Næstved Centralsygehus

:
december 2007

Bent Nygaard Sørensen A/S har været totalentreprenør på det nye strålebehandlingscenter, der unikt rækker ud i et skovområde.
IBF Nørresundby

Byggeriet fremstår robust, og til at hindre udslip fra de tre strålerum er der til murerne anvendt specialbeton med jernmalm under tilsyn af bygherrerådgiverne Oluf Jørgensen, Roskilde A/S.

Byggeriet er forbundet til Næstved Sygehus med en gangbro, der ankom til byggepladsen i ét langt stykke, hejst op med kran og sat nøjagtigt ned mellem de to bygninger.

På taget er under rådgivning af EKJ Rådgivende Ingeniører a/s og Mogens Balslev Rådgivende Ingeniører A/S bl.a. etableret et køleanlæg til at nedkøle kræftcentrets tre stråleacceleratorer og CT-skanner.

På taget er under rådgivning af EKJ Rådgivende Ingeniører a/s og Mogens Balslev Rådgivende Ingeniører A/S bl.a. etableret et køleanlæg til at nedkøle kræftcentrets tre stråleacceleratorer og CT-skanner.

De tekniske installationer har været omfattende og omfatter bl.a. betjeningsrum til acceleratorer og CT-skanner mv.
Ribe Jernindustri

previous next

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Det nye kræftcenter ved centralsygehuset i Næstved er placeret op af skov og har fået etableret indvendige bløde linjer

Byggefakta

Næsted Centralsygehus
Ringstedgade 61
4700 Næstved
Danmark

Bygherre:
Storstrøms Amt
Bygherrerådgiver:
Oluf Jørgensen A/S
Arkitekt:
KHR Arkitekter A/S, Arkitektfirmaet Jens Clementsen
Totalentreprenør:
Bent Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S, Balslev A/S
Areal:
2200 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.

Det nye strålebehandlingscenter ligger som en knopskydning til Næstved Sygehus og rækker unikt ud til et skovområde, som dermed giver såvel patienter og pårørende en behagelig oplevelse både før og efter behandling.

Omkring 80 pct. af kræftpatienter med behov for stråleterapi vil kunne behandles i Næstved. Det drejer sig om patienter med brystkræft, lungekræft eller mave-tarmkræft samt lindrende behandling.

Unik beliggenhed

Baggrunden for projektet er, at de tre amter, som indgår i den nye Region Sjælland, har besluttet at samle kræftbehandlingen på Storstrømmens Sygehus i Næstved. Projektet omfatter opførelse af en ny bygning, indeholdende strålebehandlingsfaciliteter, forberedelsesrum, værksteder, scannerrum, kontorfaciliteter og forbindelsesgang til fx bygninger m.m.

Bygningens arkitektoniske idé er ifølge KHR arkitekter, der har tegnet bygningen, båret af ønsket om at udnytte grundens unikke beliggenhed direkte ved skoven til placering af et åbent, overskueligt og imødekommende foyer- og venteareal, der vil være behageligt at opholde sig i for patienter og pårørende både før og efter behandling.

Umiddelbart efter man er passeret gennem bygningens vindfang, mødes man af det store foyer- og venteområde med udsigt til træerne i skoven. Alle patientfaciliteter med vente- og hvileområder ligger placeret i dette område sammen med receptionsfaciliteter.

Bløde vinkler

I det store patientareal ligger de enkelte funktioner som “øer” på gulvfladen, markeret som ellipser i forskellige gulvfarver. Derved undgås “hårde vinkler” der danner gange, og som nedsætter overskueligheden, og man får et venligt og afslappet patientareal, som overalt byder på udsigt til skoven, fremhæver KHR arkitekter.

Nord for foyer- og venteområdet ligger behandlingsafsnittet for stråleterapi, mens området for scanning er placeret syd for venteområdet. For hele stueetagen gælder det, at behandlingsrum og servicefaciliteter er placeret på østsiden mod hospitalet, og samtale- og personalerum er placeret på vestsiden mod skoven. På 1. sal ligger kontorer og personalerum. Kontorerne ligger på vestsiden mod skoven, mens møderum og værksteder ligger på østsiden mod hospitalet. Det omfattende malerarbejde indvendigt er udført af det lokale malerfirma Hans Larsen ApS.

Byggeriet er forbundet til Næstved Sygehus med en gangbro, der ankom til byggepladsen i ét langt stykke, hejst op med kran og sat nøjagtigt ned mellem de to bygninger.

Gangbroen er 11,5 meter lang og forbinder Onkologisk ambulatorium og strålebehandlingsbygning i 1. sals højde. Broen skal anvendes, når patienter skal transporteres i hospitalsseng til strålebehandling og kan også bruges af personalet.

Specialbeton

Bent Nygaard Sørensen har været entreprenør på projektet og her fremhæves byggeriets basale kvaliteter. Der er gennemgående anvendt holdbare og vedligeholdelsesfrie materialer, og da byggeriet er anvendt til strålebehandling, er der truffet særlige forholdsregler her. De anvendte betonelementer til de tre strålerum er således en specialbeton fra Unicon, hvor der i stedet for grus er anvendt manganit (jernmalm) fra Kiruna i det nordlige Sverige, som er særlig velegnet til at undgå ethvert udslip af stråling.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 4

Domicil

CA Software

IT-domicil i enkel funktionalisme

Skole

Danmarks Biblioteksskole

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Kulturcenter

Dansens Teater

Ballettens sorte boks

Domicil

Dansk Computer Center

DCC-domicil med lysgitter

Bolig

Det Flexible Hus

Fleksibel livsbolig

Skole

EUC Lillebælt

Ved bro og bælt

Domicil

F&H of Scandinavia

Alle hylder samlet under samme tag

Museum

GeoCenter Møns Klint

Arkitektur i pagt med naturen

Butik

IDEmøbler

Møbelmekka med søjleindgang

Bolig

Isefjord

Afdæmpede fjordboliger

Domicil

Lejerbo

Lejerdomicil i åben kvadrat

Domicil

Makita

Japansk fornuft og præcision

Kulturcenter

Musikhuset Aarhus

Musikhuset, 2. sats

Hospital

Næstved Centralsygehus

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Domicil

Outforce IT

Facade, der følger dagen og året

Domicil

Peugeot Danmark

Charmeløven

Domicil

Pfizer

Modernistisk knopskydning på medicindomicil

Domicil

ProShop

pakket ind i sol- og billedskærm

Sport

Ringsted Svømmehal

Ringsted i vandets tegn

Sport

Silkeborg Sportscenter

Silkeborg - sportens solide rammer

Bilhus

Toyota Bilhus

Bilhus med harmonikaeffekt