Pfizer
Lautrupvang 8
2750
ballerup
Danmark
Det er ARKITEKTER D&L, der sammen med Skanska har stået for udbygningen af Pfizer Danmarks hovedkontor i Ballerup, der blev opført i 1999. Skanska har tidligere opført Pfizers hovedkontor i Sollentuna nær Stockholm, et byggeri, der blev færdigt i starten af 2006. Skanska har desuden bygget Pfizers finske hovedkontor i Helsingfors samt en række Pfizer-kontorer i USA. Det er derfor en stor kender af bygherrens krav og ønsker, der blev sat til at udføre udvidelsen af det danske Pfizer-domicil.
Udvidelsen er sket i samme arkitektoniske stil som den oprindelige, så udbygningen på 5.000 kvm har karakter af en organisk knopskydning med variation.
Byggeriet er karakteristisk med sin anvendelse af tegl og glas. Teglen er en eksklusiv grådæmpet variant i flere nuancer fra Pedersen Tegl, hvor det otte år efter er lykkedes at finde en brænding, der svarer til den oprindelige teglfacade.
Karakteristisk er også byggeriets kontroversielle og opspændte taghvælv i forskudte planer, buede og zinkbeklædte tage med sin helt egen stil. Det oprindelige byggeri tog udgangspunkt i en planløsning med fløje i A-formation, spændt sammen af centerbygningens tværakse.
- I udbygningen er fløjene blevet forlængede, men for at undgå en for stor afstand mellem A-formations to ben har vi valgt at lade den ene nye fløj, indeholdende et konferenceafsnit, få en udbygning, der løber parallelt med den anden fløj, forklarer arkitekt Søren Hovmann fra ARKITEKTER D&L.
Netop denne del af byggeriet bringer nye dynamiske toner ind i den arkitektoniske symfoni, idet denne del af fløjen afsluttes i en skarp vinkel, suppleret med et markant glasparti med rytterlys i midten, der giver et markant lysindtag.
Fløjenes forlængelse er foretaget såvel kreativt som funktionelt, idet de nye og oprindelige fløje er bundet sammen af nye mellembygninger i glas og aluminium, bestående af Schüco-profiler FW 50+ for at tilføre bygningskroppen mere lethed – et arbejde udført af Glasbyggerne A/S.
Det grundlæggende skelet er sikret med leverancer fra Tinglev Elementfabrik, der har leveret huldæk (265 mm) til etageadskillelse i tre etager, i alt 3.500 kvm. Byggeriets lofter er Markant 600 i henholdsvis 60x60, 50x50 og 60x120, leveret af Danoline A/S og monteret af Intern i Holte.
De nye svingninger i byggeriet slår an første gang ved indgangen, hvor gæsterne modtages i receptionen med en ny skranke, leveret af Vines Erhvervsmøbler A/S. Den er ny i et let og stilrent specialdesign i antracitgrå og med svungne elegante linjer, udviklet i samarbejde med ARKITEKTER D&L.
Den høje og rummelige arkitektur er videreført i de nye bygninger, hvor en stor del af arealet er reserveret til kursus- og konferenceaktiviteter. Hele stueetagen er således reserveret til indlæring og inspiration. Den skrå udbygning af facaden i den ene fløj har givet en anden rummelighed at arbejde under, idet en del af mødelokalerne med DEKO FG glaskillevægge har fået skrå gavlvægge og samtidig er forskudt i forhold til hinanden, hvilket giver en spændstig dynamik.
DEKO FG skillevægge har efterhånden vundet indpas i en del byggerier grundet systemets lethed. Løsningen består af ét-lags væghøje glasplader, som mod de tilstødende bygningsdele afsluttes med slanke aluminiumsprofiler.