Danmarks Biblioteksskole

:
december 2007

De sorte plader af kløvet skiffer fra SBA Natursten står i kontrast til de kulørte emalitfelter i glas-/alufacaden fra Glasalu A/S i den nybyggede afdeling af Danmarks Biblioteksskole i Aalborg.

Det markante glastårn med hovedindgangen til Biblioteksskolen rejser sig i byggeriets fulde højde. Pilkington A/S er leverandør af såvel tårnets klare glas som det soldæmpende vinduesglas i den øvrige del af byggeriet.

Det åbne rum med foyer og reception rækker fra det sorte granitgulv til det skrå ovenlys i taget. - Den store højde har været med til at udløse skrappe krav fra brandmyndighederne, fortæller Christian Henriksen fra MT Højgaard, der er totalentreprenør på Biblioteksskole-byggeriet.s

Foyeren afsluttes øverst oppe af et stort, skråtstillet ovenlys.

Lys og sammenhæng præger den indvendige indretning af institutionen med indvendige glaspartier omkring samtlige døre. Dørene er levere af Sweedoor-Jutlandia, mens det indvendige tømrer-/snedkerarbejde har været lagt i hænder og værktøj på NJ Montage A/S.

Glasalu A/S har leveret specialprofilen foran vinduerne – Fasad-profilen er monteret som vinduesbænk og indrettet til at bære varmerør og el-bakke.

previous next

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Danmarks Biblioteksskole er flyttet ind i nybyggeri på universitetsområdet i Aalborg – efter 35 år i ”midlertidige lokaler”

Byggefakta

Danmarks Biblioteksskole
Fredrik Bajers Vej 7K
9220 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Arkitekt:
Christensen & Rottbøll A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Lindgaard A/S
Areal:
2800 kvm.
P-anlæg:
37
Byggesum:
Ikke oplyst

Rå overflader i tunge, sorte skifferplader indrammer de glatte, farvede glaspartier i facaden på indersiden af bygningens vinkel, mens hovedindgangen til byggeriet træder ud af den retvinklede sammenhæng som et rundt glastårn i hele bygningens højde.

- Et byggeri, der lever op til kravene for en moderne uddannelsesinstitution, siger Leif Emerek, der leder den ålborgensiske afdeling af Danmarks Biblioteksskole.
Biblioteksskolen er allerede flyttet ind i sine nye omgivelser – i umiddelbar sammenhæng med det vidtspændende undervisningsmiljø, centreret omkring Aalborg Universitet.

- Og det var vel nok også på tide, at Biblioteksskolen fik eget tag over hovedet: Skolen har eksisteret i Aalborg siden 1973, men har indtil nu haft til huse i skiftende ”midlertidige” bygninger rundt omkring i byen, fortæller han.

Arkitektonisk familieskab

Arkitekturen i den nye Danmarks Biblioteksskole i Aalborg tiltrækker sig naturligt opmærksomhed – og signalerer samtidig et tæt familieskab med yderligere et par næsten identiske bygninger i denne del af det ålborgensiske universitetsområde.

- Biblioteksskolen er områdets tredje bygning med dette specielle udtryk. Det har fra starten været et krav til byggeriet, at det skulle føje sig ind i omgivelserne med netop disse virkemidler. Hvilket har betydet, at opgaven har været meget bundet for os, fortæller arkitekt Kim Jensen fra arkitektfirmaet Christensen & Rottbøll A/S, der derfor primært har stået for hovedprojekteringen af byggeriet.

Ny facadeteknik

De helt specielle skiffer-facadesten er da også hentet hos samme leverandør, som stod for facaderne på nabobygningen, nemlig hos SBA Natursten ApS. Virksomheden har således både leveret og monteret de markante, sortbrune facader i håndkløvet kinesisk skiffer. I alt cirka 1.100 kvadratmeter 30 millimeter skifferplader pryder facaderne på Danmarks Biblioteksskole – og understreger familieskabet med yderligere et par bygninger i samme område.

- Men selv om det er så godt som umulig at se forskel på Biblioteksskolens facader og de ”gamle” skifferfacader, har vi dog benyttet en noget anderledes teknik ved det nyeste byggeri, lyder det fra SBA Natursten.

- Vi er således gået væk fra det oprindelige system med skifferstenene monteret i stålrammer. Stålpriserne er ganske enkelt blevet for høje, så i stedet har vi udviklet et nyt og billigere skinnesystemsystem til montering af facaderne.

Glas-/aluentreprisen har været lagt i hænderne på Glasalu a/s, som har opbygget facaderne i HSH-system Fasad med DK opluk - og døre i system Fenster. Fyldningerne består af natureloxerede aluplader samt forskelligt farvede emalit fyldningsfelter med PU-skum imellem. Felterne er yderligere isoleret indvendig og afsluttet med to lag gipsplader til malebehandling, monteret fra fabrik.

Specialkonstruerede døre

Den nye afdeling af Danmarks Biblioteksskole rejser sig i tre etager bag den cylinderformede hovedindgang.

Umiddelbart inden for døren træder gæster på Biblioteksskolen ind på de sorte granitgulve i receptionen – og ind i en foyer i fuld højde under et stort, skråtstillet ovenlys med nedkig i foyeren fra et par gangbroer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 4

Domicil

CA Software

IT-domicil i enkel funktionalisme

Skole

Danmarks Biblioteksskole

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Kulturcenter

Dansens Teater

Ballettens sorte boks

Domicil

Dansk Computer Center

DCC-domicil med lysgitter

Bolig

Det Flexible Hus

Fleksibel livsbolig

Skole

EUC Lillebælt

Ved bro og bælt

Domicil

F&H of Scandinavia

Alle hylder samlet under samme tag

Museum

GeoCenter Møns Klint

Arkitektur i pagt med naturen

Butik

IDEmøbler

Møbelmekka med søjleindgang

Bolig

Isefjord

Afdæmpede fjordboliger

Domicil

Lejerbo

Lejerdomicil i åben kvadrat

Domicil

Makita

Japansk fornuft og præcision

Kulturcenter

Musikhuset Aarhus

Musikhuset, 2. sats

Hospital

Næstved Centralsygehus

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Domicil

Outforce IT

Facade, der følger dagen og året

Domicil

Peugeot Danmark

Charmeløven

Domicil

Pfizer

Modernistisk knopskydning på medicindomicil

Domicil

ProShop

pakket ind i sol- og billedskærm

Sport

Ringsted Svømmehal

Ringsted i vandets tegn

Sport

Silkeborg Sportscenter

Silkeborg - sportens solide rammer

Bilhus

Toyota Bilhus

Bilhus med harmonikaeffekt