GeoCenter Møns Klint
Stengårdsvej 8
4791
Borre
Danmark
Møns Klint er kendt for sin flotte og dramatiske natur med et kridtfundament, der nærmest falder lodret ned i Østersøen. Nu har klinten fået yderligere en attraktion: GeoCenter Møns Klint, der fortæller om Danmarks undergrund og tilblivelse. En unik bygning, der er gravet ind i klinten og formet som en buet vinge med et zinktag, så den på en klar solskinsdag nærmest ligner en lysende boomerang fra luften:
- Da centeret handler om Danmarks undergrund, var det nærliggende at lægge bygningen under jorden. Derved syner bygningen mindre end den er og underlægger sig stedets natur. Den buede form var også inspireret af forholdene her på klinten, hvor en gruppe bøgetræer står tæt på byggegrunden. Ved at forme bygningen som en bue, bevarede vi de gamle træer, siger arkitekt og partner Søren Mølbak fra PLH Arkitekter, som vandt i skarp konkurrence med ca. 300 andre tegnestuer.
Vejen til GeoCenter Møns Klint går gennem en skov, som pludselig åbner sig op og bliver til en græsmark, hvor der er mulighed for at parkere. For enden af græsmarken ligger centeret med facaden ud mod parkeringspladsen. Facaden består af glas op til 2,3 meters højde og en træskærm ovenover med ubehandlede lærketræsstokke, som er sat op med 5 millimeters mellemrum. Lærketræsstokkene er sat op på en stor stålkonstruktion og monteret af Lars Printz ApS, som kom på en vanskelig opgave med at skabe den særegne facade, der buer i højden og krummer vandret.
Indgangen til centret ligger for enden af den 50 meter lange facade. Til venstre for indgangen er en hvid amfitrappe, hvor man kan samles uformelt, når man kommer op fra klinten. Trappen leder til bakketoppen, hvor centrets café har en tagterrasse. Her kan man sidde, få et måltid mad og se ned på skoven, der grænser op til klinten. På bakketoppen ligger også den gamle hotelbygning, som i forbindelse med bygningen af centeret er blevet restaureret og har fået sortblå B7 tagplader, leveret af Dansk Eternit og monteret af Lars Printz ApS. Taget underbygger den klassiske arkitektur i den gamle bygning og er vedligeholdelsesfrit.
- Det var et krav fra bygherrens side, at hotellet skulle restaureres i forbindelse med opførelsen af centeret. Hotellet var nærmest en ruin, da vi begyndte, men det lykkedes at få den gamle bygning restaureret og ført tilbage til den oprindelige stand, så den kan bruges til undervisningslokaler og administration, fortæller Søren Mølbak.
Størstedelen af centret ligger under jorden, så før betonen kunne støbes skulle hovedentreprenør B. Nygaard Sørensen A/S udgrave et hul på 15-17.000 m3 for at give plads til to etagers udstilling under jorden. Ovenover jorden er bygningen holdt i hvide materialer og træ. Den hvide farve er inspireret af klintens farve og den kridtholdige undergrund. Faktisk er der så meget kridt i undergrunden på Møns Klint, at det påvirker faunaen. På klinten er bøgetræernes blade lidt mere gullige end i resten af landet, ligesom der er dyrearter her, der ikke findes andre steder i Danmark.
For at skabe en så rå og naturlig facade som muligt, er der brugt hvid beton til byggeriet. En beton, som er meget mere besværlig at arbejde med end almindelig beton: