idrætshaller er tilgodeset ved en énetages sammenbygning, der binder det samlede anlæg sammen til et hele, og gør svømmehallen til en integreret del af det kultur- og idrætscenter, som idrætshaller og svømmehal i forening udgør.

Ligesom udvendigt er der indvendigt brugt solide og enkle materialer. Gulvet er belagt med mørk linoleum, mens L. Hammerich har leveret ca. 900 kvm træbetonlofter, Troldtekt, i lys natur og med fin struktur, der er monteret dels på et C0-stålskinnesystem, dels i korridorskinner. Den største del af loftsbeklædningen udgøres af godt 1.600 kvm hvidmalet Troldtekt under loftet i svømmehallen, der er leveret som tagkassetter fra Tåsinge Træ. Det bærende system i hallen er limtræsdragere, båret af stålsøjler og betonvægge, som dækker over svømmefaciliteterne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 4

Domicil

CA Software

IT-domicil i enkel funktionalisme

Skole

Danmarks Biblioteksskole

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Kulturcenter

Dansens Teater

Ballettens sorte boks

Domicil

Dansk Computer Center

DCC-domicil med lysgitter

Bolig

Det Flexible Hus

Fleksibel livsbolig

Skole

EUC Lillebælt

Ved bro og bælt

Domicil

F&H of Scandinavia

Alle hylder samlet under samme tag

Museum

GeoCenter Møns Klint

Arkitektur i pagt med naturen

Butik

IDEmøbler

Møbelmekka med søjleindgang

Bolig

Isefjord

Afdæmpede fjordboliger

Domicil

Lejerbo

Lejerdomicil i åben kvadrat

Domicil

Makita

Japansk fornuft og præcision

Kulturcenter

Musikhuset Aarhus

Musikhuset, 2. sats

Hospital

Næstved Centralsygehus

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Domicil

Outforce IT

Facade, der følger dagen og året

Domicil

Peugeot Danmark

Charmeløven

Domicil

Pfizer

Modernistisk knopskydning på medicindomicil

Domicil

ProShop

pakket ind i sol- og billedskærm

Sport

Ringsted Svømmehal

Ringsted i vandets tegn

Sport

Silkeborg Sportscenter

Silkeborg - sportens solide rammer

Bilhus

Toyota Bilhus

Bilhus med harmonikaeffekt