GeoCenter Møns Klint

:
december 2007

GeoCenter Møns Klinkt er støbt i hvid beton af hovedentreprenør Bent Nygaard Sørensen A/S.

I forbindelse med byggeriet af centeret blev det gamle hotel restaureret og fik lagt nyt tag med sortblå B7 tagplader, leveret af Dansk Eternit og monteret af Lars Printz ApS.

Til venstre for indgangen er en hvid amfitrappe, hvor man kan sætte sig.

Ovenover billetsalget er brøstningen til cafeteriaet, der er formet som en halvbue og støbt i hvid beton af Bent Nygaard Sørensen A/S.

På tagterrassen ved centrets café kan man få et måltid mad og nyde udsigten.

previous next

Arkitektur i pagt med naturen

Det nye GeoCenter Møns Klint føjer sig ind i landskabet med udstillinger under jorden og en organisk formgivning

Byggefakta

GeoCenter Møns Klint
Stengårdsvej 8
4791 Borre
Danmark

Bygherre:
Fonden GeoCenter Møns Klint
Bygherrerådgiver:
Birch & Krogboe A/S
Arkitekt:
PLH arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
2137 kvm.
Byggesum: 
95 mio. kr.

Møns Klint er kendt for sin flotte og dramatiske natur med et kridtfundament, der nærmest falder lodret ned i Østersøen. Nu har klinten fået yderligere en attraktion: GeoCenter Møns Klint, der fortæller om Danmarks undergrund og tilblivelse. En unik bygning, der er gravet ind i klinten og formet som en buet vinge med et zinktag, så den på en klar solskinsdag nærmest ligner en lysende boomerang fra luften:

- Da centeret handler om Danmarks undergrund, var det nærliggende at lægge bygningen under jorden. Derved syner bygningen mindre end den er og underlægger sig stedets natur. Den buede form var også inspireret af forholdene her på klinten, hvor en gruppe bøgetræer står tæt på byggegrunden. Ved at forme bygningen som en bue, bevarede vi de gamle træer, siger arkitekt og partner Søren Mølbak fra PLH Arkitekter, som vandt i skarp konkurrence med ca. 300 andre tegnestuer.

Facade buer i højden og krummer vandret

Vejen til GeoCenter Møns Klint går gennem en skov, som pludselig åbner sig op og bliver til en græsmark, hvor der er mulighed for at parkere. For enden af græsmarken ligger centeret med facaden ud mod parkeringspladsen. Facaden består af glas op til 2,3 meters højde og en træskærm ovenover med ubehandlede lærketræsstokke, som er sat op med 5 millimeters mellemrum. Lærketræsstokkene er sat op på en stor stålkonstruktion og monteret af Lars Printz ApS, som kom på en vanskelig opgave med at skabe den særegne facade, der buer i højden og krummer vandret.

Nybyggeri og restaurering

Indgangen til centret ligger for enden af den 50 meter lange facade. Til venstre for indgangen er en hvid amfitrappe, hvor man kan samles uformelt, når man kommer op fra klinten. Trappen leder til bakketoppen, hvor centrets café har en tagterrasse. Her kan man sidde, få et måltid mad og se ned på skoven, der grænser op til klinten. På bakketoppen ligger også den gamle hotelbygning, som i forbindelse med bygningen af centeret er blevet restaureret og har fået sortblå B7 tagplader, leveret af Dansk Eternit og monteret af Lars Printz ApS. Taget underbygger den klassiske arkitektur i den gamle bygning og er vedligeholdelsesfrit.

- Det var et krav fra bygherrens side, at hotellet skulle restaureres i forbindelse med opførelsen af centeret. Hotellet var nærmest en ruin, da vi begyndte, men det lykkedes at få den gamle bygning restaureret og ført tilbage til den oprindelige stand, så den kan bruges til undervisningslokaler og administration, fortæller Søren Mølbak.

Hvid beton

Størstedelen af centret ligger under jorden, så før betonen kunne støbes skulle hovedentreprenør B. Nygaard Sørensen A/S udgrave et hul på 15-17.000 m3 for at give plads til to etagers udstilling under jorden. Ovenover jorden er bygningen holdt i hvide materialer og træ. Den hvide farve er inspireret af klintens farve og den kridtholdige undergrund. Faktisk er der så meget kridt i undergrunden på Møns Klint, at det påvirker faunaen. På klinten er bøgetræernes blade lidt mere gullige end i resten af landet, ligesom der er dyrearter her, der ikke findes andre steder i Danmark.

For at skabe en så rå og naturlig facade som muligt, er der brugt hvid beton til byggeriet. En beton, som er meget mere besværlig at arbejde med end almindelig beton:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 4

Domicil

CA Software

IT-domicil i enkel funktionalisme

Skole

Danmarks Biblioteksskole

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Kulturcenter

Dansens Teater

Ballettens sorte boks

Domicil

Dansk Computer Center

DCC-domicil med lysgitter

Bolig

Det Flexible Hus

Fleksibel livsbolig

Skole

EUC Lillebælt

Ved bro og bælt

Domicil

F&H of Scandinavia

Alle hylder samlet under samme tag

Museum

GeoCenter Møns Klint

Arkitektur i pagt med naturen

Butik

IDEmøbler

Møbelmekka med søjleindgang

Bolig

Isefjord

Afdæmpede fjordboliger

Domicil

Lejerbo

Lejerdomicil i åben kvadrat

Domicil

Makita

Japansk fornuft og præcision

Kulturcenter

Musikhuset Aarhus

Musikhuset, 2. sats

Hospital

Næstved Centralsygehus

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Domicil

Outforce IT

Facade, der følger dagen og året

Domicil

Peugeot Danmark

Charmeløven

Domicil

Pfizer

Modernistisk knopskydning på medicindomicil

Domicil

ProShop

pakket ind i sol- og billedskærm

Sport

Ringsted Svømmehal

Ringsted i vandets tegn

Sport

Silkeborg Sportscenter

Silkeborg - sportens solide rammer

Bilhus

Toyota Bilhus

Bilhus med harmonikaeffekt