Det Flexible Hus

:
december 2007

Beton-Tegl A/S har leveret alle betonelementerne til byggeriet til såvel altaner som facadeelementer, trapper og affaldsskakte samt alle de indvendige vægelementer.

Beton-Tegl A/S har leveret alle betonelementerne til byggeriet til såvel altaner som facadeelementer, trapper og affaldsskakte samt alle de indvendige vægelementer.

Spæncom A/S leveret 11.000 kvm huldæk til Det Flexible Hus, og Holbæk Ny Maskinværksted har leveret alt stålet til byggeriet. Det vil sige både den usynlige stålkonstruktion og de synlige altanrækværker og facaderammer.

En bolig for livet er visionen. Derfor har målet med Det Flexible Hus været, at alle lejligheder har en grundform, som enten kunne udvides, varieres eller tilpasses på vidt forskellig vis.

previous next

Fleksibel livsbolig

Fleksibilitet er kodeordet i Det Flexible Hus i Ørestad. Alle lejligheder har en grundform, som enten kan udvides, varieres eller tilpasses, så boligen passer den enkelte

Byggefakta

Det Flexible Hus
C. F. Møllers Allé 28-40
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Kuben A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
MT Højgaard A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
130 mio. kr.

En bynær familiebolig, der kan konkurrere med parcelhuset og tæt-lave boligformer. Med andre ord: Visionen er en bolig for livet. Sådan lyder det fra Arkitema K/S, der er arkitekt på Det Flexible Hus i Ørestaden, der rummer 126 boliger i 8 etager, vekslende med tårne på henholdsvis 11 og 12 etager.

Bolig med flexzoner

Vore boligbehov er selvsagt vidt forskellige gennem livsforløbet, derfor har målet med Det Flexible Hus været, at boligen og dens rum må kunne opstilles hurtigt, og ikke mindst rumme meget forskelligartede anvendelser uden at miste sine kvaliteter.

Alle lejligheder har en grundform, som enten kunne udvides, varieres eller tilpasses på vidt forskellig vis.

Boligen kan udvides med ekstra rum. Det vil sige, at man til boligerne i de såkaldte flexzoner kan tilkøbe 1 eller 2 rum til grundformen, alt efter behov.
Indretningen kan varieres, og de fleste af boligerne kan disponeres forskelligt. F.eks. kan samme grundform have tre forskellige varianter.

Man kan få en bolig i to plan, og ønsker man det, kan man få altan med glasinddækning. Man kan altså vælge at få sin altan delvist afskærmet med glas.

- Vores koncept kombinerer fleksible boligformer og fleksible byggesystemer, lyder det fra Arkitema.

Glasparti og terrasse

Den enkelte bolig består af to eller tre 3-meters facademoduler og er i princippet ét stort rum med en central kerne, som indeholder baderum og bryggers. Køkkenet kobler sig udvendigt på kernen. Herefter er der frit spil med placering af skillevægge og opdeling af rum.

Den ene af boligens to facader er transparent med store glaspartier og terrasse. Den yderste del af boligen mod denne facade udgør en særlig multifunktionel zone, der kan indrettes som vinterstue eller atelier, men som også kan indgå mere traditionelt i lejligheden.

- Konstruktionen er et søjle/pladesystem med runde søjler og filigrandæk med indbygget gulvvarme. Uden hverken bærende facader eller tværvægge til at adskille boligerne, giver systemet stor frihed til at disponere boliger i forskellige størrelser mellem opgangszonerne, forklares det fra Arkitema K/S.

Således tilføjes det, at Det Flexible Hus er resultatet af mere end tyve års udviklingsarbejde i Arkitema.

- De grundlæggende principper skabtes midt i 80'erne, da vi vandt Boligministeriets store konkurrence og Det Ny Etagehus, der siden er opført flere steder i landet. I 1988 blev det første konkurrenceforslag om det fleksible etagehus udvalgt til 2. etape i en idékonkurrence om fleksible boligbebyggelser i Ørestaden, og det er det forslag, der nu med støtte fra Boligfonden Kuben ligger til grund for Det Flexible Hus.

Unikt hus med markant udtryk

Den ydre arkitektur på Det Flexible Hus i Ørestaden afspejler det varierede indre.

Facaderne er lette og udført med en hvid facadeplade. Vinduerne står med mahognirammer mod altansiden og skaber en flot kontrast til de lyse gulve. Mod gårdsiden ses VELFAC træ-/aluvinduer. Således spiller de hvide flader sammen med de store glaspartier, og stål og træ skaber smukke kontraster.

Peter Simoni fra MT Højgaard kalder byggeriet for på én gang roligt og spændende, og han betegner det som et af de smukkere byggerier i København og i Ørestaden.

- Såvel kvalitetsmæssigt som udførselsmæssigt er byggeriet i top, og vi hører også kun positive tilbagemeldinger fra de købere, der allerede er flyttet ind, fastslår han.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 4

Domicil

CA Software

IT-domicil i enkel funktionalisme

Skole

Danmarks Biblioteksskole

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Kulturcenter

Dansens Teater

Ballettens sorte boks

Domicil

Dansk Computer Center

DCC-domicil med lysgitter

Bolig

Det Flexible Hus

Fleksibel livsbolig

Skole

EUC Lillebælt

Ved bro og bælt

Domicil

F&H of Scandinavia

Alle hylder samlet under samme tag

Museum

GeoCenter Møns Klint

Arkitektur i pagt med naturen

Butik

IDEmøbler

Møbelmekka med søjleindgang

Bolig

Isefjord

Afdæmpede fjordboliger

Domicil

Lejerbo

Lejerdomicil i åben kvadrat

Domicil

Makita

Japansk fornuft og præcision

Kulturcenter

Musikhuset Aarhus

Musikhuset, 2. sats

Hospital

Næstved Centralsygehus

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Domicil

Outforce IT

Facade, der følger dagen og året

Domicil

Peugeot Danmark

Charmeløven

Domicil

Pfizer

Modernistisk knopskydning på medicindomicil

Domicil

ProShop

pakket ind i sol- og billedskærm

Sport

Ringsted Svømmehal

Ringsted i vandets tegn

Sport

Silkeborg Sportscenter

Silkeborg - sportens solide rammer

Bilhus

Toyota Bilhus

Bilhus med harmonikaeffekt