Ørestads Parkeringshus

:
december 2007

Øverst oppe på parkeringshusets tag etableres boldbaner til brug for Ørestads Gymnasium. De åbne lameller sikrer stort dagslysindfald og ikke mindst en god ventilation.

De rå stålkonstruktioner giver i samspil med træets bløde udtryk et flot spil.

previous next

P-hus, der pynter

Det er igefrem smukt, det nye parkeringshus i Ørestaden, hvor jatobatræ beklæder de enorme flader og skjuler de 10.000 kvm parkering.

Byggefakta

Ørestads Parkeringshus
Arne Jakobsens Allé
2300 Ørestaden
Danmark

Bygherre:
Ørestadsselskabet A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

ØrestadsParkering A/S er nu klar med sit første af 15 parkeringshuse i Ørestad City. P-huset ligger som nabo til Ørestad Gymnasium med indkørsel fra Arne Jacobsens Allé, og det er tegnet af Henning Larsen Architects.

Det samlede areal udgør ca. 10.000 kvadratmeter, heraf ligger de godt 3.500 i kælderen. Totalentreprenør på projektet er E. Pihl & Søn, og bygherre er Ørestadsselskabet.

Rigelig plads

347 biler i seks forskudte etager er parkeringsanlæggets kapacitet.

Kørevejene i det nye parkeringshus er ensrettede og ikke mindre end syv meter bredde. Dermed er der rigelig plads til at de ankommende biler kan passere de biler, der er ved at parkere, uden at der af den grund skabes farlige situationer.

Ramperne mellem parkeringshusets etager er 4,5 meter brede, hvilket er væsentligt bredere end normalt, og også her har målet været tilgængelighed. Det skal være let at komme rundt og let at svinge ind på næste etage.

Selve parkeringspladserne bliver 2,5 meter brede, og dermed kan nutidens store biler også finde en plads.

Dagslys i det meste af huset

Parkeringshuset er opført i betonelementer, og den synlige facade mod Nordre Landkanal samt cykelruten udføres med åbne lameller i stål, som er beklædt med hårdt jatobatræ.

Jatobatræet er leveret af Møller & Sørensen A/S i Odense, der har sørget for at tage råtræet hjem fra Brasilien og forarbejdet det til brug.

- Jatoba er således en hårdttræs-træsort, der tåler vind og vejr, og som tilmed bliver smukkere og smukkere i takt med, at træet får patina. Farven er i stil med teakens brune nuance, dog en smule rødere, forklarer Michael Philipsen fra Møller & Sørensen.

Med lamelopbygningen af facaden sikrer man en god ventilation i huset, hvilket jo er yderst vigtigt, ligesom der er et behageligt dagslys på fem af de seks etager.
Huset er i modsætning til traditionelle parkeringshuse både lyst og trygt at færdes i. Yderligere males væggene hvide, og trapperne er forsynet med glasdøre, hvilket også styrker tryghedsfølelsen.

Huset er tillige bygget med en elevator med niveaufri adgang til alle etager samt til det udeareal, der er skabt på taget.

Rekreativt område

I samarbejde med Ørestad Gymnasium indrettes det fælles udeareal på parkeringshusets tag med opholds- og sportsfaciliteter til brug for gymnasiet og de tilstødende bolig- og kontorprojekter. Her er indrettet volleyballbane, siddegrupper og beplantning.

200 meter til nærmeste p-hus

Når Ørestad City og Ørestad Syd er færdigudbygget med de godt 15 parkeringshuse i Ørestad City, er det målet, at der maksimalt bliver 200 meter til det nærmeste parkeringshus for såvel områdets beboere som for de handlende og forretningsdrivende i Ørestaden.

Den samlede anlægssum for den færdigudbyggede parkeringsplan udgør cirka 1,5 mia. kroner, lyder det fra Ørestadsselskabet.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 4

Domicil

CA Software

IT-domicil i enkel funktionalisme

Skole

Danmarks Biblioteksskole

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Kulturcenter

Dansens Teater

Ballettens sorte boks

Domicil

Dansk Computer Center

DCC-domicil med lysgitter

Bolig

Det Flexible Hus

Fleksibel livsbolig

Skole

EUC Lillebælt

Ved bro og bælt

Domicil

F&H of Scandinavia

Alle hylder samlet under samme tag

Museum

GeoCenter Møns Klint

Arkitektur i pagt med naturen

Butik

IDEmøbler

Møbelmekka med søjleindgang

Bolig

Isefjord

Afdæmpede fjordboliger

Domicil

Lejerbo

Lejerdomicil i åben kvadrat

Domicil

Makita

Japansk fornuft og præcision

Kulturcenter

Musikhuset Aarhus

Musikhuset, 2. sats

Hospital

Næstved Centralsygehus

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Domicil

Outforce IT

Facade, der følger dagen og året

Domicil

Peugeot Danmark

Charmeløven

Domicil

Pfizer

Modernistisk knopskydning på medicindomicil

Domicil

ProShop

pakket ind i sol- og billedskærm

Sport

Ringsted Svømmehal

Ringsted i vandets tegn

Sport

Silkeborg Sportscenter

Silkeborg - sportens solide rammer

Bilhus

Toyota Bilhus

Bilhus med harmonikaeffekt